Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avustralyalı Aborjin Senatör: “Kraliçe öldü. Yeni bir krala ihtiyacımız yok. Devlet başkanımızı halk seçmeli”

Serbestiyet


Avustralya’nın ilk Yeşiller Partisi mensubu aborjin kökenli senatörü Lidia Thorpe, Kraliçe II. Elizabeth’in ardından ülkede yas ilan edilmesine tepki gösterdi ve Birleşik Krallık’ın Aborjinlere karşı işlediği sömürge suçlarını hatırlattı: “Kraliçe öldü. Sömürgecimizin yüceltmesinden dolayı yerli halklar adına öfke ve utanç duyuyorum.”

Thorpe ayrıca, III. Charles’in Avustralya Devlet Başkanı olarak tanınmasına da tepki gösterdi: “Avustralya’nın yeni bir kralı var. Parlamentomuz ve başbakanımız seçilmemiş bir kişiye bağlı. Yeni bir krala ihtiyacımız yok, halk tarafından seçilen bir devlet başkanına ihtiyacımız var.”

2022 yılındaki federal seçimlerde ikinci kez senatör seçilen Yeşiller Partisi mensubu aborjin senatör Lidia Thorpe, yemin töreninde sağ yumruğunu havaya kaldırarak bir protesto gösterisi gerçekleştirmişti. Thorpe, Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth’e bağlılığını ifade ederken “sömürgeci” ifadesini kullanmış, Senato başkanının müdahelesi üzerine Thopre orijinal metne sadık kalarak yeniden yemin etmişti. 

Thorpe daha sonrasında sosyal medyadan yaptığı açıklamada Kraliçe’nin metinde yer almasını da eleştirmişti: “Egemenlik asla devredilmedi.”

Önceki İçerikÇin’in “Covid-19 tedbiri” Uygurları açlıktan öldürüyor
Sonraki İçerikKılıçdaroğlu ile Akşener küs mü?


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version