Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İzmir Barosu’ndan sürgün tepkisi


İZMİR – Karaburun ilçesinde MHP ilçe başkanını tutuklamaya sevk eden savcı ile tutuklayan hakimin geçici görevle Urfa’ya gönderilmesine tepki gösteren İzmir Barosu, HSYK’ya yargı bağımsızlığı hatırlatması yaptı.

İzmir Karaburun ilçesinde Karaburun Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen Meryem K. ile Sinan K. arasındaki boşanma davasında çıkan olaylar bir hakim ve savcının sürülmesi ile sonuçlandı. Meryem K’nın, Karaburun Belediyesi Personeli Mehmet Civan’ı tanık göstermesi ve Sinan K.’nın malları muvazalı bir şekilde başkasının üzerine geçirdiği iddiası adliyede kavgaya sebep oldu. Sinan K.’ya destek için Karaburun Adliyesi’ne gelen MHP Karaburun İlçe Başkanı Erkan Özen ve beraberindekiler Meryem K. ile çocuklarına saldırmış, tanık olan Mehmet Civan’ı da dövdü.

TUTUKLANMA SONRASI SÜRGÜN

Hakim ve savcıları tehdit ettiği iddia edilen MHP Karaburun İlçe Başkanı Erkan Özen tutuklandı. Özen’in avukatları vasıtasıyla yaptığı tutuklamaya itiraz talebi kabul edilmedi. Karaburun Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Cansu Kurucu Yılmaz talebi ret etti. Öte yandan olayın ilk çıktığı zamanda adliyedeki kavga nedeniyle Karaburun Cumhuriyet Savcısı Muhammet Miraç Yılmaz’ın tutuklamaya sevk eden isim olduğu öğrenildi. Karaburun Adliyesi’nde geçtiğimiz aylarda göreve başlayan karı koca savcı ve hakim görevlerinden alındı. İki adli kıdemli personelin Urfa’nın Siverek ilçesine 4 ay süreyle geçici görevlendirildikleri öğrenildi.

ANAYASA HATIRLATMASI

Konuya dair yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) seslenerek, “Gülşen için verilen tutuklama kararının ardından kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle 26 Ağustos’ta yaptığınız açıklamanın mürekkebi henüz kurumadı. Anayasa’nın 138’inci maddesine atfen ‘Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa’ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.’ mi demiştiniz açıklamada; hatırlıyor musunuz? Anlaşılan o ki, bu söyledikleriniz yalnız bizim için geçerli. Bir partinin ilçe başkanını tutuklamaya sevk eden savcı ve tutukluluğa itirazı reddeden yargıç için Anayasa madde 138 işlemiyor olmalı” denildi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VURGUSU

Yaz kararnamesiyle gelen bir hakim ile bir savcıya verdikleri karar sonrası alelacele geçici görevlendirme yazılmasının izahı istenen açıklamada, “Rica etsek, bizim hiç unutmadığımız ama sizin yalnızca muhalif sesleri bastırmak için kullandığınız Anayasa’nın 138’inci maddesini bir kez de bu olay sebebiyle açıklar mısınız kamuoyuna? Biz, ekte hakim savcı teminatına ilişkin bölümleri de içeren Anayasa’nın tam metnini belki elinizde yoktur diye size gönderiyoruz. Ancak bundan mutluluk değil bağımsız yargı adına hicap duyduğumuzu da bilmelisiniz” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version