Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tahir Elçi Davasında Davutoğlu’nun Tanıklığından Vazgeçildi


Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davaya bakan mahkemenin, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesinden vazgeçmesi üzerine, Elçi’nin avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Baro başkanları karara rağmen Davutoğlu’na gelecek celseye katılması çağrısı yaptı.

Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 4 sanığı yargılayan Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, bir önceki celsede dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun dinlenmesine karar verdi. Ancak mahkeme 19 Eylül’de aldığı ara kararla bu kararından vazgeçti.

Mahkemenin kararı hukukçuların tepkisine neden oldu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ile birçok ilin baro başkanları mahkemenin kararına tepki göstermek amacıyla Diyarbakır’da toplandı. Cübbelerini giyerek adliye önünde bir araya gelen baro başkanları ve avukatlar ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada ilk söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, karara tepkisini dile getirdi. Reddi hakim talebinde bulunduklarını dile getiren Eren, şunları söyledi: “19 Eylül 2022 tarihli ara karar ile mahkeme çoğunluğu Davutoğlu’nun dinlenmesi yönündeki kararı geri almıştır. Bu karar yüz kızartıcı bir skandal niteliğindedir. Her şeyden önce bu karar önemli bir davada katılan vekilleri dışarda tutularak, hüküm tesis edilmesi kabul edilemez. Çoğunluk üyelerinin yaptığı bu irade açıklamasını görmezden gelmemiz mümkün değildir. Bu nedenle bugün bir dilekçe sunarak kendilerini reddettiğimizi bildirdik. Mahkemenin çoğunluk üyeleri ile dava arasında asla telafisi edilmesi mümkün olmayan bir doku uyuşmazlığı ortaya çıkmıştır.”

Cinayetin işlendiği dönem başbakan olan Davutoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı olarak yaptığı açıklamada “Tahir Elçi siyasi bir suikasta kurban gitti” demişti. Bu açıklamanın ardından Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu ile Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi için mahkemeye başvurdu. Tahir Elçi cinayetiyle ilgili davanın görüldüğü Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi de bu talebi kabul etti.

“Tahir Elçi cinayeti davası siyasete alet edilmesin”

Eren’in ardından söz alan TBB Başkanı Erinç Sağkan, Tahir Elçi davasının siyasete alet edilmemesi gerektiğini savunarak, “Tahir Elçi’nin katilleri ortaya çıkartılıp, en ağır cezayı alana kadar da aynı noktada durmaya devam edeceğiz. Bu yargılamanın soruşturma ve kovuşturma aşamalarında başından sonuna kadar noksanlıkla devam ettiğini defalarca kez izah etmeye çalıştık. Ancak mahkemenin aldığı son karar aslında süreci tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Bir tanığın dinlenmesine karar verdikten sonra taraflar orda bulunmadan, bir gerekçe gösterilmeden o tanığın dinlenmesinden oy çokluğuyla vazgeçilmiştir. Tahir Elçi cinayetinin siyasete alet edilmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“Davutoğlu hala tanık olabilir”

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan baro başkanları, Davutoğlu’nun konuşması halinde söyleyeceklerinin önemli olacağını söyledi. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, mahkemenin son kararının kafalarda soru işareti yarattığını savunarak, Davutoğlu’nun önemli bir tanık olduğuna dikkat çekti.

Dilsiz, tanıklığın iptal edilmesine tepki göstererek, “Bizim kafamızda soru işareti yaratan bu duruma tepki gösterdik. Belki konuşmayacaktı ama konuşsaydı gerçekten, ki daha önce ‘bu siyasi bir suikasttır’ demişti niye bunu açıkladı, niye söyledi diye, biz ona soracaktık. Bunun cevabı ne olacak? Şu anda bilemiyoruz. Çünkü kamuoyuna da bu yönde bir açıklama yapmamış” diye konuştu.

Batman Baro Başkanı Erkan Şenses ise Davutoğlu’nun hala tanıklık yapabileceğini söyledi. Davutoğlu’nun gelecek celseye katılması halinde tanık olarak dinlenmesi için yeniden talepte bulunacaklarını vurgulayan Şenses, “Gerek kolluk ve gerek istihbarat makamları emri altında olan bir insandı, yetkili bir isimdi. O döneme ait tanıklıkları dosya da maddi gerçeğin açığa kavuşması anlamında önemliydi. Gizli bir el devreye girdi Ahmet Davutoğlu’nun bu dosyada tanık olmasının önüne geçti. Ancak yine de ceza muhakemesi kanununa göre tanık olarak dinlenebilir. Duruşma günü gelirse mahkemenin kapısında hazır olursa, katılan taraf olarak dinlenmesini talep edebiliriz. Mahkeme kabul ederse dinlenebilir” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde, basın açıklaması yaptıktan sonra, tek kurşunla vurularak öldürüldü. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, 2020 yılı Ocak ayında 3 polisin ifadesinin alınmasının ardından polislerle birlikte, bir PKK’lı hakkında iddianame hazırlandı. Sanıklar Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı. Duruşmanın gelecek celsesi 23 Kasım 2022’de görülecek.

Exit mobile version