Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Doğu Akdeniz’de büyük bir gerginlik için ödenecek bedel Türkiye’yi caydırabilir’

'Doğu Akdeniz'de büyük bir gerginlik için ödenecek bedel Türkiye'yi caydırabilir'


*Volkan İşbaşaran’ın +GercekNews için Dr. Gallia Lindenstraus ile yaptığı röportajın orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

İsrail’in Tel Aviv kentindeki Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nde üst düzey araştırmacı olan ve Türkiye dış politikası üzerine çalışan Dr. Gallia Lindenstrauss, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’deki ve Ege’deki olası politikaları hakkında +GercekNews’tan Volkan İşbaşaran’a bir röportaj verdi. 

Dr. Lindenstrauss’a göre Erdoğan ve hükümeti ekonomi alanında zorlandıkça dış politikada bir başarı arayışına girdi.

Ancak İsrailli araştırmacıya göre NATO üyelerinin kararlı tutumu Erdoğan’ın Kıbrıs ya da Ege’de olası bir saldırgan eyleme girişmesini önleyebilir.

İLGİLİ HABER

Erdoğan’ı NATO ve BM’ye şikayet eden Yunanistan, 2023 seçimlerini işaret etti

Mektuplarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ı tehdit eden açıklamalarının 2023 seçimleri çerçevesinde ülke içi siyasete malzeme amacıyla yapıldığı savunuldu.

“2023 seçimleri yaklaştıkça Erdoğan hükümeti Ege’de ya da Kıbrıs’te muhtemel bir saldırgan eyleme girişir mi?” sorusuna Lindenstrauss şu yanıtı verdi: 

“Türkiye Haziran 2023 seçimlerine doğru ilerlerken, Türk seçmeninin temel kaygısı içinde bulunduğu zor ekonomik durum. Erdoğan ve hükümeti için ekonomik alanda başarılı olmak zor olacağından, dış politikada başarı elde etmek için bir motivasyon var. Bunun kendini Doğu Akdeniz’de saldırgan davranışlarla gösterebileceği endişesi var. Bununla birlikte, NATO üyelerinin ittifakta bozulmayı önlemeye yönelik güçlü bir çıkarı var. Büyük bir gerginlik artışının bir bedeli var ve bu da Türkiye’yi caydırabilir.”

İLGİLİ HABER

Erdoğan: Bize F-35 vermiyorlarmış, hiçbiri umurumuzda değil

Erdoğan, ‘Bize F-35 vermiyorlarmış. Aldığımız alternatif savunma sistemlerine tepki gösteriyorlarmış. Ambargo uyguluyorlarmış; açıkçası hiçbiri umurumuzda değil’ dedi.

Lindenstrauss, Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçakları alması halinde Türkiye’nin de Rusya ve Çin’den muadili uçaklar alabileceğini bunun da Türkiye ve NATO arasında daha büyük bir kırılmaya yol açabileceğini de söyledi. 

İsrailli uzman “Türkiye, yeni jetler ve F-16 modernizasyon kitleri olmadan yola devam edemez ve bu nedenle ABD’yi F-16’ları satmaya ikna etmek için elinden geleni yapacak veya alternatifler arayacaktır. ABD, F-16’ları Türkiye’ye satarsa, yeni jetler yalnızca yakında kullanımdan kaldırılacak olan jetlerin yerini aldığından jeostratejik denge önemli ölçüde değişmeyecektir. Yunanistan F-35’leri alırsa, Türkiye’ye göre bir avantajı olacak. Ancak Türkiye, Rusya ve Çin’den benzer jetler alırsa, bunun NATO’da daha da büyük bir kırılmaya yol açacağı ve dolayısıyla ittifakın istikrarı için tehlikeli olacağı yönünde büyük bir endişe var.” ifadelerini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version