Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Otokratik liderlerin iktidarda kalabilmek için krizlere ihtiyacı var’

Erdoğan ‘diploma’ töreninde: En büyük sıkıntımız hayat pahalılığı


İsveç Göteborg Üniversitesi merkezli bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Varieties of Democracy (V-Dem) tarafından yayımlanan verilere göre Brezilya, yerel demokratik sistemlerin otokrasiye doğru yöneldiği 12 ülkeden biri.

DW Türkçe‘nin haberine göre, diğer 11 ülke ise dünya geneline yayılmış durumda: Polonya, Nijer, Endonezya, Botsvana, Guatemala, Tunus, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Guyana, Mauritius ve Slovenya.

‘TÜRKİYE, DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ KAYBETTİ’ 

Demokrasi krizlerinin halen devam ettiği bu 12 ülkeye ek olarak V-Dem, aralarında Türkiye, Filipinler ve Macaristan’ın da bulunduğu ve geçtiğimiz on yılda ‘demokrasi mücadelesini kaybetmiş’ 17 ülke daha tespit etti.

V-Dem’e göre sadece köklü demokrasiler otoriterliğe yönelmekle kalmıyor, aynı zamanda otokratik rejimler de iktidarlarını pekiştiriyor. Rusya ve Venezuela gibi ülkelerde otoriter yönetim pekişirken sivil özgürlükler daha da kısıtlandı.

‘DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ KÜRESEL OLARAK DURDU’

Bugün 100 yıl öncesine kıyasla çok daha fazla ülke demokratik olarak adlandırılsa da 2000’li yılların başında demokratikleşme süreci küresel olarak durdu.

Harvard Üniversitesi’nde Brezilyalı bir devlet kurumları araştırmacısı olan Fernando Bizzarro, mevcut sorunların ağırlaşmasında bu tür anti-demokratik siyasetçilerin yükselişinin genellikle bir faktör olduğunu söyledi.

‘İKTİDAR İÇİN KRİZE İHTİYAÇ VAR’

“Bu liderlerin iktidara gelebilmesi için geleneksel partilerde kriz gibi başka unsurlara da ihtiyacınız var” diyen Bizzarro, artan siyasi düşmanlığın da bir rol oynayabileceğini sözlerine ekledi. Bizarro sözlerini şöyle sürdürdü: “Kutuplaşma, rakibinizden o kadar nefret ediyorsunuz ki ondan kurtulmak için demokrasiyi yok etmek de dahil her şeyi yapabileceğiniz hissini yaratıyor.”

‘KRİZLER, OTOKRASİYE GEÇİŞLE SONUÇLANDI’ 

V-Dem 1900 yılından bu yana 81 ülkede demokratik çürüme dönemini kayıt altına aldı – bunların 50’si 2000 yılından bu yana gerçekleşti. Vakaların yaklaşık yüzde 75’inde kriz, tamamen otokrasiye geçişle sonuçlandı.

Serbest Görüş:

 

‘ÖLÜM, BİR MİLYON KÜÇÜK KESİKLE GERÇEKLEŞİYOR’

Demokratik gerileme dönemlerini inceleyen araştırmacılardan biri olan Sebastian Hellmeier, “Otokratikleşmeyi teşvik eden aktörler genellikle en tepedeki yöneticiler ve büyük parlamento çoğunluklarına sahip olabilirler” diyor. Hellmeier durumu şöyle tarif ediyor: “Sonunda, çok geç olana kadar durdurulması zor olan çok sayıda küçük değişiklikle, yani bir milyon küçük kesikle ölüm gerçekleşiyor.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version