Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amerikan vizesinde bekleme süresi hangi ülkede ne kadar?

Amerikan vizesinde bekleme süresi hangi ülkede ne kadar?


Türkiye, ABD ve Avrupa ülkelerinden vize almak isteyen vatandaşlarının randevu için uzun bekleme süresinden şikayetçi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Maalesef ABD ve bazı Batı ülkeleri, AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyorlar. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı” diyerek duruma tepki gösterdi. 

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine göre Türkiye’den turist olarak Amerikan vizesine başvurmak isteyenler 206 gün sonrasına randevu bulabiliyor. Peki, ABD vizesine randevu için hangi ülkede ne kadar bekleme süresi var? Avrupa’ya gitmek için gereken Schengen vize başvurularında nasıl sıkıntılar yaşanıyor?

 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi vize randevusu için her ülkedeki “beklenen bekleme süresi”ni gösteriyor. Veriler sürekli güncelleniyor. 31 Ağustos 2022 itibariyle İstanbul’da turist vizesi randevusu için 206 gün beklemek gerekiyor. Listede Türkiye’den çok daha fazla beklenen ülkeler bulunurken bu sürenin çok daha az olduğu ülkeler de var. Seçilmiş bazı ülkelerde vize randevusu bekleme süresi gün olarak şöyle: Kenya 695, Ermenistan 648, Hindistan 629, Arjantin 590, Brezilya 440, Mısır 399, Ürdün 322, Gürcistan 282.

 

Fransa’da 520, İspanya’da 338 gün ancak bu ülke vatandaşları vizeden muaf

 

Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerindeki bekleme süresi de Türkiye’den fazla. Ancak Bulgaristan ve Romanya gibi istisnalar hariç AB ülkelerinin vatandaşları ABD’ye turist olarak gitmek için vizeye ihtiyaç duymuyor. Bu kişilerin online form doldurmaları yeterli. Dolayısıyla bu ülkelerdeki bekleme süreleri bu ülkelerinin vatandaşlarını ilgilendirmiyor. Sadece bu ülkelerde oturum sahibi olarak yaşayan diğer ülke vatandaşlarını kişileri kapsıyor.

 

 

Fransa’da Amerikan turist vizesi için randevu bekleme süresi 520 gün. Bu süre Yunanistan’da 535 gün, İspanya’da 338 gün, Macaristan’da ise 225 gün. Diğer bazı Avrupa ülkelerinde ise şöyle: İtalya 182, İngiltere 166, Avusturya 120, İrlanda 97 ve Almanya 46.

 

Bulgaristan ve Romanya AB üyesi olmasına rağmen bu ülkeler vize muafiyet listesinde yok. Ancak iki ülkede de beklenen süre 65 gün.

 

Türkiye’den daha iyi durumdalar: Fas, Cezayir, Azerbaycan, Tayland

 

ABD vizesi gereken ancak Türkiye’den çok daha az bekleme süresi olan ülkeler de var. Bazı ülkelerde gün sayısı şöyle: Cezayir 156, Suudi Arabistan 129, Fas 100, Azerbaycan 75, Malezya 56, Kazakistan 36, Tayland 5 ve Çin 2.

 

Amerikan vizesinde karar verilme süreci ise çok kısa. Çoğu zaman randevuya gidilip evraklar verildiği gün karar veriliyor ve diğer gün pasaportlar kargoya teslim ediliyor.

 

Türkiye’den gidecek öğrenciler zor durumda

 

Öğrenciler veya değişim programları ile ABD’ye gitmek isteyenlerin ise “öğrenci/değişim programı” vizesi alması gerekiyor. Bunun için muafiyet bulunmuyor. İstanbul’da öğrenci vizesi randevusu için 135 gün beklemek gerekiyor. Öğrenciler 4,5 ay beklemek zorunda. Bu durum öğrencileri zor durumda bırakıyor. Çünkü bahar aylarında kabul belgelerini alsalar eğitim aylarının başlamasına kadar bu süre yeterli değil.

 

 

Avrupa ülkelerinde ise bu süre çok daha az: İspanya 77, Macaristan 40, Avusturya 21, Almanya 18, İtalya 10, Fransa 8, Yunanistan 7, İngiltere’de 4 gün.

