Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD istihbaratı: Yaptırımlar nedeniyle zor durumda kalan Rusya, Kuzey Kore’den silah alıyor

ABD istihbaratı: Yaptırımlar nedeniyle zor durumda kalan Rusya, Kuzey Kore'den silah alıyor

Serbest Görüş Dış Haberler

ABD istihbaratı, Batı yaptırımları nedeniye tedarik zinciri ağır bir şekilde etkilenen Rusya’nın askeri ekipmanları için uluslararası ticaretten büyük ölçüde dışlanmış ülkelere yöneldiğini öne sürdü. Rusya’nın Kuzey Kore’den milyonlarca silah ve füzeler satın aldığı iddia edildi. 

The New York Times’da yer alan habere göre, Rusya’nın İran yapımı İHA’lar satın aldığına ilişkin haberler çıkmasının ardından ABD istihbaratı, Moskova’nın silah satın almak için Kuzey Kore’ye de yöneldiğini aktardı. 

ABD’li yetkililer, Rusya’nın önce İran’a, sonra Kuzey Kore’ye yönelmesinin Ukrayna işgali nedeniyle uygulanan Batı yaptırımlarının ve ithalat kontrollerinin Moskova’nın ordusu için ekipman tedarik etme kapasitesine zarar verdiğinin işareti olduğunu söyledi. 

Bir ABD’li yetkili Rusya’nın kısa menzilli füzeler ve silahların yanı sıra Kuzey Kore’den ekstra ekipman da satın almasını beklediklerini söyledi.ç 

ABD’li yetkili, Rusya aksini beklese de Çin’in de şu ana kadar ihracat kontrollerine uygun hareket ettiğini ve Moskova’ya askeri ekipman satma girişiminde olmadığını söyledi. 

Rusya’nın askeri ihtiyaçları için yöneldiği İran ve Kuzey Kore, ABD ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle uluslararası ticaretin büyük ölçüde dışında tutuluyor. Bu durum, İran ve Kuzey Kore’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımları delmesi durumunda “kaybedecek fazla bir şeyleri olmadığı” olarak değerlendiriliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version