Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP’den Erdoğan’ın Avrupa’daki ortağı Orban hükûmetine tepki: ‘Macaristan artık bir demokrasi değil’

AP’den Erdoğan’ın Avrupa’daki ortağı Orban hükûmetine tepki: ‘Macaristan artık bir demokrasi değil’


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu (AP) vekilleri, Macar hükümetinin AB değerlerine karşı “kasıtlı ve sistematik çabalarını” kınadı. AP, AB’nin karar alma mekanizmalarına 2018’de kabul edilen ve oy hakkının askıya alınmasını sağlayan 7’nci madde prosedüründe sonuç alınması çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB’nin kararlı adımlar atmamasının, seçimlerin yapıldığı ancak demokratik standartlara saygı göstermeyen “melez bir seçim otokrasisi rejiminin” ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu söylüyor.

Yeşiller grubundan raportör Gwendoline Delbos-Corfield, “Bu raporun sonuçları açık ve geri dönülmezdir: Macaristan artık bir demokrasi değildir. Macaristan’da hukukun üstünlüğüne yönelik saldırıların ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda, Parlamento’nun bu tutumu alması elzemdi. Bu durum Konsey ve Komisyon için bir uyanış çağrısı olmalıdır” dedi.

Bugün yapılan oylamada 433 lehte, 123 aleyhte ve 28 çekimser oyla kabul edilen rapor, Parlamento’nun 2018 yılında 7’nci madde prosedürünü başlatmasına neden olan raporla aynı kaygıları taşıyor.

AP’nin temel kaygıları: yargının bağımsızlığı, yolsuzluk ve sivil özgürlükler

Madde 7 prosedürünü başlatan rapordan dört yıl sonra, AP milletvekilleri Macaristan’da demokrasi ve temel haklarla ilgili çeşitli alanlarda durumun kötüleştiğine vurgu yapıyor.

Bunlar arasında anayasa ve seçim sisteminin işleyişi, yargının bağımsızlığı, yolsuzluk, çıkar çatışmaları, medya çoğulculuğu da dahil olmak üzere ifade özgürlüğü yer alıyor.

Macaristan’da akademik özgürlük, dini özgürlük, örgütlenme özgürlüğü, LGBTIQ bireylerin hakları da dahil olmak üzere eşit muamele, azınlık hakları ve göçmenlerin, sığınmacıların, mültecilerin hakları konusunda da problemler olduğuna dikkat çekiliyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu’nu ve AB Konseyi’ni, başta bütçe mekanizması olmak üzere elindeki tüm araçları kullanmaya çağırdı.

Parlamenterlerden Macaristan’ı caydırma teklifleri

Avrupa değerlerinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş ve AB’ye yönelik düşmanca eylemleri nedeniyle özellikle tehdit altında olduğunu belirten vekiller, Komisyon’a ve Konsey’e çağrıda bulundu:

– Macaristan’ı kurtarma planının onaylanması, ülke Avrupa Sömestri’nin tavsiyelerine uyum sağlayana ve Avrupa Adalet Divanı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını uygulayana kadar ertelenmeli;

– AB fonlarının kötüye kullanılmasına veya hukukun üstünlüğünün ihlal edilmesine katkıda bulunan uyum programları finansman dışında bırakılmalı;

– AB fonlarının siyasi amaçlarla kullanılmasını önlemek için Ortak Hükümler Tüzüğü ve Mali Tüzüğü daha sıkı bir şekilde uygulanmalı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version