Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Okul masrafları çaresiz bırakıyor: Besleme olmadan okula giden birçok çocuk var

Okul masrafları çaresiz bırakıyor: Besleme olmadan okula giden birçok çocuk var


Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla okulların istediği ihtiyaç listesi geçim sıkıntısını çeken aileleri zor duruma soktu. Defter, kalem, pastel boya, sulu boya, A4 kağıdı gibi temel okul malzemelerinin fiyatları geçen yıla oranla yüzde 400 artış gösterirken, sadece kurşun kalemin ücreti 3 kat, boya kalemlerinin ise 4 kat arttı. Kırtasiyeden okul kıyafetine tüm masraflar artarken, öğrenci servis ücretlerine ise yüzde 20 zam uygulandı.

Ekonomik krizin yanı sıra okul masraflarının katbekat artması nedeniyle çocukların ihtiyaçlarını karşılayamayan dar gelirli aileler, küçük yaştaki çocuklara besleme dahi koyamadıklarını dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Demirtaş Mahallesi’nde bulunan bir okul ve kırtasiye önündeki veliler yaşadıkları sorunları anlattı.

‘HER GÜN BESLENME ÇANTASINA NE KOYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ’

Ülkede paraya dayalı bir eğitim sistemi olduğunu dile getiren Elif Güney, eskiden okul kitaplarını kendileri almalarına rağmen bu kadar zorlanmadıklarını söyledi. 2 çocuğunun okula gittiğini ifade eden Güney, alım güçlerinin düştüğünü, bu yıl bin TL okul masrafı ayırdığını ancak 3 TL harcadığını vurguladı. Güney, “Her gün beslenme çantasına ne koyacağımızı düşünüyoruz. Bazı çocuklar ekonomik sıkıntılardan dolayı okulu bırakmak zorunda kaldı. Anneler çocuğuma nasıl defter alırım, beslenmesine ne koyabilirim derdine düşmüş. Devlet bize imkan sağlamak zorunda ama bunu göremiyoruz. Ekonomi bitmiş durumda; yaşadığımız şartlarda başka bir şey düşünemez olduk” diye konuştu. 

‘BİRİLERİNİN CEBİNE FAZLADAN PARA GİRSİN DİYE EĞİTİM TİCARETE DÖKTÜLER’

Okul temizlik malzemelerinin velilerden talep edildiğini aktaran Güney, nedenini sorduklarında ise “Devlet bütçe ayırmıyor, işleri yapacak temizlikçi yok” cevabını aldıklarını belirterek devletin görevini yerine getirmesini istedi. Öğrencilerin okulda bir öğün beslenmelerinin devlet tarafından karşılanması halinde eşitliğin sağlanabileceğini söyleyen Güney, “Bir çocuğun temel hakkı beslenme barınma ve giyinmedir, bunu karşılamayan aileler var. Bu süreçte yediği ekmeğin hesabını yapma zorunda olan aileler var. Okula besleme olmadan giden birçok çocuk var, devletin bu konuda eşit yaklaşması lazım. Devlet sadece bir öğünü bile vermiş olsa o aradaki eşitsizlikte ortadan kalkmış olur. Birilerinin cebine fazladan para girsin diye eğitim ticarete döktüler maalesef. Dilerim bütün çocuklar eşit şartlarda eğitim görür” diye belirtti.

‘11 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUMU OTOBÜSLE GÖNDERMEK ZORUNDA KALDIM’

3 çocuğu okula giden Sabriye Ilgaz Oğuz da çok zorlandığını, birinin ihtiyacını tamamlasa diğerinin eksik kaldığını söyledi. Bu süreçte bir defter alırken 10 defa düşünmek zorunda kaldığını dile getiren Oğuz, şöyle devam etti: “Çocuğun ayakkabısı yok nasıl alacağım diye düşünüyorum. Geçen yıl 5 TL’ye aldığım defteri bu yıl 20 TL’ye aldım ve gün geçtikçe masraflar çoğalıyor alım gücümüz düşüyor. Bir şekilde idare etmeye çalışıyoruz, ama bu şartlarda eğitim almak çok zor. Okuldan liste verdiler aslında gereken listeydi ama birçoğunu alamamış durumdayız. 4 tane kalem lazımsa bir tane aldım. Servis ücretleri çok pahalı olduğu için 11 yaşındaki çocuğumu otobüsle göndermek zorunda kaldım. Sosyal bir ülkede yaşıyor olsaydık bunların hiçbirini düşünmüyor olacaktık. İktidar halka yüklüyor. Bu şekilde eğitim almak çok zor. Beslenme için geçen yıl aldığım kaşar peyniri 50 TL’yken bu yıl 150 TL oldu. Artık beslenme çantasına bir dilim kaşar yerine yarım dilim koymaya başlamış durumdayız. 1 ekmek geçen yıl 2 TL’yken bu yıl 4 lira oldu. Çocuklar yeterince beslenemez hale geldiler. Asgari ücretle geçiniyoruz ve çok zorlanıyoruz. Çocuğun en temel hakkı beslenmedir. Ortada büyük bir adaletsizlik var, iktidar ve yanlıları kendi çocuklarına bakabildiği gibi bizimkilere de bakabilse. Her çocuk gelecek kaygısı olmadan yaşamalı.”

‘BAKANLIĞIN KIRTASİYE VE BESLENME KONUSUNDA DESTEK VERMESİ GEREKİYOR’

Velilerden Gülten Ölmez ise geçinmekte zorlandıklarını, 3 çocuğunu okula gönderdiğini, eşinin inşaat işçisi olup asgari ücret aldığını ifade etti. Ölmez, “Çocuklara beslenme koyamıyorum, dünden kalan yemeklerle göndermek zorunda kalıyorum. Bakanlığın kırtasiye ve beslenme konusunda destek vermesi gerekiyor. 3- 4 çocuklu aileler çok zorluk çekiyor” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version