Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutuklu Yalçın’ın kardeşi: Bu toplumsal bir sorun


DİYARBAKIR – Acil tahliye edilmesi gerekenler listesinde yer alan hasta tutuklu Adnan Yalçın’ın kardeşi Fuat Yalçın, “Bu toplumsal bir sorundur. Halk tutuklulara sahip çıkmadıkça, sonuç alınamaz” dedi. 

 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre, cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunuyor. Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporlarıyla tahliyesi engellenen hasta tutuklular, tahliye edilmeyerek ölüme terk ediliyor. 2022 yılının ilk 8 ayında, tedavi ve tahliyeleri engellenen 50 hasta tutuklu katledildi.

 

Siyasi parti faaliyetleri nedeniyle 1996 yılında Mersin’de tutuklanan Yalçın, Konya E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Bir yıl sonra Adana E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Yalçın, daha sonra sırasıyla Nevşehir, Maraş, Antep, Ceyhan, Adana, Maraş, Adıyaman, Bingöl ve Diyarbakır cezaevlerine sevk edildi. Yalçın, halen 2016 yılında sevk edildiği Antep H Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunuyor.  

 

AĞIR KRONİK HASTALIKLAR 

 

Hasta tutukluların yakınlarının Ocak ayında Ankara’ya yaptığı ziyarette siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine verdikleri dosyada yer alan acil tahliye edilmesi gereken 38 ağır hasta tutuklu arasında yer alan Adnan Yalçın’ın, 2005 yılından bu yana ağır ve kronik rahatsızlığı olduğu belirtildi. Ağır bel fıtığı geçiren ve uzun süre yatağa bağımlı olarak yaşamak durumunda kalan Yalçın, yürüyemez hale geldi. 

 

ATK’DE BİLİNDİK RAPOR 

 

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ağır bağırsak ameliyatı geçiren Yalçın, ameliyat esnasında kalp krizi geçirmesine rağmen hemen sonrasında cezaevine geri gönderildi. Periyodik kontrolleri yapılmayan ve tedavisi yarım kalan Yalçın, 16 Ocak 2014’da Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu tarafından verilen raporda, “Opera Kolon kanseri olduğundan, hastalığın yakın takibi gerekmektedir. Cezaevi koşullarında düzenli takip tedavi ve bakımı, hastalığı açısından olumsuzluğa yol açabilme olasılığı bulunmaktadır” denildi. Ancak tüm bu hastalıklarına rağmen ATK tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verildi. 

 

ÖLÜMLE YÜZ YÜZE 

 

Ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen, avukatlarının infaz erteleme başvuruları reddedilen Yalçın’ın kardeşi Fuat Yalçın, ağabeyinin tahliyesi için birçok girişimde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Yalçın, ağabeyinin durumunun kötüye gittiğini ifade ederek, “Hasta tutuklular tedavi edilmiyor. Her gün cezaevlerinden tabutlar çıkıyor. Hasta tutukluların tahliye ve tedavi edilmesini istiyoruz. Şimdiye kadar tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Hasta tutukluları ölümle yüz yüze bırakıyorlar” dedi. 

 

ATK KARARLARI SİYASİ  

 

Yalçın, ağabeyi hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu veren ATK’nin siyasi kararlar verdiğini dile getirdi. Hasta tutukluların tahliye edilmemesinin işkence olduğunu vurgulayan Yalçın, “İşkence sadece fiziki değil, ağır sağlık sorunlarına rağmen bir insanı 26 yıl boyunca zindanda tutmak büyük bir işkencedir. Defalarca sürgün edildi. Sürgünlerle aynı zamanda aileler cezalandırılıyor” diye belirtti. 

 

CEZAEVİNDE DİRENİŞ VAR 

 

Baskı ve sürgünlerin bir politika haline getirildiğini ve tutukluların iradesini kırmaya yönelik olduğunu ifade eden Yalçın, “Bu uygulamalarla tutukluların fikir ve düşüncelerine saldırıyorlar aslında. Tüm saldırılara rağmen tutuklular geri adım atmadı, düşüncelerinden vazgeçmedi. Bu saldırılara karşı büyük bir direniş var. Zindanların 1980’den bugüne direniş tarihi var. Tutuklular bugüne kadar direnişle haklarını aldılar. Bu direniş bugün de sürüyor” diye konuştu. 

 

TOPLUMSAL SORUN 

 

Hasta tutukluların tahliye ve tedavi edilmeleri için ailelerin Adalet Nöbeti eylemlerine katılım çağrısı yapan Yalçın, “Bu bütün toplumun sorunudur, toplumsal bir sorundur. Bu nedenle toplum bir bütünen hasta tutukluları sahiplenmeli. Bu sağlanırsa hasta tutuklular tahliye edilir. Dayanışma olmadıkça, bir sonuç alınamaz. Halk tutuklulara sahip çıkmadıkça, sonuç alınamaz. Bunun için toplum bir bütünen harekete geçmeli” dedi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version