Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM: Dünyada yaklaşık 50 milyon kişi modern köle

BM: Dünyada yaklaşık 50 milyon kişi modern köle


Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) silahlı çatışmalar, iklim krizi ve COVID-19 pandemisi gibi sebeplerle dünya genelindeki modern kölelerin sayısının arttığını açıkladı.

Örgüt raporunda dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kişinin zorla çalıştırıldığını veya zorla evlendirildiğini ve modern kölelik koşullarında yaşadığını duyurdu.

Bu sayı önceki 5 yıla göre 10 milyon kişinin daha modern köle olduğu anlamına geliyor.

Modern kölelik tabiri, tehdit, şiddet, zorlama, hile, gücün suistimal edilmesi gibi nedenlerle kişilerin istismar edildikleri duruma karşı koyamaması ve mevcut durumlarını terk edemediği koşulları tanımlamak için kullanılıyor.

Modern kölelik günümüzde, konfeksiyondan tarım işçiliğine, madencilikten seks işçiliğine birçok sektörde kendisini gösteriyor.

Rapora göre dünya genelinde 3.3 milyonu çocuk olmak üzere 27.6 milyon kişi zorla çalıştırılıyor. Zorla çalıştırılan çocukların yarısından fazla cinsel suistimale maruz kalıyor.

Dünya genelinde 22 milyon kişi ise zorla evlendiriliyor. Bu kişilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuken çoğu mağdur 15 yaşından önce zorla evliliğe maruz bırakılıyor.

İLGİLİ HABER

Salgın sonrası marketlerde kölelik dönemi başladı

Koronavirüs salgınıyla satışı artan marketlerde patron cirosunu katlarken, birçok iş yerinde işçiler İş Yasası’na aykırı şekilde 14 saate varan çalışma süreleriyle, izinsiz çalıştırılıyor.

‘HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI’

Durumun giderek kötüleşmesinin “şok edici” olduğunu söyleyen ILO’nun Genel Direktörü Guy Ryder ” “Hiçbir şey, insan haklarının bu temel suistimalinin devam etmesini haklı çıkaramaz. Yapılması gerekenleri biliyoruz… Herkes elini taşın altına koymalı. Sendikalar, işveren örgütleri, sivil toplum ve sıradan insanların hepsinin oynaması gereken kritik roller var.” dedi.

Raporda modern köleliğin sadece yoksul ülkelerle sınırlı kalmadığı vurgusu yapılırken bu sayının artmasında dünya genelindeki COVID-19  pandemisinin yoksulluğu arttırması, silahlı çatışmalar ya da savaşın kötü koşullara yol açması ve iklim krizinin etkili olduğunun altını çizdi. 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version