Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şiddet gören mülteci Soda Elvadu: 36 defa ev değiştirdim


ŞIRNAK – DAİŞ’in Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırısında Türkiye’ye gelen Soda Elvadu, 8 yılda 4 kent 36 ev değiştirmek zorunda kaldığını, ayrıca 20 yıldır evli olduğu erkeğin şiddetine uğradığını söyledi. 

DAİŞ’in 2014 yılında Rojava’ya saldırısı sonucu yaşadığı Hesekê’den Türkiye’ye sığınan Dirbesiyêli Soda Elvalu (55), yoksulluk ve ötekileştirme sonucu 8 yılda 4 kent ve 36 ev değiştirmek zorunda kaldığını, bir yandan da 20 yıldır evli olduğu erkeğin şiddetine uğradığını söyledi. DAİŞ’e esir düşmemek için 5 çocuğuyla iki gece bir gün boyunca karlı toprakta yürüyerek canlarını kurtarabildiklerini anlatan Elvalu, sırasıyla Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Batman’a göç ettiğini dile getirdi. Zorla evliliğin ardından göç, ırkçı muamele ve ötekileşme sorunlarıyla boğuşan Elvalu, defalarca ölümle burun buruna geldiğini ifade etti. Mülteci kadın olmaktan kaynaklı erkek saldırılarına karşı kamufle amaçlı erkek kıyafeti giydiğini belirten Elvalu, İdil İlçesinde müstakil bir evde sadece uyuyabildiği bir yatağa sahip. 

 

İKİ GECE BİR GÜN BUZ TUTMUŞ AYAKLARLA… 

 

DAİŞ’e esir düşmemek için yola düştüğünü anlatan Elvalu, hikayesini şöyle anlattı: “Ülkemiz çok güzeldi. Bir gün bunları yaşayacağımız aklımın ucuna gelmezdi. Oradaki hayatımız çok güzeldi. Ekmeğimiz, suyumuz, yemeğimiz ucuzdu. Biz çocukken babamlar hep derdi; ‘Türkiye Suriye’yi bırakmaz, illaki girecek.’ Kaç yıl sonra da DAIŞ saldırdı. 2 amca çocuğumu öldürdüler. DAIŞ bize, ‘Ya topraklarınızı bize vereceksiniz ya da buradan çıkacaksınız’ diyordu. Bir sabah bombaladılar. Ellerine esir düşmemek için yüz kişi birlikte çıktık. İçimizde çocuk ve yaşlılar vardı. Biz bir gün 2 gece boyunca yolda yürüdük. Yağmur yağıyordu, rüzgar vardı. Hasta oğlum sırtımda yürüyordum. Ayağımızda ne ayakkabı ne de çorap vardı. Başımıza kadar çamur olduk. Ayaklarımızdaki çamur buz tutmuştu. Sabahın ilk ışıklarında Kızıltepe’ye vardık. Allah ruhumuzu almamıştı sadece, yoksa biz ölüydük. Biz DAIŞ yüzünden evimizi, topraklarımızı, ülkemizi terk ettik. Her şeyden önce annemi çok özledim. Ben gidebilirim ama param yok. Şimdi annemin yanında olmak isterdim.” 

 

20 YILDIR SİSTEMATİK ŞİDDET GÖRÜYOR 

 

Ötekileştirme ve kirayı geç ödemekten 8 yılda 36 ev değiştirdiğini kaydeden Elvalu, evli olduğu erkekten gördüğü şiddeti şu sözlerle ifade etti: “Ben ailemin isteğiyle evlendim. Evlendiğim günden bugüne gün yüzü görmedim. Daha bu sabah bile telefonu kafama fırlattı ve kafam kırıldı. Ona karşı ses çıkartmaktan da korkuyorum. Ses çıkartsam beni öldürür. Bu 20 yıldır zulüm ve şiddet görüyorum. Ben kaç defa da ailesine söyledim ama kulak arkası yaptılar. Bir defa daha kafamı kırdı, komşular beni hastaneye götürdüler. 11 ayrı yerden kafama dikiş attılar. Doktor bana, ’kim yaptı bunu?’ dedi. Buna rağmen ben doktora, ’düştüm’ dedim ve şikayet etmedim. Bir defa da kocaman bir taş attı kendimi ölümden kurtardım. Artık şiddet görmek istemiyorum.”

 

KADIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI 

 

Artık şiddet görmek istemediğini dile getiren Elvalu, kendisiyle dayanışma amacıyla kadın kurumlarına çağrıda bulundu. Kadınların birlikte hareket etmesi ve dayanışma içinde olması halinde erkek şiddetinin durdurulabileceğini söyleyen Elvalu, “Ax lê dayê” şarkısıyla hem annesine hem de ülkesine duyduğu özlemi dile getirdi. 

 

MA / Zeynep Durgut 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version