Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Doğa katliamına karşı yapılan Cudi Yürüyüşü’ne jandarma saldırdı

Doğa katliamına karşı yapılan Cudi Yürüyüşü’ne jandarma saldırdı


Doğa talanına karşı gerçekleştirilen Cudi Yürüyüşü jandarma saldırısına uğradı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde binlerce kişi Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı’na yürümek için Milga Şantiye alanında bir araya geldi. Sabahın erken saatlerinde Siirt, Van, Bitlis Diyarbakır ve Batman gibi kentlerin yanı Muğla İzmir ve İstanbul’dan gelen ekoloji aktivistleri Şırnak’ın Cizre ilçesinde bir araya geldi. Kentlerin arama noktalarından geçerken saatlerce bekletilen kitle Cizre’de bunu protesto etmek için yürüyüşe geçti. Ardından Şırnak’a geçen kitle burada Jandarma tarafından Valiliğin eylem yasağı öne sürülerek durduruldu. Yeniden yürüyüşe geçmek isteyen vatandaşlara jandarma ekipleri gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Yaşlılar baygınlık geçirirken jandarma hedef gözeterek gazetecilere tazyikli su sıktı. Müdahalenin ardından oturma eylemi yapan halk burada açıklama yaparken orman kesiminin durdurulması için mücadeleye devam edileceğini belirtti.

“7 YILDA BİRÇOK İNSAN KATLEDİLDİ”

Oturma eyleminin ardından vatandaşlara seslenen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, ağaç kesimlerine ve orman yakılmasına tepki gösterdi. Öztürk, “Ağaçları kesiyorlar. Amaç Kürt halkının bitirilmesiydi. Kürt halkının yaşadığı coğrafyayı bitirmekti. Bugün bundan kaynaklı Botan’a geldik. Yürüyüş gerçekleştirmek istedik. Siz her ne kadar ‘sizi yok edeceğiz’ deseniz de biz de burada olduğumuzu söylüyoruz. Tarihte bizi bitiremediniz. Bundan sonra da mümkün değil” dedi.

“EKOLOJİK KIYIM”

Öztürk’ün ardından konuşan HDP’nin Ekolojiden sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Naci Sönmez “Türkiye’nin büyük bir ekoloji kıyımı ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Sönmez,  “Özellikle ekolojik alanda Türkiye’nin batısındaki rantçı, talancı ve soyguncu bir sistem doğayı tahrip ederken, uyguladığı stratejiye özellikle Kürdistan coğrafyasında güvenlik gerekçesiyle ağaçları ve dereleri yok etmeye çalışıyor. Ağaçları keserek bu bölgede yeni bir insansızlaştırma operasyonu gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

Doğa katliamına karşı yapılan Cudi Yürüyüşü’ne jandarma saldırdı

METİN YOKSU ↘️ https://t.co/Iu24oOzdYm pic.twitter.com/1hJWXawBUd

— Kronos (@KronosHaber) September 17, 2022

Yapılan konuşmaların ardından vatandaşlar yeniden yürüyüşe geçerek sloganlar attı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version