Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan “hurda” dedi ama savunma sanayii dergileri öyle demiyor

Onur Erkan


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile yaptığı ortak basın toplantısında, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya yaptığı silah yardımları için “Ne kadar hurda varsa bu hurdaları Ukrayna’ya gönderiyorlar” demişti.

Oysa Batılı ülkelerin Ukrayna’ya gönderdiği silah ve savunma sanayii sistemleri başta ABD ordusu olmak üzere birçok Batılı ülkenin ordusunda aktif olarak kullanılıyor.

Bunlar arasında Lockheed Martin’in ürettiği HIMARS roket sistemleri, “kamikaze” diye adlandırılan ABD yapımı Switchblade ve Phoenix Ghost drone’ları, Fransa’nın gönderdiği CAESAR’lar ile Kanada’nın gönderdiği M777 obüsleri öne çıkıyor.

Bunlar dışında ABD’nin gönderdiği, sayısı 10 bin olarak tahmin edilen Javelin tanksavar füzeleri, Fransa’nın gönderdiği Mistral uçaksavar füzeleri ile Milan tanksavar füzeleri ve Almanya’nın kendi üretimi olan GEPARD uçaksavar tankları öne çıkıyor.

Norveç’in de Fransa menşeli Mistral uçaksavar füzelerinden gönderdiği açıklanmıştı. Ayrıca Estonya da envanterinde bulunan Javelin tanksavar füzelerinden Ukrayna’ya göndermişti.

Batı basınında Hollanda ve Letonya’nın da Stinger uçaksavar füzeleri gönderdiği haberleri çıkmıştı.

Savunma sanayii üzerine yayın yapan MP5 Dergisi ile Savunma Sanayi ST, Defense Here, Defence Turk internet sitelerinde; gönderilen silahlarla ilgili geçmiş tarihlerde yayımlanmış bilgileri derledik.

M142 HIMARS roket sistemi

ABD, Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen M142 HIMARS (Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi) adlı roket sisteminden Ukrayna’ya şimdiye kadar 16 tane gönderdi.

HIMARS sistemleri, 2000’lerin başlarında ABD ordusu için üretilmeye başlamıştı.

ABD sistemi ilk kez 2010’da Taliban’a karşı Afganistan’da kullandı. Daha sonra IŞİD’e karşı Irak’ta kullanılan sistem 2017’de yine IŞİD’e karşı kullanılmak üzere geçici olarak Suriye’ye de konuşlandırıldı.

Her fırlatıcı üç kişilik bir ekip tarafından çalıştırılan roketatar sistemi, 6 adet 227mm M270 roketi, 1 adet MGM-140 ATACMS füzesini ateşleyebiliyor. En önemli özelliği ise hareket kabiliyetinin yüksek oluşu. Sistemin menzili kullandığı mühimmata göre değişiyor.

ABD’nin envanterindeki HIMARS’ların birim fiyatı 5,1 milyon dolar civarında.

ABD’nin Ukrayna’ya HIMARS vereceği ilk gündeme geldiğinde Moskova’dan hoşnutsuzluk belirten tepkiler gelmişti.

Askeri uzmanlar, özellikle son dönemde Rusya’nın Herson’da işgal ettiği bazı mevzilerde gerilemesinde HIMARS sistemlerinin büyük katkısı olduğunu söylüyor.

Switchblade “kamikaze” drone’ları

ABD, Ukrayna’ya “kamikaze drone” denilen Switchblade’den 700 adet gönderdi.

Switchblade, ABD’de drone üreticisi Aero Vironment şirketi tarafından üretiliyor.

Drone’ların “Switchblade 300” ve “Switchblade 600” olmak üzere iki farklı modeli var. 600 modeli tank ve zırhlı araçlara, 300 modeli ise doğrudan personele karşı kullanılmak üzere üretiliyor.

Her iki model de insansız çalışıyor ve yerleşik sensörlerle GPS teknolojisi kullanarak hedeflerini arıyor. Yine her iki model de yalnızca bir asker tarafından kullanılabiliyor.

Switchblade’ler ABD Özel Harekât Komutanlığı için tasarlandı.

Phoenix Ghost “kamikaze” drone’ları

ABD Ukrayna’ya “kamikaze” denilen bir drone türü daha gönderdi.

Phoenix Ghost, Rusya’nın Ukrayna saldırısı öncesinde geliştirilme aşamasında olan bir silahtı. 2017’de ABD özel operasyon birimlerine hava araçları üretme amacıyla kurulmuş özel bir şirket olan Aevex Aerospace tarafından üretiliyor.

Rusya’nın saldırısı sonrası Ukrayna askeri birimlerinin ilettiği gereksinimlere büyük uyum sağladığı için üretimi hızlandırıldı.

Phoenix Ghost drone’larından Ukrayna’ya ilk başta 120 tane gitti ve 580 tane daha gönderileceği açıklandı. Savunma sanayii ile ilgili yayın yapan mecralarda yakın zamanda 580 drone’un bulunduğu ikinci sevkiyatın da tamamlandığı haberleri çıktı.

Phoenix Ghost’lar şu an sadece Ukrayna’da kullanılıyor.

CAESAR obüsleri

Fransa, Ukrayna’ya farklı tarihlerde toplam 18 CEASAR obüsü gönderdi.

Paris’ten Ukrayna’ya CAESAR obüsleri gönderileceğiyle ilgili ilk açıklama geldiğinde Fransa’nın envanterinde 70 tane CAESAR bulunuyordu.

CAESAR obüs sisteminin menzili 40 kilometreye kadar çıkabiliyor. Sistem, dakikada 6-8 arasında mühimmat ateşleyebiliyor.

2004’ten beri Fransa devletine ait savunma sanayii şirketi Nexter Systems tarafından üretilen CEASAR obüsleri, 2008’den beri birçok çatışma bölgesinde aktif olarak kullanılıyor.

M777 obüsleri

Kanada, Ukrayna’ya 4 tane M777 obüslerinden gönderdi.

İngiltere menşeli BAE Land Systems tarafından üretilen M-777 obüsü, ABD başta olmak üzere birçok ülke ordusu tarafından aktif olarak kullanılan modern bir silah sistemi.

Kanada’nın M777 obüslerinde mühimmat olarak kullanılmak üzere çok sayıda Excalibur topçu mermisi gönderdiği açıklandı. GPS güdümlü Excalibur mermilerinin tanesi 112 bin dolar değerinde.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version