Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti


İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında öldü. 2. Elizabeth 70 yıldır tahttaydı.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti” denildi.

 

BBC ekranlarında Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünü duyuran haberin verilmesinin ardından Kraliçe’nin fotoğrafları eşliğinde ulusal marş çalındı.

 

Londra’da Buckingham Sarayı önünde toplanan halk, Kraliçe’nin ölüm haberinin duyulmasıyla gözyaşlarına boğuldu.

 

Saray önünde dalgalanan Birleşik Krallık bayrağı yerel saatle 18:30’da yarıya indirildi.

 

Başbakan Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamada, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün hem İngiltere’de hem de dünyada şok etkisi yarattığını söyledi.

 

Truss, “Kraliçe 2. Elizabeth modern Britanya’nın üzerine inşa edildiği bir kaya gibiydi. Britanya bugün büyük bir ülkeyse, onun sayesindedir” diye konuştu.

 

Kraliyet Ailesi, Buckingham Sarayı’nın Kraliçe’nin sağlık durumunun endişe verici olduğu yönündeki açıklamasının ardından İskoçya’daki Balmoral Şatosu’nda toplanmaya başlamıştı.

 

Kraliçe 2. Elizabeth 1952 yılında tahta geçti ve hüküm sürdüğü 70 yıl boyunca büyük sosyal değişimlere tanık oldu.

 

Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümüyle, en büyük oğlu eski Galler Prensi Charles Birleşik Krallık’ın yeni kralı ve devlet başkanı oldu.

 

Buckingham Sarayı’nın açıklamasında Kral 3. Charles ve eşinin bu gece Balmoral’da kalacakları, yarın Londra’ya dönecekleri ifade edildi.

 

Kraliçe’nin tıbbi gözetim altına alınmasının ardından bütün çocukları Balmoral’a gitmişti.

 

Torunu Prens William da Balmoral’da ailesine refakat ederken, Prens Harry’nin de yolda olduğu belirtilmişti.

 

Kraliçe 2. Elizabeth Birleşik Krallık’ın devlet başkanı olarak 2. Dünya Savaşı sonrası darboğaz yıllarına, Britanya İmparatorluğu’nun dönüşümüne, Soğuk Savaş’ın bitişine, Britanya’nın Avrupa Birliği’ne üye oluşuna ve üyelikten ayrılışına tanıklık etti.

 

Kraliçe, 70 yıl süren hükümdarlığı boyunca Winston Churchill’den başlayarak 15 başbakana hükümet kurma yetkisi verdi.

 

Son olarak bu hafta Liz Truss, Balmoral’da hükümeti kurma yetkisini Kraliçe’den aldı.

 

Kraliçe 2. Elizabeth, 21 Nisan 1926’da Elizabeth Alexandra Mary Windsor ismiyle Londra’nın Mayfair semtinde dünyaya gelmişti.

 

Kendisinin aslında tahta geçme ihtimali yok gibiydi.

 

Ancak Aralık 1936’da amcası Kral 8. Edward’ın Amerikalı Wallis Simpson’la evlenmek için tahtı terk etmesinin üzerine, Elizabeth’in babası Kral 6. George ismiyle tahtı devraldı.

 

Böylece aile içinde Lilibet olarak bilinen Elizabeth, daha 10 yaşındayken tahtın varisi olarak görülmeye başlandı.

 

Bundan üç yıl sonra Britanya Nazi Almanya’sıyla savaşa girdi.

 

Kral ve Kraliçe’nin Kanada’ya sığınmaları yönündeki tavsiyeleri reddetmelerinin ardından Elizabeth ve kardeşi Prenses Margaret, zamanlarının büyük bölümünü Windsor Kalesi’nde geçirmeye başladı.

 

Savaş yılları boyunca Kraliyet Donanması’nda hizmet veren üçüncü dereceden kuzeni Yunanistan Prensi Philip’le yazışmaya başladı.

 

Çift, 10 Kasım 1947’de Westminster Kilisesi’nde düzenlenen törenle evlendi ve Prens Philip Edinburg Dükü ünvanını aldı.

 

Kraliçe 2. Elizabeth, 2021 yılında 99 yaşında kaybettiği 74 yıllık eşi için “benim en büyük gücüm ve dayanağım” ifadelerini kullanmıştı.

 

İlk çocukları Charles 1948’de dünyaya gelmiş, 1950’de Prenses Anne, 1960’ta Prens Andrew ve 1964’de Prens Edward doğmuşlardı.

 

Kraliçe 2. Elizabeth’in sekiz torunu, 12 büyük torunu bulunuyordu.

 

Prenses Elizabeth, 1952’de hasta babasının ölüm haberini Kenya’dayken almış, Londra’ya ülkenin yeni kraliçesi olarak dönmüştü.

