Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enerji maliyeti katlandı, ekmeğe yeni bir zam kapıda

ekmek zam


Son bir yılda enerji fiyatlarına yapılan zamlar fırınları da zorluyor. Son olarak sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50.8, doğalgaza ise yüzde 49.5 zam maliyetlerin katlanmasına neden oldu. Ekmek fiyatına maliyet zammının yolda olduğu belirtildi. 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5.7 lirayı aştığını söyleyen Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, yakın dönemde 6 liradan satılabileceğini belirtti.

Karar’dan Sacide Demir’in haberine göre, halihazırda İstanbul’da 4-5 liradan satılan 210 gramlık ekmeğin maliyetinin 5 lira 70 kuruşu bulduğunu söyleyen Kolivar, un krizinin aşıldığını ancak elektrik ve doğalgaza gelen zamların fiyatlara yansıtılacağını kaydetti. Kolivar, “Geçen sene eylül ayında 200 gram ekmek 2 buçuk liraydı, kilosu ise 12 lira 50 kuruştu. Bu sene ise 200 gram ekmek 4 lira, (bazı ilçelerde 5 TL’den satılıyor) kilosu ise 19 liraya çıktı. Toplamda ekmeğe yüzde 53 zam yapılırken, maliyetler ise başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere tüm girdiler yüzde 200’den fazla arttı. Geçen sene 150 liraya aldığımız maya bu sene 350 liraya çıktı. Bunların yanı sıra işçilik maliyetleri de sigorta primleri vs de yüzde 100’e yakın arttı.” dedi.

EKMEKLİK UNUN ÇUVALI 500 TL CİVARINDA

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) unun çuvalını 350 TL’ye sattığını söyleyen Cihan Kolivar, bu unla ekmek yapılamadığını, ekmeklik un çuval fiyatının piyasada 450-580 TL arasında satıldığını belirtti. Kolivar, undaki fiyat artışının artık 50’şer TL şeklinde gerçekleştiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl Ağustos-Eylül aylarında 1 çuval ekmeklik unun fiyatı 170-180 TL civarındaydı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version