Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da Giorgia Meloni ve aşırı sağ için tarihi zafer

İtalya’da Giorgia Meloni ve aşırı sağ için tarihi zafer


Foto: Andreas SOLARO / AFP

ENSAR NUR | TR724 HABER

Başkanı Giorgia Meloni olan Fratelli d’Italia partisi liderliğindeki sağcı ittifak, İtalya’daki seçimlerden zaferle çıktı. Meloni ülkenin ilk kadın Başbakanı olabilir.

Meloni liderliğindeki sağcı ittifak, yüzde 44’ün üzerinde oy alarak hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da açık bir çoğunluk elde etti. Giorgia Meloni bir sonraki yasama dönemi için “Fratelli d’Italia liderliğinde bir hükümet” talep ettiğini açıkladı.

İtalya’da başbakanın kim olacağına karar vermek Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya bağlı. Ancak, seçimlerden önemli bir zaferle çıkan Meloni’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İtalya’nın en sağcı hükümetini kurması bekleniyor.

Geçici sonuçlara göre, en yakın rakibi merkez soldan Enrico Letta’nın önünde oyların yüzde 26’sını kazandı.

Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Lig’i ve eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin merkez sağ Forza Italia’sını da içeren Meloni’nin sağ ittifakı, oyların yaklaşık yüzde 44’ünü alarak hem Senato’nun hem de Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçirecek.

Seçimlerin ardından elinde “Teşekkürler İtalya” yazılı bir pankart ile zafer konuşması yapmaya çıkan Meloni, İtalya’nın Kardeşleri partisinin “herkes için yöneteceğini” ve insanların güvenine ihanet etmeyeceğini söyledi.

Meloni, bu yılın başlarında yaptığı bir konuşmada önceliklerini özetlemişti: “Doğal aileye evet, LGBT lobisine hayır, cinsel kimliğe evet, cinsiyet ideolojisine hayır… İslamcı şiddete hayır, güvenli sınırlara evet, kitlesel göçe hayır… büyük uluslararası finansa hayır… Brüksel’in bürokratlarına hayır!”

Giorgia Meloni, Ukrayna’ya verdiği desteği vurgulayarak ve AB karşıtı söylemini sulandırarak imajını yumuşatmak için çok çalışmış olsa da, diktatör Benito Mussolini’nin faşistlerinden yükselen savaş sonrası bir harekete dayanan bir partiye liderlik ediyor.

Avrupa’daki sağcı parti liderleri Meloni’nin zaferini kutlarken, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ülkesinin İtalya’daki insan hakları durumu konusunda dikkatli olacaklarını belirtti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version