Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siyasi parti ve liderlerden 12 Eylül mesajları

Siyasi parti ve liderlerden 12 Eylül mesajları


Türkiye tarihine geçen kara lekelerden biri olan 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 42 yıl geçti. Darbenin yıl dönümüne ilişkin sosyal medyadan binlerce kişi mesaj paylaştı. İdam, hapis ve işkence ve insan hakları ihlallerinin olduğu dönem kınandı. Ölenler anıldı.

Siyasi parti ve liderlerden de mesajlar yayınlandı.

‘DARBELERE VE DARBECİ ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

HDP Genel Merkezi’nden paylaşılan mesajda ise “12 Eylül askeri darbesinin 42. yıldönümünde yaşamın her alanında aynı darbeci zihniyet devam etmektedir. Şiddet ve zor yöntemiyle toplumu teslim almaya çalışan hiçbir yönetim ve darbe pratiği başarılı olmamıştır. Darbelere ve darbeci zihniyetlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

‘TÜRKİYE’NİN SABAH ERKEN KALKANIN, GECE GEÇ YATANIN DARBE YAPTIĞI BİR ÜLKE OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 12 Eylül Askeri Darbesi’nin yıl dönümüne ilişkin paylaştığı mesajda, “Türkiye’nin bir daha asla sabah erken kalkanın, gece geç yatanın darbe yaptığı bir ülke olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Babacan mesajının devamında “12 Eylül 1980 darbesinin mağduru herkesin anıları önünde saygıyla eğiliyorum” ifadesini kullandı.

‘MİLLET İRADESİNİN ÜSTÜNDE HİÇBİR GÜÇ YOKTUR’

Darbeleri ve demokrasiye zarar veren her girişimi lanetlediğini söyleyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu paylaşımında, “12 Eylül’ün yıl dönümünde darbeleri ve demokrasiyi sekteye uğratmayı amaçlayan her türlü girişimi lanetliyorum. Millet iradesinin üstünde hiçbir güç yoktur ve olmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

12 EYLÜL 1980 DARBESİ

Darbe sürecinde, 650 bin kişi gözaltına alınmış, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı. 7 binden fazla kişi için idam cezası istenmiş, 517 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişi darağacına gönderildi. 14 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı.

30 bin kişi “sakıncalı” olduğu iddiasıyla işinden atıldı. Cezaevlerinde ise işkence sonucu 171 kişi olmak üzere yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti.

Darbeden 32 yıl sonra hakim karşısına çıkan darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya yargılama sürecinde öldükleri için dava düşürüldü.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version