Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tapulu evleri yıkılan yurttaşlar 3 yıldır mağdur ediliyor


URFA – Birecik’te 3 yıl önce yaşanan heyelan sonrası “tehlikeli” olduğu gerekçesiyle tapulu evleri yıkılan ve boşaltılan yurttaşlara, verilen sözler tutulmadı. Yurttaşlara 3 yılda sadece bir ay kira yardımı yapıldı. 

 

Urfa’nın Birecik ilçesine bağlı ve Fırat Nehri kenarında bulunan Saha Mahallesi’nde, Mayıs 2019 tarihinde meydana gelen heyelan (kaya düşmesi) nedeniyle Ata Sokak’taki 38 tapulu ev için “tehlikeli olduğu” gerekçesiyle boşaltma kararı verildi. İlk etapta “heyelan bölgesi” ilan edilen sokakta bulunan 12 ev, 19 Ağustos 2019’da değer tespiti yapılmadan Birecik Belediyesi ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yıktırıldı. 

 

Evleri yıkılan ve boşaltılan yurttaşlara ise, Birecik Kaymakamlığı tarafından evlerin değeri tespit edilene kadar kira yardımı yapılacağı sözü verildi. Ancak ilçenin farklı yerlerinde ev tutan yurttaşlara aradan geçen 3 yılda sadece bir kez bin TL kira yardımı yapıldı. Mağduriyetleri nedeniyle Urfa Valiliği, Birecik Kaymakamlığı, Birecik Belediyesi ve İl AFAD Müdürlüğü’ne müracaatta bulunan yurttaşlar, birçok kez yetkililerle görüşmelerine rağmen sorunun çözümüne dair bir cevap alamadı. Bunun üzerine birçok yurttaş kendi imkanlarıyla Birecik Asliye Hukuk Mahkemesi’ne delil tespiti (evlerinin değerinin belirlenmesi) amacıyla başvuruda bulundu ama bugüne kadar herhangi bir tespit yapılmadı. Mahallede boşaltılan onlarca ev ise madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Tapulu evlerinin karşılığında herhangi bir hak almayan ve yıllardır yüksek ücretler ödeyerek kirada kalan yurttaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

 

‘DEVLET SÖZÜNÜ TUTMUYOR’

 

50 yıllık evi yıkılan Hüseyin Koçak (38), “50 yıldır yaşadığımız evler 2019 yılında bir kaya düşmesinden kaynaklı boşaltıldı. Evlerimizin uçuruma mesafesi 200 metreydi. Karar verildikten sonra evlerimizden zorla çıkardılar ve mağdur ettiler. O zaman sözler verildi ancak devlet sözünü tutmuyor. Bize ‘Evlerinizi boşaltın size kira yardımı yapacağız’ dediler ancak sadece bir ay kira ücreti verdiler. Evler yıkıldığında vali, kaymakam, belediye başkanı, AFAD il müdürü geldi, ‘Sorun çıkarmayın biz halkımızı mağdur etmeyeceğiz’, ‘Tapularınız var hiç korkmayın’ dediler. Ancak bizi mağdur ettiler” dedi.

 

‘BANKALARA BORÇLANDIK’

 

Aradan geçen 3 yılda yetkililerin kendileriyle görüşmediğini dile getiren Koçak, “Belediye Başkanı kaymakama, kaymakam AFAD’a yönlendirdi. AFAD’a gittiğimizde ‘Bizimle bir alakası yok ancak devlet çözer’ dedi. Tapumuz var ancak bir hak alamıyoruz. Mahalleli olarak mağduruz evlerimizin değeri belirlenerek bize verilsin. Ev yapacaklarını söylediler, 3 yıldır aynı şeyleri dinliyoruz. Kirada kalıyoruz ver her yıl kiralar artıyor. Şu an Birecik’te kiralar 2-3 bin arasında değişiyor. 2019 yılından bu yana kiradayız. Kiramızı ödemek için bankalardan kredi çektik” ifadelerini kullandı.

 

‘BİZİ PERİŞAN ETTİLER’

 

Yıkılan evini 42 yıl önce birçok zorlukla inşa ettiğini söyleyen Bayram Akbaş (63), bir ev daha inşa edebilecek gücü olmadığını belirtti. İlerleyen yaşına dikkat çeken Akbaş, “63 yaşındayım, bu saatten sonra ne iş yapabilirim. Bizi perişan ettiler. Kirada kalıyoruz. Kaldığım eve, ev demeye bin şahit lazım ancak bin TL kira ödüyoruz. Evim 120 metrekare ve iki katlıydı yıktılar. Yıkıldığında bütün yetkililer geldi ‘mağdur etmeyeceğiz’ dediler ancak bizi perişan ettiler. Evlerin değeri verilene kadar kira yardımı etsinler. Yaşlı bir insanım bu saatten sonra çalışamam. Mağduriyetimizi gidersinler. Vergilerimizi veriyoruz, tapumuz var neden bizi mağdur ediyorlar? Nereye gidersek bizi kovuyorlar, yetkililer bu mağduriyete bir an önce son vermeli” diye belirtti.

 

‘KİRA İÇİN AKŞAMA KADAR ÇALIŞIYORUZ’

 

İki katlı 150 metrekare olan evinin yıkıldığını söyleyen Fatma Yanar (50), 3 kez Urfa AFAD Müdürlüğü’ne gittiğini ancak yetkililerin kendisiyle görüşmediğini kaydetti. Yetkililerin kendilerini muhatap almamasına tepki gösteren Yanar, şöyle konuştu: “Bütün yetkililere aracılığınızla sesleniyorum; Bizim evler ne zaman yapılacak? Bizi daha fazla oyalamayın. Akşama kadar ev kirası için çalışıyoruz. Konu Meclis’e taşındı ama çözüm bulunmuyor. Her ay 2 bin 500 TL kira veriyorum. Yiyeceğimize kadar karşılayacaklarını söylediler ancak kira yardımı bile yapmadılar. Eşim engelli ve çalışamıyor. Ben çalışmazsam sokakta kalacağız. Kızım göz tedavisi olacak ancak olamıyor. Çıkıp konut projeleri açıklanıyor ancak bizim tapulu evler yıkıldı bir çözüm bulunmadı.” 

 

‘EVLER MADDE BAĞIMLILARINA KALDI’

 

Mahallede boşaltılan ancak henüz yıkılmayan evlerin madde bağımlılarının uğrak mekanlarına dönüştüğünü belirten mahallenin 37 yıllık sakinlerinden Hüseyin Koçak (47) ise, şunları söyledi: “Devlet ne yapmaya çalışıyor? Artık bir karar alsın. Ya kalan evleri de yıkarak herkese hak ettiği değer kadar ücret verilsin ya da insanları daha fazla mağdur etmesinler. Evleri yıkılan yıkıldı zaten, yıkılmayanlar 3 yıldır oldukları yerde duruyor. Yardım etmiyorlarsa insanların yıkılmayan evlerine dönmelerinin önünde engel olmasınlar. Herkes perişan olmuş durumda. Boş kalan evler madde bağımlılarına tahsis edildi. Belediye, kaymakamlık, valilik ve AFAD bizi el birliğiyle mağdur ediyor. Rezil olmuş durumdayız. Ya evlerimizi geri versinler ya da bize ödenek çıkarsınlar kendimize başka yerde ev yapalım.”

 

MA / Emrullah Acar

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version