Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hukuk örgütlerinden avukatların duruşması için çağrı


ANKARA – Hukuk örgütleri, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın yargılandığı davanın duruşmasına katılım çağrısı yaptı.

 

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Oya Aslan ve Barkın Timtik’in aralarında bulunduğu Halkın Hukuk Bürosu çalışanı 22 avukatın tutuklu yargılandığı davanın duruşması, 7 Eylül’de Silivri Hapishane Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülecek. Duruşma öncesi bir araya gelen hukuk örgütleri, Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgülük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Ankara 78’liler Girişimi üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, yapılan hukuksuzluk ve adil olmayan yargılamaya karşı, 7 Eylül’de Silivri Adliyesi’nde görülecek olan duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

 

‘TANIKLAR ÜZERİNDEN İŞLEM YAPILMAMIŞTIR’

 

Yargılamanın 9’uncu yılına girdiğini belirten Yılmaz, “Savcılık makamının tanıkları olmasına rağmen yargılanan avukatlar ve savunmanları tarafından celselerdir tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesi ve haklarındaki beyanlarının alınması istenmektedir. Ancak buna karşılık görülen sayısız celseye rağmen savcılık tarafından iddianameye de yazılan tanıklar dinlenmediği gibi bu tanıkların dinlenmesi için de bir işlem yapılmamış, sanık avukatlar ve savunma tarafının tanık dinlenme talepleri ise ya gerekçesiz şekilde yok sayılmış ya da reddedilmiştir” diye konuştu.

 

‘SUÇLAMA SAYILAN BELGELERİN AKIBETİ BELİRSİZ’

 

Suçlama sayılan belgelerin akıbetinin belirsiz olduğuna değinen Yılmaz, “İddiaya konu belgelerin savcılık önüne geldiği söylenen tarihten bu yana 18 yıl geçmiş durum olmasına rağmen sanık avukatlar ve müdafilerinin ısrarlı taleplerine rağmen bu belgelerin gerçekte var olup olmadığı ve delil niteliğinin bulunup bulunmadığı henüz tespit edilememiş durumdadır. Israrlı talepler üzerine mahkemece yapılan araştırmada 5 Ocak 2022 tarihli duruşmada mahkemece bu belgelerin bulunduğu iddia edilerek inceleme için Adli Tıp Kurumuna gönderilmiştir. Ne var ki halen içeriğinde anılan belgelerin olduğu söylenen dijitallerde tam olarak ne olduğuna dair sağlıklı bir inceleme yapılmamış ve bu belgelerin örnekleri incelenmesi için savunma makamına da verilmemiştir” diye söyledi.

 

‘DAVA HIZLICA BİTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

 

Davanın hızlı bir şekilde bitirilmeye çalışıldığına vurgu yapan Yılmaz, “Savunma ve sanık avukatlarının tüm çabalarına rağmen komployu ortaya çıkaracak deliller mahkeme huzuruna getirilmediği gibi deliller yönünden halen masada olan bu şüphelere karşılık mahkeme ve başsavcılık eliyle dava hızlı bir şekilde bitirilmeye çalışılıyor. Dijital belgelere dair düzenlenecek raporun da gelmesinin ardından mahkemenin hızlıca karara gitme isteği açıkça kendini göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

 

DURUŞMAYA ÇAĞRI

 

Yılmaz, davaya katılım çağrısı yaparak, şunları söyledi: “Mahkemenin umursamaz ve karara giden tavrı ve dosyaya yapılan siyasi müdahaleler göz önüne alındığında kamuoyunun ilgisi ve sahiplenmesi önem kazanıyor. Bu nedenle, imzacı kurumlar olarak bizler 7 Eylül 2022 Çarşamba günü Silivri Hapishane Kampüsü Duruşma Salonunda olacağımızı duyuruyoruz.”

 

MÜCADELE VURGUSU

 

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise yargılamanın tamamen siyasi olduğunu belirterek, “Metinde de okunduğu gibi siyasi bir yargılanma ile karşı karşıyayız. Yıllardır aynı hukuksuzlukları tekrarlıyorlar. Belgelerin uydurma olduğunu biliyoruz. Sanık huzurunda söylenmiş hiçbir şey yok. Yargı onları suçlamak için talimatı yerine getiriyor. Sıkıyönetim mahkemelerinde bile, böyle hukuksuzluk görülmedi. Artık toplumsal ve siyasal muhalefet olarak bu iktidarın değişmesi gerekiyor başka yolumuz yok. Meseleyi siyasi yollardan çözeceğiz. Başta Selahattin Demirtaş olmak üzere, Osman Kavala ve bütün siyasi tutsaklar serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi. 

 

‘MUHALİF OLAN KİM VARSA REHİN ALINMAKTADIR’

 

78’liler Derneği Ankara Şube adına konuşan Ramazan Gezgin de, “Mevcut sisteme muhalif olan kim varsa devlet tarafından rehin tutulmaktadır. Mevcut sisteme muhalif olan kim varsa rehin alınmakta ve keyfi uygulamalarla yargılamalar yapılmaktadır. 12 Eylül’ den sonra yargılamalar hukuksuz bir şekilde artarak devam etti. Bunun adına mücadeleyi büyüteceğiz” diye konuştu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version