Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarihi surlar depo ve düğün salonu olarak kullanılıyor

Tarihi surlar depo ve düğün salonu olarak kullanılıyor


İstanbul Topkapı’daki tarihi surların depo, ev ve düğün salonu olarak kullanıldığını, çatlaklar olan surların restore edilmediği görüldü. Topkapı surlarının dünyada az kalmış surlardan bir tanesi olduğunu belirten Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay,, Türkiye’de surların sadece Diyarbakır, İznik ve İstanbul’da bulunduğunu söyledi.

Yavaşçay, “Haliç ve Marmara denizi kıyısındaki surların çoğu yıkıldı, günümüze çok azı ulaşabilmiş. Bunları kurtarmamız lazım, geleceğe miras bırakmamız lazım” dedi. Surların ev, depo ve düğün salonu olarak kullanıldığını söyleyen arkeolog, Topkapı surlarının içler acısı halinin düzeltilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

‘YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE AÇILMASI LAZIM’

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre tarihi surların farklı amaçlar için kullanılmasının kesinlikle yanlış olduğunu ve surlara çok ciddi zararlar verdiğini belirten Yavaşçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazı surlar depo olarak kullanılıyor. Tarihi Topkapı Surlarının içinde işçilerin kaldığını gördük ve işçiler burayı ev gibi kullanıyorlar, bu çok garip bir durum. Ayrıca bazı surlar da düğün salonu olarak özel günlerde kullanılıyor. Bu surların turizm amaçlı kullanılması lazım çünkü bunların hepsi önemli tarihi eserler. Tarihi eserlerin düğün gibi amaçlarla kullanılması yanlış, buranın yerli ve yabancı turistlere açılması lazım.”

‘KULELERİN RESTORE EDİLMESİ GEREKİYOR’

Surların çok kötü durumda olduğunu belirten Yavaşçay, tarihi surların en kısa sürede yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, “M.S. 400’lü yıllarda, Doğu Roma zamanında yapılan Tarihi Topkapı Surları’nın durumu çok kötü. Bu surların çok fazla kulesi var ama bu kulelerin çoğu çatlamış. Kulelerin restore edilmesi gerekirken burası sadece kapatılmış durumda. Restore edilmeyip buranın kapatılması yoldaki arabalara da zarar verebilir çünkü surlar sağlam değil, yakın zamanda yıkılabilir” dedi.

‘KİLİSENİN ORTASINDA OTO YIKAMA, BİNA VE OTEL VAR’

1800’li yılların başında Osmanlı Dönemi’nde yapılan iki tarihi kilisenin oto yıkama, bina ve otelle birbirinden ayrıldığını belirten arkeolog, “Topkapı’da yer alan Rumlara ait Ayios Nikolaos kilisesi ve Sırplara ait Nigoğos kilisesi günümüzde ziyaretçilere kapalı durumda. Maalesef bu iki kilisenin ortasında oto yıkama, bina ve otel var. Bu üç yapı olmasa iki kilise aynı bahçede buluşacaktı, yetkililerin bu konuyla ilgilenmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Bu iki kilisenin ortasındaki üç yapının kaldırılması gerekirken otelin dış cephesini yenilemesi karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Yavaşçay, “Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ya da Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bu konuyla ilgilenmeli, kiliseler bu yapılardan kurtarılmalı” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version