Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Brüksel-Ankara hattında ‘Ansızın gelebiliriz’ gerilimi

Brüksel-Ankara hattında 'Ansızın gelebiliriz' gerilimi


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik cumartesi günü yaptığı ardından bugün (6 Eylül) yinelediği  “Ansızın gelebiliriz” tehditleri Brüksel’le Ankara arasında yeni gerilim yarattı.

Dışişleri Bakanlığı Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na ve AB Dönem Başkanı Çekya’ya tepki gösterdi.

‘ANLAM VE DEĞERİ YOKTUR’

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç “AB Dönem Başkanı sıfatıyla Çekya Dışişleri Bakanlığının ve diğer bazı AB kurumlarının ülkemize dair yaptıkları açıklamaların bizim açımızdan bir anlam ve değeri yoktur. AB’nin üyelik dayanışması gerekçesiyle Yunanistan’a Ege ve Akdeniz ihtilaflarında sorgusuz sualsiz destek vermesi hem AB’nin kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.

Bilgiç, “Yunanistan’ı şımartan bu tutum çözümü değil çözümsüzlüğü teşvik etmekte, Yunanistan’ın maksimalist talepler peşinde koşmasına destek olmaktadır. Bu açıklamaları yapanların Yunanistan’ın ülkemize yönelik ihlal, taciz ve tehditlerini, tahrikkar eylem ve söylemlerini görmezden gelmeleri, uluslararası hukuka aykırı eylem ve uygulamalarına kayıtsız kalmaları tam bir garabettir. Çekya Dönem Başkanlığı ya da AB diyaloğu teşvik etmek istiyorlarsa, Türkiye-AB ilişkileri esasen AB dayanışmasını ve ortak çıkarları baltalayan dar görüşlü Yunan/Rum vetosunun suistimalinden kurtarılmalıdır” ifadelerine yer verdi. 

Açıklamada “Türkiye, Ege ve Akdeniz’de meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla korumaya devam edecektir” dendi.

DENDİAS’TAN ÇEKYA’YA TEŞEKKÜR

Diğer yandan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye’ye yönelik açıklamalarda bulunan Avrupa Birliği  Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

Kathimerini gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar ayrıca Erdoğan’ın açıklamalarına ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ve NATO’ya mektup göndereceğini bildirdi.

AB Dönem Başkanı Çekya’nın Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky Erdoğan’ın sözlerinin ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yaptığı gibi AB üyesi devletlerin tehdit edilmesi kabul edilemez” demişti.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano da “Türkiye’nin siyasi liderliğinin Yunanistan’a ve Yunan halkına karşı bu düşmanca açıklamalarından haberdarız. Bunlar ciddi endişe kaynağıdır. Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir. AB üyesi devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir” demişti.

İLGİLİ HABER

Yunanistan’dan Erdoğan’a: ‘Çirkin ve her türlü sınırı aşan açıklamaları müttefiklere bildireceğiz’

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ı tehdit eden son açıklamasını “provokatif” diye niteledi ve “Müttefiklerimiz derhal bilgilendirilecek” dedi.

BMGK VE NATO’YA ‘YORUMSUZ’ MEKTUP GÖNDERİLECEK

Dendias’ın BMGK’nin tüm üyelerine, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e birer mektup göndererek ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’ın toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerini’ ileteceği kaydedildi. Kathimerini’ye konuşan kaynaklar, söz konusu mektuplarda Atina yönetiminin yorumlarının bulunmayacağını, yalnızca Erdoğan’ın açıklamalarına yer verileceğini belirtti. Kaynaklar, Erdoğan’ın açıklamalarının ‘yeterince ölçüsüz’ olduğunu ve ‘yoruma gerek olmadığını’ dile getirdi.

İLGİLİ HABER

Erdoğan: Yunanistan kendine çekidüzen verme yoluna girdi

Türkiye’ye ait F-16’lara, Yunanistan füzelerinin kilitlenmesi ile ilgili konuşan Erdoğan, Yunanistan’ın kendine çekidüzen verme yoluna girdiğini söyledi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan Cumartesi günü Samsun Çarşamba Havalimanı’nda TEKNOFEST 2022’nin açılışında Yunanistan’a yüklenerek, “Adaları işgal etmeniz filan bizi bağlamaz. Vakti saati geldiğinde gereğini yaparız. Hani diyoruz ya, bir gece ansızın gelebiliriz” demişti. Erdoğan “Yunanistan’a bizim tek cümlemiz var: İzmir’i unutma” ifadelerini kullanmış ardından da 

Cumhurbaşkanı bugün de  yaptığı açıklamada “Şahsımın da son hafta içinde yaptığı konuşmalarda ortaya yönelik açıklamalarım bundan sonraki süreçte de Yunanistan, Türkiye ile nasıl bir ilişki içinde olacağının kararını daha iyi düşünerek verecektir. Hep söylüyorum bir gece ansızın gidebiliriz.” ifadelerini kullanmıştı. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version