Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

96 yaşındaki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tıbbi gözetim altında

96 yaşındaki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tıbbi gözetim altında


Yaşı bir hayli ilerleyen İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth sağlık durumu nedeniyle ülkeyi bir kez daha alarm durumuna geçirdi.

İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth doktorların endişeleri nedeniyle tıbbi müşahade altına alındı.

 

Buckingham Saray’ından yapılan açıklamaya göre 96 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth, İskoçya’da, yaz aylarını geçirdiği Balmoral Kalesi’nde doktor kontrolünde tutuluyor.

 

Oğlu veliaht Prens Charles, torunları Prens William ve Harry ile Harry’nin Kraliyet ailesiyle arası limoni olan eşi Meghan Markle’ın da Kraliçe’nin yanına gitmek için yola çıktığı duyuruldu.

 

Eşi Prens Philip’i Nisan 2021’de kaybeden Kraliçe, kendisi hayatını kaybedip oğlu Charles kral olduğunda, eşi Cornwall Düşesi Camilla’nın ‘kraliçe’ unvanı almasını istediğini açıklamıştı.

 

Büyükannesinin tahtta kalma rekorunu kırdı, 16 farklı başbakanla çalıştı

 

21 Nisan 1926’da dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952’de kraliçe olan Elizabeth’in tam adı ‘Elizabeth Alexandra Mary Windsor.’

 

Babası Kral 6. George’un ölümünü takiben 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ‘İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı’ unvanına sahip oldu.

 

Kraliçe, 1952’de tahtta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği’nin lideriydi. ABD Başkanı ise Harry Truman’dı.

 

Kraliçe’nin 1953’teki taç giyme töreni, ‘televizyondan canlı yayınlanan ilk kraliyet taç giyme töreni’ oldu.

 

Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu sürede Winston Churchill’den Liz Truss’a kadar toplam 16 İngiliz başbakanı gördü.

 

Kraliçe’nin tahtta kaldığı sürede Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.

 

2. Elizabeth, 2015’te 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria’nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901’de 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.

 

‘Londra Köprüsü Operasyonu’nun detayları neler?

 

Geçen yıl İngiliz hükümetinin, Kraliçe’nin ölümünün ardından yapılacaklara ilişkin planları basına sızmıştı. ‘Londra Köprüsü Operasyonu’ adı verilen plana göre Başbakan, bir memur tarafından ‘Londra Köprüsü yıkıldı’ koduyla Kraliçe’nin ölümü hakkında bilgilendirilecek.

 

Halk ise resmi haber ajansı PA Media üzerinden verilecek son dakika haberiyle Kraliçe’nin öldüğünü öğrenecek.

 

Kraliçe’nin tabutu, Buckingham Sarayı’ndan Westminster Sarayı’na bir geçit töreniyle götürülecek. Burada katafalka konulacak tabut dört gün boyunca günde 23 saat halk tarafından ziyaret edilebilecek. Önemli kişiler için biletler düzenlenecek.

 

Kraliyet ailesinin internet sitesi, Kraliçe’nin ölümünü doğrulayan kısa bir açıklamayla siyah renge çevrilecek.

 

İngiliz hükümetinin ‘gov.uk’ uzantılı internet siteleri ve hükümet kurumlarına ait tüm sosyal medya hesaplarında siyah bantlara (banner) yer verilecek. Acil olmayan içerik yayımlanmayacak ve yeniden paylaşım (retweet) hükümetin iletişim başkanı tarafından onaylanmadıkça yapılamayacak.

 

Devlet cenaze töreni, Kraliçe’nin ölümünden 10 gün sonra gerçekleştirilecek ve ulusal yas günü olarak ilan edilecek. Yas günü, resmi tatil olmayacak ancak hafta içi günlere denk gelmesi durumunda çalışanlara izin verilmesi işverenlerin inisiyatifine bırakılacak.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version