Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutuklu Yusufoğlu’nun hastane sevkleri yapılmıyor


ANKARA – İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutuklu Rıdvan Yusufoğlu’nun tedavisi için gerekli sevklerin yapılmadığını söyledi.

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerin 420’inci haftasında Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan ağır hasta tutuklu Rıdvan Yusufoğlu’nun durumuna dikkat çekti.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan açıklamada “Tedavi Haktır Engellenemez ve Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın” pankartı açıldı. Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi adına açıklamayı İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan okudu.

 

‘SEVKLERİ YAPILMIYOR’

 

Hasta tutuklu Yusufoğlu’nun 1994 yılında tutuklandığı ve müebbet hapis cezası aldığını dile getiren Seylan, 46 yaşında olan Yusufoğlu’nun 28 yıllık süre zarfında Şırnak, Tokat, Adana, Mardin ve Diyarbakır’daki cezaevlerinde kaldığını aktardı. Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Yusufoğlu’na 17 yıl önce Ülseratif Kolit (Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın ‘kolon mukozası’ iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara ‘ülser’ yol açar) tanısı konulduğuna dikkat çeken Seylan, “Hastalığı için zaruri olan iltihap önleyici Salofalk ilacı alımında, zorluk yaşıyor. Mevcut durumdan kaynaklı olan tedavisinin yapılabilmesi için Gastroenteroloji bölümü bulunan Diyarbakır ve Van’a sevk edilmesi için defalarca ilgili kurumlara başvuru yapılmasına rağmen bu talebe olumlu yanıt verilmemiştir” dedi.

 

‘MİDE RAHATSIZLIĞI, UYKU APNESİ HASTALIĞI VAR’

 

Avukatı tarafından 23 Ağustos 2022’de İHD’ye yapılan başvuruyu hatırlatan Seylan, yapılan başvuruda hastane sevklerinin yapılmadığını söyledi. Yusufoğlu’nun 5 Eylül 2022’de de mide ve bağırsak sorunları nedeniyle Patnos Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını yalnızca serum verildikten sonra yeniden cezaevine götürüldüğünü aktaran Seylan, “Yusufoğlu’nun Ülseratif Kolit hastalığı dışında varis, bel fıtığı, mide rahatsızlığı ile uyku apnesi (uyku esnasında solunumun durması ve boğulma) gibi hastalıkları bulunuyor ve bu hastalıkları ile ilgili olarak gerekli tedavileri yapılmıyor” diye konuştu.

 

TAHLİYE ÇAĞRISI

 

Seylan, ağır hasta tutuklu Rıdvan Yusufoğlu’nun tetkik ve tedavileri için geciken sevklerin bir an önce yapılması gerektiği çağrısında bulunarak, ekledi:  “Sürekli olarak yaşamını zorlaştıran ve risk teşkil eden hastalığı için Gastroenteroloji Bölümün bulunduğu büyükşehirlerdeki hastanelerin olduğu bir cezaevine sevk talebinin acilen karşılanmasını ve bu süre içinde heyet raporlarının aldırılarak ailesinin yanında tedavisinin yapılabilmesi için tahliye edilmesini talep ediyoruz.” 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version