Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Malezya’da eski First Lady’e rüşvet suçundan 10 yıl hapis

Malezya'da eski First Lady'e rüşvet suçundan 10 yıl hapis


 

Malezya’da Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi, eski Başbakan Necip Rezak’ın eşi Rosmah Mansor’u hükümet sözleşmeleri karşılığında rüşvet istemek ve almaktan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

 

Daha birkaç gün önce eski Başbakan Necip Rezak  Malezya Kamu Kalkınma Fonu (1MDB) yolsuzluğuyla bağlantılı olarak 12 yıl hapis cezası almış ve  Kajang Hapishanesinde cezasını çekmeye başlamıştı.

70 yaşındaki eski First Lady Mansor, 2016 ve 2017 yıllarında kocası görevdeyken, bir şirketin hükümetten 279 milyon dolarlık güneş enerjisi projesini alabilmesine yardım etmek amacıyla rüşvet almak ve istemekle suçlanıyordu.

Savcılar Mansor’un yaklaşık 42 milyon dolar rüşvet istediğini ve şirketin projeyi elde etmesinin ardından söz konusu şirketin bir yöntecisinden yaklaşık 1 buçuk milyon dolar rüşvet aldığını söyledi.

Mansor, eski yardımcısı da dahil bir dizi hükümet görevlisi ile söz konusu şirketin çalışanlarının kendisine komplo kurduğunu iddia ediyordu.

Mahkemede geleneksel Malezya uzun bluzu ve eteği olan ‘baju kurung’ ve onunla uyumlu bir başörtüsü ile katılan Rosmah, kararın okunmasının ardından gözyaşları içinde kaldı. Hakime seslenen Rosmah: “Bugün olanlardan dolayı çok üzgün olduğumu itiraf etmeliyim. Parayı aldığımı kimse görmedi, parayı saydığımı kimse görmedi… ama sonuç buysa, onu Allah’a bırakıyorum.” dedi.

216 MİLYON DOLAR DA ÖDEYECEK 

Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi Yargıcı Mohamed Zaini Mazlan, Rosmah’ın hakkındaki üç rüşvet suçlaması nedeniyle  ayrıca 216,45 milyon dolar para cezası ödemek zorunda kalacağını ve savcılığın iddialarını makul bir şüphenin ötesinde kanıtladığını kaydetti. Ülke tarihinde ilk defa bu kadar yüksek bir tazminat cezası verildi. 

Ancak yargıç, cezanın ertelenmesine karar verdi. Rosmah kararı iki yüksek mahkemede temyiz edebilir. Bu süre içerisinde serbest olacak.

YÜZLERCE SAAT VE LÜKS ÇANTA BULUNMUŞTU

Hakkında başka bir soruşturma kapsamında veri kaçırmak ve kara para aklamak da dahil 17 suçlama olan eski first lady eşiyle birlikte abartılı yaşam tarzıyla tanınıyor ve eleştiriliyordu.

Malezya polisi 2018’deki seçim yenilgilerinin ardından ikilinin evlerine yaptığı baskınlarda 12 bin kişisel mücevher, Hermes ve Chanel markalarının da arasında olduğu 567 lüks çanta, 423 saat ve 26 milyon dolar nakit para bulmuştu. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version