Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevinin mektuplarda yer alan belgelere el koyması hukuka aykırı bulundu


İSTANBUL – Tutuklu Ekrem Açar’a gönderilen mektuplarda yer alan bilgi ve belgelere cezaevi tarafından el konulmasını değerlendiren AYM, haberleşme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Osmaniye’de tutuklu bulunan Ekrem Açar’a eşi tarafından gönderilen mektupta ekli olan belgelere el konulmasının “haberleşme hakkının ihlali” olduğu yönünde karar verdi. 

 

Açar’a 14 Mayıs 2019’da eşi tarafından gönderilen mektubun ekinde yer alan 36 sayfalık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına, cezaevi idaresi tarafından sakıncalı görülerek, 20 Mayıs’ta el konuldu. Bunun yanı sıra Açar’a 8 Temmuz 2019’da eşi tarafından gönderilen mektubun ekinde yer alan AİHM ve Yargıtay Genel Kurulu kararının da Açar’a ait olmadığı gerekçesi öne sürülerek “sakıncalı” bulundu ve el konuldu. 

 

Mektup eklerine el konulması üzerine Açar, söz konusu bilgi ve belgelerin kendisine geri verilmek üzere Osmaniye İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulundu. Açar, başvuruda dava dosyasının temyiz aşamasında olduğunu ve bu bilgi ve belgelerden yararlanması gerektiğini belirtti. Ancak hakimlik, cezaevi idaresinin verdiği kararların usul ve yasaya uygun olduğunu ileri sürerek, Açar’ın talepli şikayetini reddetti. Bunun üzerine Osmaniye 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz eden Açar’ın itirazı reddedilerek, karar kesinleşti. 

 

AYM: GEREKÇESİZ MÜDAHALE 

 

Açar, bunun üzerine 10 Temmuz 2019’da AYM’e bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda anayasal haklarının ihlal edildiğini dile getiren Açar, başvurusunda ayrıca adli yardım ödeme gücünün olmadığını belirterek, karşılanmasını istedi. Başvuruyu 15 Haziran’da değerlendiren AYM, bugün yayınlanan kararda, cezaevinin el koyduğu belgelere mevzuatta yer alan hangi nedenle sakıncalı bulduğunu ve el koyduğunu açıklamadığını dile getirdi.

 

 Hem cezaevi hem de ilk derece mahkemelerin el konulmaya dair bir gerekçe oluşturmadıklarına dikkat çeken AYM, bu nedenle durumun müdahale olduğunu belirtti. 

 

‘HABERLEŞME HAKKI İHLALİ’

 

Anayasa’da yer alan 22’nci maddede haberleşme hakkının güvence altına alındığına işaret eden AYM, bu hakkın ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına ve Açar’a 3 bin TL manevi tazminat ödemesine de karar verdi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version