Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İnfaz yakma gerekçesi: Çalışmaları kolaylaştırmak için gayret göstermedi

İnfaz yakma gerekçesi: Çalışmaları kolaylaştırmak için gayret göstermedi


Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve 22 Haziran’da infazı tamamlanan Cumhur Ataş, 22 Ağustos’ta ailesine gönderdiği mektupla tahliyesinin 6 ay ertelendiğini aktardı. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hakkında verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının infazını tamamlayan Ataş, İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli olmadığı” raporunun tahliye edilmemesine gerekçe yapıldığını belirtti. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde Ataş, kurulun kararını “Hükümlü genel ve kısmi arama ve sayımlarda idare ve kurum personelinin çalışmalarına zorluk çıkarmamış olsa da kolaylaştırmaya yönelik gayreti de olmamıştır” şeklinde gerekçelendirdiğini paylaştı. Ataş, “Kısmi veya genel aramalarda mahpuslar havalandırmaya çıkarılmakta. İki gözlemci aramaya iştirak etmektedir. Havalandırma kapısı mahpusların üzerine kapatılmaktadır. Koğuş bu şekilde aranmaktadır. Arama bitip personel koğuştan çıktıktan sonra havalandırmadaki mahpuslar koğuşa girebilmektedir. Aramaya belirlenen çerçevede riayet ederken, bunun dışında da kolaylık sağlanmadı denilebilecek hiçbir maddi zemin bulunmamaktadır. Kurulun, ‘aramayı kolaylaştırmaya yönelik gayreti olmamıştır’ ile ne kastettiklerini, kendilerinin de bildiklerini zannetmiyorum” diye belirtti.

Koronavirüs salgını sürecinde 8 kez oda değişikliği yapmasının da “iyi halli olmamaya” gerekçe yapıldığını paylaşan Ataş, oda değişimlerinin cezaevi tasarrufunda olduğu ve kendisinin herhangi bir talebinin olmadığını kaydetti. Ataş, “Oda değişikliği yapmıştır’ cümlesinde ne kadar özensiz yaklaşıldığının göstergesidir. Sanki kendi isteğimle oda değiştirmiş, istediğim zaman oda değiştirebiliyormuşum” dedi.

‘İDARE BURADA KENDİ İÇ İŞLEYİŞİNİ SORGULAMAKTADIR’

Ataş, diğer gerekçelere dair ise şunları belirtti: “Hükümlü elektrik borcunu ödemekle birlikte su kullanımında tasarruf kurallarına riayeti hakkında kesin kanaate varılmamıştır denilmektedir.’ Bulunduğum cezaevinde su kotalıdır. Herkesin suyu kullanımı belli bir limite göredir. Suyun kişi başına belli bir limitle sınırlı tutulduğu kota uygulamasının yapıldığı bir yerde suyun tasarruflu kullanıp kullanılmamasının sorgulanması başlı başına tutarsızlıktır. Cezaevi idaresi suyun tasarruflu kullanımı için suyu kişi başı limit kotalı vermektedir. İdare burada kendi iç işleyişini sorgulamaktadır. Bu belirleme ve tespitinde benim tahliye edilmemle hiçbir bağlantısı ve ilişkisi yoktur.

‘KENDİ İÇİNDE ÇELİŞKİLERLE DOLU OLAN BİR GEREKÇELİ KARAR’

Gerekçeli kararda diğer belirtilen hususlarda benzer içerikte olup; açlık grevine katıldığım, sağlığıma riayet etmediğim, açlık grevinde katılmadığım vakitlerde de katılanlara sessiz ortak olduğum gibi hususlardır. Sağlığımı çok düşünen cezaevi idaresi beni doğa toprak toplumla buluşmamı engelleyip, dört tarafı beton olan kapatılmış bir mekânda bırakarak, sağlığımı benden daha çok düşünmektedir. Öz itibari ile hiçbir maddi zemine dayanmayan, kendi içinde çelişkilerle dolu olan bir gerekçeli karar.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version