Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanser hastası Hüseyin Durmaz tahliye edilsin


İSTANBUL – Kanser hastası olan tutuklu Hüseyin Durmaz’ın cezaevinde tedavi görmesinin mümkün olmadığını belirten ailesi ve avukatları, Durmaz’ın tahliyesini istedi. 

 

Mücadele Birliği, Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevinde bulunan ağır hasta tutuklu Hüseyin Durmaz’ın durumuna ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, “Hüseyin Durmaz’a özgürlük, zindanlar yıkısın tutsaklara özgürlük” pankartı ve Hüseyin Durmaz’ın fotoğrafları açıldı. Tutuklularla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve İHD’nin destek verdiği açıklamaya Durmaz’ın kardeşi Şerife Taşkın katıldı. 

 

‘ÇOK SAYIDA SORUN VAR’

 

İlk olarak Mücadele Birliği’nden Fatma Yıldırım, Durmaz’ın gönderdiği mektubu okudu. Yıldırım, Durmaz’ın mektubunda cezaevinde kanser tedavisinin olanaksız olduğunu belirttiğini aktardı. Durmaz’ın mektubunu okuyan Yıldırım, “Durmaz mektubunda, ‘Hem beslenme, hem hijyen, hem de ortam uygun olmuyor. Kendi inisiyatifinin dışında birçok şey. Hastane gidiş gelişlerinde ring araçları, sürekli yanında asker olması, gıda temini önündeki sorunlar, temizlik malzemelerinin sınırlı olması gibi çok sayıda sorun var. Ve elbette en başta gelen moral, motivasyon. Kanser tedavilerinde çok önemli olduğu devamlı söyleniyor. Kelepçeli bir motivasyonla kelepçesiz motivasyon arasındaki farkı kimse tartışmaz’ diye yazmış” dedi.

 

Yıldırım, Durmaz’ın mektubunda zorlu bir süreç yaşayacağını bildiğini, moralinin iyi olduğunu ve “Kazanacağım yeni bir savaşa başladığımı düşünüyorum” diye aktarımda bulunduğunu belirtti. 

 

TAHLİYE TALEBİ

 

Ardından söz alan Durmaz’ın kardeşi Şerife Taşkın, ağabeyinin 2 hafta önce kendisini arayarak hasta olduğunu söylediğini aktardı. Ağabeyinin hasta olduğunu ailesine söyleyemediğini belirten Taşkın, “İyi olduğunu söyledi ama dışarıdan gıda takviyesi almasına ihtiyaç var. Ring aracıyla gelip gittiği için mikrop kapma riski var” diyerek ağabeyinin tahliye olmasını istedi. Her zaman ağabeyinin yanında olduğunu aktaran Taşkın, herkesten manevi destek beklediklerini belirtti.

 

‘CEZAEVİNDE MÜMKÜN DEĞİL’

 

Durmaz’ın avukatı Seher Dursun, kanser teşhisinden hemen sonra infaz erteleme başvurusu yaptıklarını ve buna dönük hala bir cevap alamadıklarını aktardı. Durmaz’ın tedavisinin cezaevinde yapılmasının mümkün olamayacağını vurgulayan Dursun, “Çünkü hijyen koşullarının iyi olması gerekiyor. Hastaneye gidip gelmesi gerekiyor. Elimizde bir diyet listesi var. Bunu cezaevine bildirdik ama cezaevinin bunu karşılaması mümkün değil. Tuzsuz yemesi gerekiyor ama bunun karşılanması mümkün değil.  Yiyeceği meyve sebzelerin temizlenmesi gerekiyor. Bu mümkün değil. Bunların hepsi mümkün kılınsa bile bu hastalığın atlatılması için moral motivasyonun olması gerekiyor. Cezaevinde bunun olması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

 

Tüm hukuki başvuruları yaptıklarını aktaran Dursun, Durmaz’ın hastane raporunun çıkması ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmesi gerektiğini ifade ederek, ATK tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmesi gerektiğini belirtti. “Cezaevi sürecine birlikte ses çıkarmadan bu durum atlatmak çok mümkün değil” diyen Dursun, herkese tüm hasta tutuklulara sahip çıkma çağrısında bulundu.

 

 KABURGASINDA KİTLE

 

Daha sonra açıklamayı Mücadele Birliği adına okuyan Muhammet Hizmetçi, Durmaz’ın birçok kez tahliye edilerek tekrar cezaevine konulduğunu hatırlattı. Son olarak 2017’de tutuklanarak Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevine gönderilen Durmaz’ın 2021’de sol kaburgasına yapışık bir kitle fark ettiğini aktaran Hizmetçi, “Kovid-19 önlemleri nedeniyle ancak 6 Ekim 2021’de ilk kez Dahiliye uzmanı tarafından görüldü. Göğüs Cerrahisi, Ortopedi uzmanı muayene ve tetkiklerinden sonra 13 Haziran 2022’de PET çekimi yapıldığında, malign (kanser) şüphesi ortaya çıktı” diye belirtti.

 

‘SAVUNMA SİSTEMİ TEHDİT ALTINDA’

 

Kanser tanısının ancak 30 Haziran’da netleştiğini ve kemik iliği biyopsisinin yapıldığını ifade eden Hizmetçi, Durmaz’ın 30 Ağustos’ta kemoterapi almaya başladığını aktardı. Hem hastalığından hem de kemoterapiden kaynaklı Durmaz’ın savunma sisteminin tehdit altında olduğunu belirten Hizmetçi, “Doktorlarının önerisi, yüksek düzeyde gıda ve çevre hijyeninin sağlanması ve en az temas olması… Aynı zamanda kemik dokusu eridiği için, kemik kırıkları olma ihtimali de çok yüksek. Doktorlarının Hüseyin Durmaz için önerisi, infaz tehiri yapılarak, komplikasyon gelişmeden tedavi şansını en yüksek seviyeye çıkartmak” diye belirtti.

 

‘TAHLİYE EDİLMELİ’

 

“Hüseyin’in bu zorlu hastalıkla baş edebilmesi için tedavi sürecinin sağlıklı ve temiz bir ortamda sürdürülmesi ve komplikasyonlardan korunması gerekiyor” diyen Hizmetçi, bu koşulların cezaevinde sağlanamayacağını ve biran önce tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version