Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB’nin tavan fiyat planına Putin’den sert cevap: ‘AB’ye ne petrol, ne gaz, ne de kömür veririz’

AB’nin tavan fiyat planına Putin’den sert cevap: ‘AB’ye ne petrol, ne gaz, ne de kömür veririz’


ENSAR NUR | TR724 HABER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in bugün AB ülkelerine önerdiği Rus hidrokarbon ürünlerine karşı tavan fiyat uygulama politikasına cevap verdi. Putin, tavan fiyat uygulayan ülkelere hiçbir şekilde gaz, petrol ve kömür tedariki sağlamayacaklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı’nın üye ülkelere önerdiği tavan fiyat tedbirine, Putin anında cevap verdi. Vladivostok’ta düzenlenen bir ekonomik forumda konuşan Vladimir Putin, Rusya’nın artık Moskova tarafından satılan hidrokarbon ürünlerinin fiyatını sınırlayan ülkelere petrol ya da doğalgaz vermeyeceğini net bir dille ifade etti. Putin, Rus hidrokarbon ürünlerine tavan fiyat uygulamasının “kesinlikle aptalca bir karar” olacağını söyledi.

“Eğer Avrupa ülkeleri karşılaştırmalı avantajlarından vazgeçmek istiyorlarsa, bu onlara kalmış bir şey,” diye yanıt veren Rusya Devlet Başkanı, gaz ve petrol tedarikini bir silah olarak kullandığı iddialarını reddetti.

Rusya ve Asya ekonomi liderleri önünde konuşan Putin, “kendi iradelerini bize dikte etmeye çalışanları” kınayarak, “ithalatçı ülkelerle imzalanan sözleşmelerin çerçevesi dışında hiçbir şey tedarik etmeyeceğiz” dedi. “Bu durumda ekonomik çıkarlarımıza aykırı olan hiçbir şeyi kabul etmeyeceğiz. Gaz yok, petrol yok, kömür yok (…). Hiçbir şey yok,” diye ekledi.

Putin, konuşmasında “Bazıları Rusya’yı ne kadar izole etmek isterse istesin, bunu yapmak imkansızdır” dedi. Putin, düşüşte olarak tasvir ettiği ve özellikle enflasyon nedeniyle zayıflayan Batı’nın aksine, Asya-Pasifik bölgesinin dünya meselelerindeki artan rolünden övgüyle bahsetti.

Putin, “uluslararası ilişkiler sisteminde geri dönüşü olmayan değişiklikler meydana geldi” dedi.

Geçtiğimiz hafta G7 ülkeleri, Ukrayna’daki saldırıya misilleme olarak Rusya’nın petrol fiyatlarına “acil olarak” bir tavan uygulamak istediklerini açıklamışlardı.

Eurostat 2021 ilk çeyrek verilerine göre, AB ülkeleri toplamda gaz ithalatının yüzde 48,4’ünü, petrol ithalatının ise yüzde 25,4’ünü Rusya’dan yapıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version