 

Kraliçe 2. Elizabeth’in taç giyme töreni 2 Haziran 1953 tarihinde, kendisi 27 yaşındayken yapılmıştı.

 

Prens Charles İngiltere’nin yeni kralı oldu

 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth öldüğü anda, tahtın yeni sahibi veliahtı Galler Prensi Charles oldu. Bunun için bir törene gerek yok.

 

Ancak Charles’ın Kral tacını takabilmesi için bazı aşamaların geçilmesi gerekiyor.

 

Charles nasıl anılacak?

 

Prens Charles öncelikle hangi isimle anılmak istediğine karar verdi, Kral 3. Charles olarak anılmayı istedi.

 

Yalnızca onun değil oğlunun ünvanı da değişecek.

 

Veliaht Prens haline gelecek olan William, babasına ait olan Galler Prensi ünvanını otomatik olarak almıyor. Ancak yine babasına ait olan Cornwall Dükü ünvanını hemen alacak. Eşi Catherine de Cornwall Düşesi ünvanını…

 

Resmi törenler

 

İlk 24 saat içinde Charles, Kral ilan edilecek. Bu ilk tören St James’s Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde gerçekleşecek.

 

Bu konseyin üyeleri arasında kıdemli milletvekilleri, bazı üst düzey kamu görevlileri ile Londra Belediye Başkanı da yer alıyor.

 

Bu törene 700’den fazla kişi katılabilir ancak süre darlığı nedeniyle toplanacak konseyin sayıca bunu altında kalması bekleniyor.

 

1952 yılındaki son konsey yaklaşık 200 kişi ile toplanmıştı.

 

Kral geleneksel olarak bu törene katılmıyor. 

 

Bu toplantıda Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü açıklanacak ve yeni hükümdarın ilanı sesli olarak okunacak.

 

Bu ilanda kullanılan ifadelerde değişiklikler olabiliyor ama geleneksel olarak dualar ve bağlılık ifadelerinden oluşuyor. Giden hükümdar anılırken, yerini alana bağlılık dile getiriliyor.

 

Bu ilan daha sonra Başbakan ve Canterbury Başpiskoposusunun da bulunduğu bazı üst düzey kişiler tarafından imzalanıyor. 

 

Kral’ın ilk beyannamesi

 

Katılım Konseyi geleneksel olarak bir gün içinde yeniden, bu kez Kral’ın da katılımı ile toplanıyor.

 

İngiltere’de Kral ya da Kraliçe devletin de başı konumunda bulunuyor. Ancak örneğin ABD’de Başkanlığın değişiminde olduğu gibi bir yemin töreni ile göreve başlamıyor. Bunun yerine yeni Kral tarafından, geçmişi 18. yüzyıla giden bir beyanname okunacak.

 

Trompetçilerin seremonisi sonrası Charles’ın Kral olduğu halka ilan edilecek. Bu anons St James’s Sarayı’ndaki balkondan, bu iş için görevli kişi tarafından yapılacak.

 

Bu görevli, “Tanrı Kralı korusun” diye bağıracak ve 1952 yılından bu yana ilk kez İngiltere ulusal marşı “Tanrı Kralı korusun” sözleri ile söylenecek.

 

Hyde Park’ta, Londra Kulesi’nde ve kraliyet gemilerinden kutlama amaçlı olarak tüfek ve top atışı yapılacak, Charles’ın kral olduğu Edinburgh (İskoçya), Cardiff (Galler) ve Belfast’ta (Kuzey İrlanda) da ilan edilecek.

 

Taç giyme töreni

 

Sürecin sembolik olarak en önemli aşaması Charles’ın tacı giydiği tören olacak. Gerekli olan hazırlık nedeniyle bunun Charles’ın kral olarak ilan edilmesinin hemen sonrasında olması beklenmiyor. Kraliçe Elizabeth Şubat 1952’de tahta çıktı ama Haziran 1953’te taç giydi.

 

Son 900 yıldır taç giyme törenleri Westminster Kilisesi’nde yapılıyor. 1. William orada taç giyen ilk hükümdardı, Charles ise 40. olacak.

 

Anglikan Kilisesi adetleri ile yapılacak dini törende Canterbury Başpiskoposu, Charles’a, yapımı 1661 yılına uzanan kraliyet tacını takacak. 

 

Bu taç, Londra Kulesi’nde yer alan Kraliyet mücevherlerinin en önemli parçası ve 2 kilo 230 gram ağırlığı nedeniyle de yalnızca tören sırasında takılıyor.

 

Kraliyet düğünlerinin aksine taç giyme töreni bir devlet etkinliği ve bu nedenle de maliyeti hükümet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle de davetli listesine de son noktada hükümeti onay veriyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version