Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Semra Güzel protestoları: Kürtler baş eğmiyor | YENİLENDİ


HABER MERKEZİ – HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına tepki gösteren kadınlar bir çok kentte, “Kadınlar bu kirli politikalarınız karşısında asla diz çökmeyecek” mesajı verdi. 

Dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanması Van’ın Edremit ilçesinde protesto edildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP),  Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Star Kadın Derneği, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri açıklamaya katıldı. HDP binası önünde yapılan açıklamaya ayrıca HDP Milletvekili Muazzez Orhan da katıldı. Açıklamada, Kürtçe “Semra Güzel halkın vekilidir, kadınların iradesidir, başımızı eğemezsiniz” pankatı taşındı. Kitle sık sık “Kürtler baş eğmiyor” sloganı attı.

 

HDP Van İl Örgütü Eşbaşkanı Handan Karakoyun, iktidar yanlısı medyanın Güzel’in tutuklanmasını gerçeklikten uzak bilgilerle duyurduğunu ifade etti. Karakoyun, Güzel’in iddia edildiği gibi Edirne’de değil, İstanbul’da gözaltına alındığına işaret ederek, “Peruk taktığına, kendisini kamufle etmeye çalıştığına ilişkin haberler gerçek dışıdır” dedi. Güzel’in her türlü zorluğa karşı mücadele ettiğini belirten Karakoyun, “Bugüne kadar her türlü saldırıya karşı direnmiş, cesaretle mücadele etmiş hiçbir arkadaşımızın mücadeleden ve onun gerektirdiği bedellerden kaçması söz konusu değildir. Elbette bu iktidarın denetiminde olan, siyasallaşan yargıya güvenmiyoruz. Bu yargının tarafsız, bağımsız ve vicdani bir karar vereceğine inanmıyoruz. Ancak AKP zihniyetiyle mücadele ettiğimiz gibi onun her türlü aparatıyla da mücadele etmeyi ilke edinmiş bir siyasi partiyiz” diye konuştu.  

 

ADANA  

 

HDP Adana Kadın Meclisi ve İl Örgütü, il binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kişi katıldı. “ Semra Güzel halkın vekilidir, halkın iradesine dokunma pankartı taşınan açıklamada HDP Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya konuştu.

 

 

Vekillerinin gayri ahlaki bir şekilde gözaltına alınmasının iktidarın aciziyetinin göstergesi olduğunu ifade eden Kaya, Güzel’in bu şekilde gözaltına alınmasını halkın iradesine yönelik AKP tarafından sürdürülen darbenin devamı olduğuna vurgu yapıldı. 

 

Gayri ahlaki her türlü söylem ve yöntemle vekillerinin Kürt ve kadın kimliğinin hedef alındığını belirten Kaya, Güzel’i hedef gösteren Soylu’ya seslenerek: “Kadınları değil, kadın katillerini tutuklayın. Sosyal medya paylaşımları ile toplumda milliyetçiliği, ırkçılığı, cinsiyetçiliği, kadın düşmanlığını körüklemekle işlediğiniz suçların üzerini örtemeyeceksiniz. Kadınlar sizlerin bu kirli politikaları karşısında asla diz çökmeyecek. Bulunduğumuz her yerde ‘Semra Güzel irademizdir’ demeye devam edeceğiz.”

 

VAN

 

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, baro binasında Semra Güzel’e yönelik uygulamaya tepki gösterdi. Açıklamaya ÖHD ve İHD üyeleri de destek verdi. 

 

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Eşbaşkanı Burcu Şeber, Semra Güzel’e yönelik muamelenin takipçisi olacaklarını belirtti. Şeber, “Günlerdir sosyal medya platformlarına servis edilen, pek çok suç iddialarının olduğu bir ortamda bir tane bile soruşturma başlatılmamış olması bizleri umutsuzluğa düşürse de adalete olan inancımızla söz konusu ihlalin takipçisi olacağımızı bildiririz. Milletvekili Semra Güzel’e bu onur kırıcı muameleyi uygulayan, emir veren kişiler hukuken hiçbir geçerliliği olmayan ters kelepçeyi hukuk zeminine oturtmaya çalışmış ve işkenceyi meşrulaştırarak açıkça suç işlemişlerdir. Bu kişiler hakkında ivedilikle soruşturulma başlatılmalıdır” dedi.  

 

 

HAKKARİ 

 

HDP Hakkari Kadın Meclisleri, merkez ve Yüksekova’da açıklama yaptı. HDP Yüksekova İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP eski Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, görevden alınarak yerine kayyım atanan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı, Barış Anneleri Meclisi, İnsan Hakları ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Hakkari şubesi üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

Yaşanan hukuksuzluk karşısında tüm muhalefet partilerini ve kamuoyuna sessiz kalmama çağrısı yapan HDP Yüksekova Kadın Meclisi üyesi Gülcan Ceylan, “Muhalefeti, iktidarın kendi suçlarını örtbas etme girişimlerine ortak olmamaya çağırıyoruz” dedi. HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de, “Haklı bir mücadele yürüttüğümüz için kimseye diz çökmedik, kimseye boyun eğmeyeceğiz. Bu mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz” şeklinde konuştu. 

