Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmeye devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yükseltmeye devam ediyor


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Avrupa Merkez Bankası bugün düzenlenen basın konferansında faiz oranlarını yüzde 0,75 yükselttiğini duyurdu. 1999’dan beri en yüksek faiz artışı olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Merkez Bankası, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden savaşı sebebiyle ortaya çıkan enerji krizinin neden olduğu rekor yüksek enflasyonu düşürmek için mücadele veriyor.

Temmuz ayında Avrupa Merkez Bankası 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını artırdı. Uzmanlar, enflasyonun bir süre daha “istenmeyen şekilde yüksek” kalacağını söylerken, faiz oranlarında yüzde 0,75 puanlık bir artışı onayladı.

Son politika toplantısından bu yana, Euro Bölgesi’nin yıllık enflasyon oranı bir önceki ay yüzde 8,9 iken Ağustos ayında yüzde 9,1’e yükseldi. Merkez bankası orta vadede yüzde 2’lik bir enflasyon oranı hedefliyor.

Dünya genelinde merkez bankaları, tüketicilere, işletmelere ve yatırımcılara enflasyonu makul seviyelere geri getireceklerine dair güçlü sinyaller göndermek için faiz oranlarını daha büyük artışlarla yükseltiyor.

Euro Bölgesi’nde enflasyonun Fransa’da yüzde 6,5’ten Estonya’da yüzde 25,2’ye yükselmesi ve bölgenin ekonomik görünümünün enerji krizi nedeniyle kötüleşmesi nedeniyle, daha fazla faiz artışının beklendiği yaygın bir varsayım. Bazı politika yapıcılar, özellikle fiyatların gelecekteki seyri konusunda çok fazla belirsizlik olduğu için enflasyon beklentilerini düşük tutma hedefinin güçlü hamleler gerektirdiğini savunuyor.

ECB, enflasyon tahminlerini de güncelledi. Banka, enflasyon tahminlerini bir kez daha yükselterek 2023 tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 5,5’e, 2024 tahmini de yüzde 2’den yüzde 2,3’e çıkardı.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version