Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den Ukrayna ve müttefiklerine ek 2,7 milyar dolarlık yardım

ABD'den Ukrayna ve müttefiklerine ek 2,7 milyar dolarlık yardım


Açıklamayı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Almanya’da ABD’ye ait Ramstein Hava Üssü’nde bir dizi bakanla görüşmesi sırasında yaptı. 

Yapılan 675 milyon dolarlık silah yardımının içinde Howitzer obüsleri, cephane, Humvee araçları, zırhlı ambulanslar ve tanksavar sistemleri olduğu açıklandı. 

 ABD 13 MİLYAR DOLARDAN FAZLA ASKERİ YARDIM YAPTI

ABD halihazırda Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı askeri operasyondan beri Ukrayna’ya en az 13 milyar dolarlık askeri yardım gerçekleştirdi. 

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi bugün yaptığı açıklamada da “gelecekteki Rus saldırganlığının potansiyel olarak en çok risk altında olan” bölgesel güvenlik ortakları da dahil olmak üzere, 18 ülkeye 2 milyar dolarlık uzun vadeli dış askeri finansman sağlayacağını söyledi.

 Yardımı alacak ülkeler arasında Ukrayna’nın uyanı sıra Moldova, Gürcistan, Estonya, Litvanya, Letonya ve Bosna Hersek de bulunuyor.

ABD Kongresi’nin söz konusu yardım planıyla ilgili bilgilendirileceği de belirtildi. 

BLINKEN’DAN SÜRPRİZ KİEV ZİYARETİ 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz bir ziyaret yaptı. Savaşın başından bu yana ikinci kez Kiev’e giden Blinken, ziyareti ‘gizli’ şekilde gerçekleştirdi. 

Ziyarette Blinken’a eşlik eden bir üst düzey ABD yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı’nın özellikle Ukrayna’nın Rusya’nın işgal ettiği bölgelere karşı saldırısını başlattığı dönemde ziyaret etmek istediğini belirtti.

AFP’ye konuşan kaynak, ”Ziyareti gizli tuttuk çünkü Ukrayna için çok önemli bir zamanda gerçekleştiriyoruz” dedi. Yetkili, Ukrayna’nın karşı saldırısının başarılı olması için güvenlik yardımı sağladıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Blinken’ın bu ay yapılacak BM Genel Kurulu’ndan önce bizzat Ukrayna liderleriyle görüşmek istediğini ifade etti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version