Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuveyt bugün tarihinin en kapsayıcı seçimini yapıyor

Enis Aydın


Bir Körfez Emirliği’nde yapılacak seçimlerin yönetime etkisi bir yere kadar. Ama son 10 senede altıncı kez sandığa giden Kuveyt bölgede son senelerin en rekabetçi seçim yarışına sahne oluyor. 

Bunun sebebi Emirlik’in defalarca seçimlere müdahale etmeme sözü vermesi ve bazi asiretlerin lehine olan oylama sisteminin adilleştirilmesi. Tarihte ilk defa kimlikle oy kullanma kuralının getirilmesinden sonra, senelerdir boykot yapan muhalefet de seçimlere katılma kararı aldı. 

Seçim kanunundaki değişiklikle birlikte, 21 yaşını doldurmuş herhangi bir Kuveytli, daha önce İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği listelere girmeye gerek duymadan, ikamet ettiği yerde kimliğiyle sandığa gidebilecek.

Seçimleri renkli kılan noktalardan biri de muhaliflerin affı. Hakkında yakalama kararı bulunan eski muhalif milletvekili Musellem el-Berrak, Türkiye’de geçirdiği yılların ardından 2021 Kasım’ında diğer 5 muhalif vekille birlikte Emir tarafından “affedilmiş” ve ülkeye dönmüştü.

Kuveyt İletişim Bakanlığı sözcüsü Enver Murad.

Defalarca “şeffaf ve adil” bir seçim vurgusu yapan üst düzey Emirlik yetkililerinin demeçlerini yayınlayan Emirlik resmi haber ajansı KUNA, farklı ittifaklardan yarışan adayların kampanya tasarımlarını ve renklerini analiz eden uzmanları konuşturdu. 

Kuveyt İletişim Bakanlığı sözcüsü Enver Murad, “şeffaf ve profesyonel bir seçim yayını” için tüm kaynakların seferber edileceği sözünü verdi, “Kuveyt demokrasisinin gücünü göstermek için” tüm devlet kanallarının sosyal medya, TV ve radyo yayınları için tüm gücüyle çalıştığını söyledi. 

Kuveyt Veliaht Prensi Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah.

Bugün yapılacak parlamento seçimleri, siyasette güç kazanmak isteyen liberaller ile önceki seçimlerde elde ettikleri kazanımları korumayı uman muhafazakârlar arasında geçecek.

Liberaller, onlarca yıldır kilit siyasi aktör olarak kabul edilen muhafazakârlarla şartları eşit olmayan bir yarış içinde olduklarını iddia ediyor.

Uzmanlar, siyasi parti faaliyetlerinin yasak olduğu ülkede gruplaşmalar genel olarak aşiret ve klanlar üzerinden olduğundan, kampanyaların ekonomi başta olmak üzere asıl meselelere yoğunlaşmadığını söylüyor.

Eski başbakan Şeyh Sabah Al Khaled Al Sabah yönetimindeki önceki hükümet, meclisle aylarca süren bir siyasi çekişme ve gerginlik yaşadı.

Savunma ve dışişleri bakanları da dahil olmak üzere kabinenin birçok üyesi güven oylamasından kıl payı sağ çıktı.

Seçim kampanyalarında en çok öne çıkan renkler mor, turuncu ve tabii ki Kuveyt bayrağının renkleri kırmızı, mavi ve beyaz.

Parlamentodaki 50 koltuk için yarışan 305 adayın 22’si kadın. Ülkede kadınlar 2006 yılından beri seçme ve seçilme hakkına sahip.

Meclis tarihinde koltuk sahibi olan tek kadın milletvekili Safa Al Hashem’in iki yıl önce kaybettiği seçimlerin ardından tekrar seçilmesi bekleniyor.

Seçimlerde ilk kez aday olan kadın siyasetçi Moudhi Al Mutairi, sosyal medyada çok etkili bir kampanya yürüttü. 

Moudhi Al Mutairi.

Giydiği çarşafına sardığı Kuveyt bayraklı atkısıyla heyecanlı konuşmalar yapan Mutairi’nin, seçildiği takdirde teklif etmeyi vaat ettiği yasa tasarıları arasında, Millet Meclisi Kararnamesi’nde vekillerin görevden alınmasına ilişkin prosedürlerin açıkça belirtilmesi ve ayrıca başbakan için görev süresi sınırlarının belirlenmesi yer alıyor.

Kuveyt’te kadınlar kayıtlı seçmenlerin yüzde 51,2’sini oluşturuyor. 4,2 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 70’i, oy kullanamayan gurbetçilerden oluşuyor.

Muhafazakârlar, Kuveyt toplumunun temellerini tehdit ettiğini savundukları bir “Batı eğilimi”ne karşı katı önlemler almak adına bir vizyon belgesi yayınladı. Birçok vaiz tarafından da desteklenen “değerler belgesi”, ülkedeki liberal siyasetçi ve aktivistleri ayağa kaldırdı.

On iki maddeden oluşan “değerler belgesi”, esas olarak cinsiyetlerin karıştırılmasını yasaklamayı ve katı bir kıyafet kuralı dayatmayı öngörüyor. Bu belge seçimlerde yarışan 48 aday tarafından imzalandı.

Liberal aktivistlerin “Kandahar Belgesi” adını verdiği belgede, “ahlaka, halkın zevkine ve Kuveyt toplumunun geleneklerine aykırı olan kadın erkek karışık festivallerin ve dans partilerinin yasaklanması” ve “otel ve diğer yerler, masaj salonları üzerindeki kontrolün sıkılaştırılması, ahlaki ihlallerin durdurulması” gibi maddeler yer alıyor.

 Alia al-Khaled.

Öne çıkan adaylar arasında olan Alia el-Khaled, bu belgeyi reddedenlerden. Kuveyt’teki sosyo-ekonomik alan ve kadın hakları konusunda çalışmalar yürüten Khaled, ilk kez 2013 yılındaki seçimlerde aday oldu. “Değerler ve etiğin özgürlüklerle çelişmediğini, aksine bütünleşik bir süreç içinde birleştiğini” savunuyor. Üçüncü kez aday olan kadın aktivist bu sefer kazanmayı umuyor.

Sandıklar Türkiye saatiyle 10:00’da açıldı. 790 bin kayıtlı seçmen arasında katılım oranının yüksek olması bekleniyor. Sonuçlar Cuma günü açıklanacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version