Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İşyeri hekimleri: Kaderimizi patronların insafına terk etmekten vazgeçin


URFA – Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi olduğunu belirten Urfa Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu üyesi Ferhat Demir, “Kaderimizi patronların insafına terk eden politikaların değişmesi için meslek örgütümüz ile görüşerek, gerekli düzenlemeleri hayata geçirin” dedi.

 

Urfa Tabip Odası, işyeri hekimlerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Urfa Tabip Odası binasında gerçekleşen toplantıya, çok sayıda hekim katıldı. Toplantıda konuşan Urfa Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu üyesi Ferhat Demir, işyeri hekimleri olarak ücretlerinin tarihin en düşük seviyesine indiğini, buna karşı çalışma şartlarının da bir o kadar ağırlaşarak, iş güvencelerinin ortadan kaldırıldığını söyledi. 

 

Maaşlarının düzenli ödenmediğini, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) şirketleri tarafından eksik yatırıldığını ifade eden Demir, “Kullandığımız araç ve akaryakıt harcamaları ile bilgisayar ve internet gibi giderleri kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz. İzin hakkımızın kısıtlandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerinde ve etkili denetimlerin yapılmadığı, ama en önemlisi de mesleki bağımsızlığımızın her geçen gün erozyona uğratıldığı bir ortamda çalışmaktan yıldık, yorulduk” diye konuştu. 

 

TÜRKİYE ÖLÜMLÜ KAZALARDA BİRİNCİ 

 

Demir, “340 bin işyerinde görev yapan 14 bine yakın işyeri hekimi olarak sorunlarımızı anlatmaktan yorulduk, artık çözüm istiyoruz” dedi. 15 Eylül’de Ankara Ticaret Odası’na bağlı OSGB patronları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın OSGB’lerin geleceğine dair yapacakları toplantıdan basın yolu ile haberdar olduklarını ifade eden Demir, toplantıya Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşyeri Hekimleri Derneği başta olmak üzere meslek örgütleri ve sendikalardan kimsenin davet edilmediğini kaydetti. Türkiye’nin ölümlü iş kazalarında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını kaydeden Demir, “Toplantıda işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının başka meselesi yokmuş gibi en büyük sorun olarak işyeri hekimlerinin ücretlerini ve çalışan işçi sayısına göre hesaplanan çalışma sürelerinin uzunluğunu görmüşler. Her yıl iş cinayetlerine kurban verdiğimiz binlerce ‘can’ ve onların aileleri, bir türlü tanınmayan, görülemeyen meslek hastalıkları umurlarında bile değil” ifadelerini kullandı. 

 

‘İŞÇİ SAĞLIĞI HİZMELERİ İNSAN HAKKIDIR’

 

İşçi sağlığı hizmetlerinin temel bir insan hakkı olduğunu belirten Demir, işyeri hekimleri olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: 

 

“* Ücretlerimizi düşürmeyi, işçiye ve iş ortamını düzeltmeye ayırdığımız ve zaten yetersiz olan süreyi kısaltmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Tam aksine hizmet sürelerimizi arttırın.

 

* Mesleki bağımsızlığımızın, iş güvencemizin, özlük haklarımızın, çalışma koşullarımızın önündeki en büyük engel olan, kaderimizi patronların insafına terk eden politikaların değişmesi için meslek örgütümüz ile görüşerek, işçi sağlığı hizmetinin kamusallığını da göz önünde bulunduracak gerekli düzenlemeleri hayata geçirin.

 

* Meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği’nin elinden aldığınız yetkileri iade edin.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version