 

HDP Hakkari Kadın Meclisi üyeleri tarafından HDP Hakkari İl Örgütü binası önünde düzenlenen açıklamaya HDP İl Eşbaşkanları, partililer ve çok sayıda kadın katıldı. HDP Hakkari il Eşbaşkanı Hümeyra Armut, Güzel’in başının eğilmeye çalışılmasıyla muhalefete ve halka gözdağı verildiğini ifade etti. Armut, “Semra Güzel halkın vekilidir. Kadınların iradesidir” dedi. 

 

 

Açıklama, “Semra Güzel onurumuzdur” ve “Bijî berxwedana Jinan” sloganlarıyla son buldu.

 

BATMAN 

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına Batman’da yapılan açıklama ile tepki gösterildi. HDP Batman İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamayı, HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan okudu. Doğan, “Tutuklanan Milletvekilimiz Semra Güzel dahil olmak üzere rehin alınan arkadaşlarımız, siyasetçilerimiz serbest kalana ve gerçek suçlular adalet önüne çıkarılana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

 

 

ŞIRNAK

 

HDP, DBP ve TJA, Güzel’in tutuklanmasını Şırnak’ta yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklama HDP il binası önünde gerçekleşti. “Semra Güzel irademizdir” pankartı açılan açıklamaya, HDP Şırnak milletvekili Hasan Özgüneş, HDP Şırnak İl Örgütü, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, Barış Anneleri Meclis üyeleri ve il ve ilçe örgütünün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

 

Açıklama metnini HDP Şırnak Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salgucak okudu. Semra Güzel’in AKP-MHP tarafından hedef gösterildiğini belirten Salgucak, “Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in dün bir kez daha kirli bir kumpasla özgürlüğü gasp edilmiştir. Her defasında yeni bir saldırı konsepti ile AKP-MHP ittifakı yaşadıkları çok boyutlu krizin üzerini örtmek istemektedir. İktidarın bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” dedi. 

 

Ardından söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, iktidarın tüm suçlara göz yumarken seçilmiş bir halkın iradesini gasp ettiğini vurgulayarak, “Çetelerini dışarıda tutanlar, bugün korudukları tüm katiller ve hırsızlar seçilmiş bir iradeyi hedef aldılar. Samra Güzel’in tutuklanmasını kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. İktidar bir gün Kürtlere, bu halka mutlaka hesap verecekler” diye konuştu.

 

 

Açıklama, “Semra Güzel irademizdir” ve “Bijî tekoşîna jina” sloganlarıyla son buldu.

 

AĞRI

 

HDP Ağrı Kadın Meclisi öncülüğünde il binası önünde açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri ve çok sayıda kadın katıldı. “Semra Güzel halkın vekili kadınların iradesidir” pankartı açılan eylemde yerine kayyım atanan Diyadin Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar, Güzel’in tutuklanmasının Kürt sorunundaki çözümsüzlükteki ısrarın devamı anlamına geldiğini belirtti. 

 

 

KARS

 

HDP Kars İl Örgütü de konuya ilişkin açıklama yaptı. HDP Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anli, Güzel’in gözaltı sırasında insanlık dışı muameleye maruz kaldığını ifade etti. Anli, “Güzel’e yönelik gözaltı uygulaması ve polisin direk sarayın talimatıyla yaptıkları Kürt halkına ve onun iradesine boyun eğdirme operasyonudur” dedi. 

 

 

IĞDIR

 

HDP Iğdır İl Örgütü ise parti binasının bulunduğu Karadeniz Sokak’ta açıklama yaptı. Eylemde konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Güzel’e yönelik uygulamalara tepki göstererek, “Hiç kimse Kürtlerin özgürlük mücadelesini bitiremez” dedi.  

 

 

MUŞ

 

HDP Muş İl Örgütü, parti binalarının önünde Semra Güzel’in tutuklanmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. “Dokunulmazlıkları kaldıranlar ters kelepçe takanları unutmayacağız” pankartı açılan açıklamada HDP Milletvekili Şevin Coşkun, zulüm karşısında asla boyun eğmeyeceklerini söyleyerek, “Kadın ve Kürt düşmanlığınız sonunuz olacak” dedi.

 

 

DERSİM

HDP Dersim İl Örgütü, HDP Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına ilişkin Seyit Rıza Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve çok sayıda partili  katıldı. “Semra Güzel irademizdir” pankartının açıldığı açıklamayı HDP Dersim İl Örgütü adına Besime Gök okudu.

‘GÜZEL ŞAHSINDA KÜRT HALKI HEDEF ALINIYOR’

AKP-MHP iktidarının HDP ve demokratik kitle örgütlerine yönelik saldırılarının gün geçtikçe arttırdığını söyleyen Gök, “Gözaltı, tutuklama ve son olarak milletvekilimiz Semra Güzel’in milletvekilliğini düşürerek anti demokratik uygulamalarda sınır tanımayacağını bir kez daha göstermiştir. Milletvekilimizin gayri ahlaki bir şekilde gözaltına alınması, yaptığı bu operasyonun iktidar tarafından düzeysiz bir dil kullanılarak kamuoyuna lanse edilmesi iktidarın acizliğini göstermektedir. Semra Güzel’in bu şekilde gözaltına alınması halk iradesine yönelik sürdürülen darbenin devamıdır. Semra Güzel şahsında hedef alınan demokrasi ve Kürt halkıdır. Bu saldırılar yıllardır HDP’ye karşı sistemli bir politika olarak yürütülmektedir” diye belirtti. 

