Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SGK, Erdoğan’ın diyabetli çocuklara ‘müjde’sini havada mı bıraktı?

SGK, Erdoğan’ın diyabetli çocuklara ‘müjde’sini havada mı bıraktı?


TR724 HABER-ANALİZ | OĞUZ AYAR

Türkiye’de yaklaşık 20 bin çocuk Tip 1 diyabet hastası. Özellikle bazı çocuklarda bebeklik dönemlerinde, bazılarında ise sekiz on yaş arasında ortaya çıkan hastalık ciddi takip gerektiriyor. Beslenmesinden eğitimine, sosyal yaşamından sağlık kontrollerine kadar, 24 saat ailelerin gözetiminde olması gerekiyor. Kendi beslenmesini ve şeker ölçümünü rahatlıkla yapamadığı için de çocukların gün içerisinde onlarca kez parmağını delerek, kontrol zorunluluğu var. Vücuda batan her bir iğne de çocukların hem bedeninde hem de ruhunda derin yaralar açıyor. Bundan dolayı özellikle Avrupa ülkelerinde Tip 1 diyabet hastası çocuklar için, deri altına yerleştirilen sensör adı verilen bir cihazla şeker ölçümü yapılıyor. Bu cihaz sayesinde çocuklar parmaklarına iğne batırmaktan kurtuluyor. Avrupa ülkelerinde devlet tarafından karşılanan sensör cihazı, Türkiye’de ise özel şirketler tarafından parayla satılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, SMA hastalarının ilaçlarında olduğu gibi bu cihazı ödeme kapsamına almıyor. Bundan dolayı da aileler bu cihaz için özel şirketlere aylık 2 bin 50 TL ile 4 bin lira arasında ödeme yapıyor. Pompa adı verilen cihazlarda ise maliyet 3 bin 500 ile 8 bin liraya kadar yükseliyor. Maddi durumu yeterli olmayan çocuklar ise ölçümlerini parmaklarını delerek yapmaya devam ediyor. İhtiyaçları olan insülinleri ise iğneyle vücutlarına enjekte ediyor.

Tip 1 diyabetli çocukların aileleri mayıs ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu makamında ziyaret etmiş ve yaşadıkları sorunları iletmişti. CHP lideri de yaptığı grup toplantısında, iktidara geldiklerinde Tip 1 diyabetli çocuklar sensör ödemelerini SGK ödemeleri kapsamına alacağı sözünü vermişti. Bu açıklamadan birkaç hafta sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlarla yaptığı haftalık toplantının ardından söz konusu mağduriyeti gündemine almıştı. Erdoğan, SGK’ya talimat verdiğini ve Tip 1 diyabetli çocukların kullanması gerekli olan sensör cihazlarını kurumun ödeme kapsamına alacağı müjdesini vermişti.

Gelen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı’nın açıklamasının üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen SGK gerekli adımları bir türlü atmıyor. 20 bine yakın hasta çocuğun aileleri valilikler ve kaymakamlıkların sosyal dayanışma vakıflarına kayıt yaptırmalarına rağmen hala bekliyor.

Tr724’e ulaşan bilgilere göre; SGK’nın elinde söz konusu rahatsızlığı bulunan çocuklarla ilgili gerekli data zaten bulunuyor. Bunun için yeniden bir veri havuzu hazırlanmasına gerek bulunmuyor. Kaldı ki, SGK kapsamına alınacak bir cihaz için ailelerin maddi durumunun araştırılmasına da gerek yok. Kaynakların aktardığı bilgilere göre; Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra Erdoğan sorunları çözen bir lider imajı vermek için canlı yayında açıklama yapma ihtiyacı hissetti. Bu açıklama öncesinde gerekli bürokratik altyapı hazır değildi. Aradan birkaç ay geçmesine rağmen de çalışmanın tamamladığına ilişkin ailelere intikal eden bir bilgide bulunmuyor. Bundan dolayı da Cumhurbaşkanı’nın müjdesinin yine havada kaldığı konuşuluyor. Saray kanadının gerekli takibi yapmamasından dolayı da SGK, yaz tatilini ve okulların kapalı olmasını bahane ederek çalışmayı ağırdan alıyor. Ancak çocukların her gün parmaklarına batan iğneleri görmezden geliyor. SGK gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Valilikler de Erdoğan’ın sözleri üzerine söz konusu hastalarla ilgili bünyelerinde bilgi bankası toplamaya devam ediyor. Başvuru yapan ailelere yapılacak maddi gelir testinden sonra sensör cihazlarının verileceği kaydediliyor. Bu ise Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bulunuyor.

Mağdur aileler ise yaklaşan yeni eğitim yılı öncesinde Erdoğan’ın yeniden bürokrasiye talimat vermesini bekliyor. Özellikle okullarda çocukların onlarca kez parmaklarını delerek şeker ölçümü yapmaları hem sağlık hem de ruhsal açıdan bazı sorunları barındırıyor. Bazı çocuklarda çevrelerinden çekindikleri için, şekerlerinin düşmesi ya da yükselmesine aldırış etmeden parmaklarını delmekten çekiniyor. Bu da çocukların derslerine konsantre olmasını engelliyor. Erdoğan’ın müjdesinin havada kalmaması için aileler çağrıda bulunuyor. Bir an önce sensör cihazlarının ödeme kapsamına alınarak, cihazların çocuklara takılmasını istiyor. Bakalım! Bürokrasi ne zaman Erdoğan’ın talimatını yerine getirecek.

Günde 8 kez parmakları delinen şeker hastası çocuklar: “Sensör gelsin acım dinsin”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version