Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İnsan hakları savunucularının davası ertelendi


İZMİR – Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek verdikleri için yargılanan insan hakları savunucularının davası ertelendi. 

 

İzmir’de, 3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi’ne destek eylemleri sırasında darp edilerek, gözaltına alınan ve haklarında dava açılan insan hakları savunucuları Aytül Uçar, Erdoğan Akdoğdu, Emine Akbaba, İrem Çelikbaş, İsmail Temel, Mehmet Kasar hakkında açılan davanın 4’ncü duruşması İzmir 41’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Kamu görevlisine yönelik olarak hakaret” iddiasıyla yargılanan sanıklardan sadece Aytül Uçar ve avukatları hazır bulundu.

 

Öte yandan İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube’ye bağlı polislerin de duruşmayı izlemesi dikkat çekti. Duruşma yapılan kimlik tespitinin ardından başladı. 

 

Duruşmada olay günü gözaltına alınan tanık Neslişah Karakoç’un beyanları dinlendi. Olay gününü anlatan tanık Karakoç ifadesinde “Boğaziçi’ne kayyum atanmasına dair hep beraber alana gittik. Üç polis beni ters kelepçeleyip otobüse bindirdiler. Diğer gözaltına alınan arkadaşlar da kelepçelenip gelmişti. İrem de ters kelepçelenip gelmişti, Emine ve Aytül de bunun işkence olduğunu söylediler. Bunun üzerine polisler bağırıp çağırmaya başladılar ve onları da ‘ters kelepçeleriz sizi’ diyerek tehdit ettiler. Polisler ağza alınmayacak hakaretler ettiler ve daha sonra Emine ve Aygül’ü kelepçelediler. Cumhurbaşkanı’na hakaretle ilgili bir şey duymadım. Konu hakkındaki bilgim görgüm bundan ibarettir” dedi.

 

Daha sonra söz alan avukat Eylem Yıldız ise güvenlik şube polislerinin salonda bulunmasının doğru olmadığını ifade ederek, “Güvenlik Şube memurları buraya kendi istekleriyle duruşma izlemeye gelmediler. Güvenlik şube personelinin duruşma salonuna katılmış olmaları adil yargılanma ilkesine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Tanık baskı altında kalabilirdi. Başka bir dosya vardır. Bu dosyada taraf değiller ancak o dosyada taraf olma ihtimalleri vardır” diye belirtti. 

 

Daha sonra söz alan avukatlar, olay gününe ait kamera kayıtlarının emniyetten talep edilmesini istedi. 

 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti ise tanık polislerden birinin bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılmasını, olay gününe ait kamera kaydı olup olmadığının sorulmasını istedi. Mahkeme duruşmayı 7 Ekim tarihine erteledi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version