Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kadıköy’de yüzler savaşa karşı barışı haykırdı


İSTANBUL–  Kadıköy’de 1 Eylül dolayısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, savaşa karşı barışı haykırdı. Barış çağrısına müdahale ile karşılık veren polisler çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda, “Savaş Kaybettirir, Barış Kazandırır” şiarıyla kitlesel eylem gerçekleştirdi. Emek güçleri, işçiler, siyasetçiler, Barış Anneleri İnsiyatifi üyeleri, Adalet Nöbeti tutan tutuklu yakınları, Cumartesi Anneleri, kadın örgütü temsilcileri, hukukçular, hak savunucuları, kadınlar, gençler ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, “Jin jiyan azadi”, “Jin jiyan aşiti”, “Ne savaş, ne işgal, ne silahlanma, ne de yayılmacı politikalar, barış hemen şimdi”, “Kürtlere özgürlük Ortadoğu’ya barış”, “Kahrolsun ezen ulus şovenizmi” pankartları açıldı. Meydanda bayrakları ve flamalarıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı attı.

YURTTAŞLARDAN GÖZALTILARA TEPKİ

Eylemin yapıldığı meydanın çevresi ise yüzlerce polis ve barikatlarla kapatıldı. Çok sayıda gözaltı aracı ve TOMA aracı ile çevrilen alana girişler için arama noktaları oluşturuldu. Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri eyleme Eminönü İskelesi önünden kortej oluşturarak katılmak istedi. TJA kortejinde yer alan Barış Anneleri, Adalet Nöbeti tutan tutuklu yakınları ve çok sayıda kadın, “Şer mirin e aşitî jiyan e”, “Jin jiyan azadi” dövizleri taşıdı. İskele önünde polislerce yürümelerine izin verilmeyen TJA’lılar burada ablukaya alındı. Anneler ve kadınlar bu esnada, “Anayız, barıştan yanayız”, “Barış hemen şimdi” sloganı attı. Çekim yapan gazeteciler de polisler tarafından darp edilerek alandan uzaklaştırıldı.

Ardından Barış Annesi Zeynep Calıhan ve Zilan isimli gazeteci bir kadının da aralarında bulunduğu 4 kişi, darp edilerek ters kelepçe ile gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polisler tarafından araca zorla bindirilmeye çalışılırken ise meydandaki yüzlerce kişi, “Anneler onurumuzdur”, “Biji berxwedana dayikan”, “Jin jiyan azadi” sloganları ile tepki gösterdi.

POLİS TARAFINDAN TACİZE UĞRADI

2022 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde bir eylemcinin gözaltına alındığı esnada taciz eden ve sık sık haber takibi yapan gazetecileri de tehdit eden İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde Güvenlik Şube Müdürü olan Muhammed Hanifi Zengin’in alanda bulunması dikkat çekti. Üç anne darp edilerek gözaltına alınırken bianet muhabiri de haber takibi yaptığı esnada bir polis tarafından taciz edildiğini alanda bulunan polislere aktardı. Polisler ise muhabire, “Taciz edildiysen suç duyurusunda bulunursun” şeklinde karşılık verdi.

ABDULLAH ÖCALAN’A SELAM GÖNDERİLDİ

Meydanda bulunan kitle ise cezaevlerindeki “katliam ve işkencelere” karşı uzun süre sloganlar attı. İmralı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a da selam gönderen yüzler hep bir ağızdan, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganı attı. Kitle ayrıca cenazesi 7 yıl sonra babasına kutuda verilen Hakan Arslan için de, “Hakan Arslan ölümsüzdür”, “Şehid namirin” sloganı attı.

‘ANNELER ONURUMUZDUR’

Meydanda bulunan kitle ise anneler gelmeden eylemi gerçekleştirmeyeceklerini dile getirerek, “Barış isteyen annelerin gözaltına alınmasını kabul etmiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Kitle bu esnada sık sık, “Biji berxwedana zindanan”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Biji berxwedana dayikan”, “Jin jiyan azadi”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Daha sonra meydandaki yüzlerce kişi gözaltıları almak için Eminönü İskelesi’ne doğru, “Biji berxwedana zindanan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarıyla yürüdü. Çevredeki yurttaşlar da yürüyüş esnasında kitleye alkışlarla destek verdi.

‘KÜRTLER ÖLDÜRMEKLE BİTER Mİ SANIYORSUNUZ?’

Öte yandan Eminönü İskelesi önünde HDP bayrağı taşıyan bir kadın işkence ile gözaltına alındı. İskelede, uzun süre ablukada tutulduktan sonra aralarında Barış Anneleri ve Adalet Nöbeti tutan tutuklu yakınlarının da olduğu yaklaşık 75 kişi darp edilerek ters kelepçe ile gözaltına alındı. Gözaltı aracının camından barış işareti yapan kişilere iskeledeki kitle alkışlar ve sloganlarla karşılık verdi. Polis saldırısı ve işkencesine tepki gösteren kitle burada, “Kürtlere kutularda cenazelerini veriyorsunuz. Bu insanlığa sığar mı? Kürtleri öldürmekle biter mi sanıyorsunuz? Barış isteyen annelerden ne istiyorsunuz, insanlığa sığar mı bu” sözlerini kullandı. Bu esnada çekim yapan gazetecilere de müdahale edilerek biber gazı sıkıldı.

Meydanda sık sık, “Biji berxwedana zindanan”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Binler, Barış Anneleri, tutuklu yakınları ve 80’e yakın kişinin üç Barış Günü’nde “hukuksuzca” gözaltına alınması nedeniyle protesto amaçlı açıklama yapmayacaklarını dile getirdi. Kitle, “Biji berxwedana dayikan” sloganı ve alkışlar ile eylemi sonlandırdı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version