İZMİR

Dokunulmazlığı kaldırılan HDP Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasını protesto eden HDP İzmir İl Örgütü, HDP İzmir İl binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada sık sık, “Direne direne kazancağız”,”Jin jîyan azadî”,”Bijî biratîya gelan”,”Bijî berxwedana gelan” sloganları atılırken açıklamayı HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik okudu.

Siyasi iktidarın kirli propaganda oyunları sonucu Güzel’in tutuklandığını söyleyen Çelik, başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere siyasi iktidar ve iktidardan beslenenlere güç gösterisi yapmaya çalıştıklarını ifade etti. 

‘KUMPAS KURULDU’

Daha sonra söz alan HDP’li Serpil Kemalbay, Güzel’in hukuksuzca, kumpas sonucu işkenceyle tutuklandığına dikkati çekerek, bu yaşananlarla ilk kez karşılaşmadıklarını söyledi. Kemalbay, “Daha önce nasıl Kürt vekillerin başı eğilmeye çalışıldıysa bugün de aynısını yapıyorlar. Orhan Doğan, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ baş eğmediği gibi Semra Güzel’de baş eğmedi. Bu kadar kirli iktidarın karşısında baş eğmez. Bu saldırı sadece Semra Güzel’e, 6 milyon oy almış partiye, Kürtlere, demokratlara yapılmadı. Bu saldırı aynı zamanda meclise yapılan bir saldırıdır. Semra Güzel Şuan aktif olarak görevini sürdüren bir vekildir. Kim faşist bir diktatör yok diyorsa bu yaşananlara baksın. Eğer zerre kadar hukuk olsa şuan Semra Güzel aramızda olurdu. Herkes faşizmin karşısında hukuksuzluğa karşı ellerini birleştirmek zorundadır. Mafya ile fotoğrafı olan Cumhur ittifakı ve Süleyman Soylu suçludur. Semra Güzel değil. 2017’den beri var olan bu fotoğraf partimize karşı bir kumpas olarak kullanıldı. Biz bu sefil davranışı kınıyoruz.  Vekilimizin boyun eğmediği gibi bizde HDP’liler olarak, devrimci demokrasi güçler olarak faşizme karşı asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü de tutuklanan HDP’li Semra Güzel’e dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Sakarya Meydanı’nda yapılmak istenilen açıklama öncesi alanın giriş ve çıkışları polis barikatları ile çevrilirken, açıklamanın olacağı yere gitmek isteyen kitle engellendi. Polis müdahalesiyle karşılaşan kitle toplanarak İl Örgütü binasına geçerek burada açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya, HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, İl Eş Başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Ankara İl Örgütü Eş Başkanı Pakize Sinemilioğlu, “Dokunulmazlığı kaldırılan Diyarbakır Milletvekilimiz Semra Güzel’in gözaltına alınması gayri meşrudur. Milletvekillimizin gayri ahlaki bir şekilde gözaltına alınmasını, bu operasyonun iktidar tarafından düzeysiz ve çirkin bir dil ile propaganda malzemesi yapılması iktidarın acziyetinin göstergesidir. Semra Güzel’in bu şekilde gözaltına alınması, halk iradesine yönelik AKP tarafından sürdürülen darbenin devamıdır” dedi.

HDP’li Hüseyin Kaçmaz ise Güzel’in alçakça dil ile hedef gösterilmesi ve bir kumpasla vekilliğinin kaldırılmasının Kürt halkına olan düşmanlığının göstergesi olduğunu belirtti. Kaçmaz, “Bu iktidar, kadın, demokrasi, çocuk ve Kürt düşmanıdır. Diyarbakır’da bir baba oğlunun cenazesinin torbada taşıdı. Bu iktidarın Kürtlere nasıl düşmanca yaklaştığını gösteriyor. Kürt halkının dostları, devrimciler bugüne kadar iktidarın vahşi politikalarına boyun eğmedi. 90’larda Kürt halkı ve temsilcileri boyun eğmedi. 90’larda Orhan Doğan’lar nasıl boyun eğmediyse Semra Güzel’de boyun eğmedi. Semra Güzel şahsında bu iktidar kadınlara, Kürt halkına boyun eğdirmeye çalıştı. HDP’nin fikriyatı iktidarın yenilmezliğini tarumar ettiyse, iktidarlarını başlarına geçireceklerini bildikleri için saldırıyorlar. Bu vahşetin hesabını er ya da geç soracağız. Bu iktidara, kadınlar, demokrasi güçleri ve Kürtler kaybettirecek. Semra Güzel bu halkın temsilcisi ve onurudur” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version