 

Seçilmiş bazı ülkelerden Ermenistan’da 617, Hindistan’da 458 ve Kenya’da öğrenciler 402 gün beklemek zorunda.

 

Öte yandan AA’ya konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Türkiye’de ABD vizesine başvuran vatandaşların uzun süreler bekletilmesinin iki ülke ilişkilerine zarar vermesini istemediklerini ve vize kapasitesini artırmak için yenilikçi yollar aramayı sürdüreceklerini açıkladı.

 

Kanada vizesi için durum nasıl?

 

Kanada Dışişleri Bakanlığı sitesi ise randevu için bekleme süresini değil; başvuru yapıldıktan sonraki bekleme süresini gösteriyor. Randevu bekleme süresine dair bilgi bulunmuyor. Türkiye’de başvuru yapıldıktan sonraki işlem süresi 85 gün. Mısır’da bu süre 437 gün ancak diğer ülkelerde 100 günün altında görünüyor.

 

 

Bulgaristan ve Romanya hariç AB ülkelerinin vatandaşları Kanada’ya vizesiz turist olarak seyahat edebiliyor.

 

Schengen vizesine başvuranlar aracı şirket VFS’den şikayetçi

 

Schengen vizesinde bekleme süresine dair merkezi bilgi sistemi bulunmuyor. Ancak sadece Türkiye değil dünyanın bir çok yerinde Schengen başvuruları VFS Global adlı aracı şirket üzerinden yapılıyor. Başvuranlar veya başvuru yapmak isteyenler VFS Global’dan şikayetçi. Sosyal medyada VSF hakkında neredeyse her gün şikayet bulmak mümkün.

 

‘VFS Global Covid-19’u suistimal ediyor’

 

AB ülkeleri e-mail ile sorulara dönüş yaparken İngiltere’deki VFS ofisi son aylarda gönderilen sorulara yanıt vermiyor. VFS ofisi başvurusu neticelenen pasaportları ise ofisten teslim etmiyor; başvuranları kargoya mahkum ediyor. Kargo ücreti ise oldukça fahiş. İngiltere’de Covid-19 tedbirleri çoktan bitmiş olmasına rağmen VFS çalışanları kargo ödemek yerine pasaportlarını ofisten teslim almak isteyenlerin taleplerini Haziran ayı sonunda beri geri çeviriyordu.

 

VFS hakkında sosyal medya şikayetleri

 

Vize başvurularında yaşanan sıkıntılar, sosyal medya kullanıcıları tarafından da gündeme getiriliyor. Bazı kullanıcılar çalışma davetleri almalarına karşın vize randevusu bulamadıklarını belirtiyor. 

 

“sayın dışişleri bakanlığı yetkilileri vfs global randevu konusunda mağduruz yüzlwrce kişi msğdur polonyadan gelen calişma davetim oldugu halde vfs global polonya vizesi icin aylardir randevu alamiyoruz. Vize danïşmanliği yapan şirketler randevu satiyorlar”

 

 

Yine sosyal medyada VFS’nin başvuranlardan ekstra ücret aldıkları VIP servisine yönlendirmek için randevu sayısını bilerek düşük tuttuğu iddiası ortaya atıldı. Bir kullanıcı paylaştığı iletisinde şu ifadeleri kullandı: “Avrupa ülkelerine vize alabilmek için aracı kurum olan VFS global randevuları dolu. Randevu bulabilmek imkansız ama ne hikmetse parayı verince hemen randevu alınabiliyor ve 150 Euro isteniyor. Bu durumu hiçbir yetkili görmüyor mu acaba”

 

 

AB ülkeleri ve Dışişleri sessiz

 

VFS Global hakkında bu kadar şikayet olmasına rağmen AB ülkeleri ise tekel durumundaki şirket ile çalışmayı sürdürüyor. Türk vatandaşları ise sosyal medyada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve bakanlık hesaplarını etiketlemesine rağmen bu konuda henüz herhangi bir düzenleme yapıldığına dair açıklama yapılmadı.

 

KAYNAK: EURONEWS TÜRKÇE


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version