Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

91 yaşındaki Veli dede; 62 yıl önce Risale-Nur’dan yargılandı, şimdi örgüt üyeliğinden

91 yaşındaki Veli dede; 62 yıl önce Risale-Nur’dan yargılandı, şimdi örgüt üyeliğinden


Fotoğraf, Bold Medya’dan alınmıştır…

Yıllar önce Risale-i Nur okuduğu ve dağıttığı için yargılanan Veli Başarır, bugün ise İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yine aynı suçlarla hakim karşısında! Başarır’ın hakkındaki iddia; şahsına ait araziyi öğrenci yurdu yapılması için bağışlamak, zeytin ticaretinden kazandığı paralarla öğrencilere burs vermek!

Veli Başarır 91 yaşında.

Bediüzzamanı hayatta gören Son Şahitlerden.

62 sene önce Risale-i Nurdan dolayı yargılandı.

15 Temmuz sonrası ise 1978 yılında öğrenciler için yasal yollarla bağışladığı Öğrenci Yurdu dolayısıyla Örgüt Üyeliğinden yargılanıyor.

El insaf el vicdan ! pic.twitter.com/bYoyD4txxK

— Mehmet Ali ASLAN (@HemmedAliAslan) September 4, 2022

Risale-i Nur külliyatının müellifi Said Nursi’yi (1878-1960) son gören şahitlerden 91 yaşındaki Veli Başarır hakkında Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla soruşturma açıldı. Bold Medya’dan Sevinç Özarslan’ın haberine göre 62 yıl önce Risale-i Nur’ların okunması ve dağıtılması adına çaba gösterdikleri için yargılanan Başarır, bugün öğrencilere yurt yapılması için malını bağışladığı gerekçesiyle örgüt üyesi olmakla itham ediliyor.

KÖYÜNDEKİ EVİNE BASKIN YAPILDI

Veli Başarır’ın İzmir Torbalı Çakırbeyli köyündeki evine, 15 Temmuz’dan hemen sonra 29 Temmuz 2016’da baskın yapıldı. Kendisi o gün evde yoktu. Hakkında örgüt üyeliğinden soruşturma başlatıldığını öğrenince ayaklarıyla ifade vermeye gitti.

Veli Başarır, Bank Asya hesabı var mı yok mu, Bylock kullandı mı kullanmadı mı, çocuklarını kapatılan o kullara gönderdi mi göndermedi mi gibi bugün Yargıtay kararları nedeniyle “suç” olan kriterlerin hepsinden “aklandı.” Aklanmasına aklandı ama bu sefer de örgüte yardım ve yataklık ettiğini iddia ettiler.

Hakkındaki suçlama, önce öğrencilerin okuması için burs, himmet vermesiydi. Veli Başarır’ın İzmir’de zeytin fabrikası vardı. O fabrika kapandıktan sonra zeytin alım satımı yaparak ticaret hayatına devam etti. Ancak bu zeytin ticaretinden kazandığıyla burs, himmet verdiği iddia edildi ve tüm bunlar 15 Temmuz’dan sonra karşısına teröre yardım faaliyeti olarak çıktı.

Daha sonra ise şahsına ait bir araziyi, 1978 yılında hayır için bağışlaması ve o toprağa erkek öğrenci yurdunun yapılması örgüte yardım sayıldı. Yıllarca öğrencilerin okumasına vesile olan İzmir Ortaköy Erkek Öğrenci Yurdu’nu çevre köylerdeki eşraf yaptırdı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan Başarır, hakkında tüm iddialardan beraat etti. Savcı karara itiraz ettiği için dosyası devam ediyor. Bu arada mallarına tedbir konuldu.

O YURTTA DOKTOR, ÖĞRETMEN YETİŞTİ; EŞKIYA YETİŞMEDİ

2-3 ay önce kalbine pil takılan ve köyünde eşiyle birlikte mütevazı bir hayat yaşayan Veli Başarır’ın mahkemede kendisi nasıl savunduğunu torunu, Bold Medya’ya şöyle anlattı:

“Dedem yurt yerini veriyor, yurdu çevre köylerin eşrafı yaptırıyor. İfade sırasında savcı dedeme ‘1980’de orada Fethullah Gülen’i saklamışsın, ‘terörist yuvası’ vs. gibi ithamlarda bulununca, dedem ‘O yurtta dünyanın dört bir yanında görev yapan öğretmen, doktor, evliya yetişti, eşkıya yetişmedi’ diye cevap verdi.”

RİSALE-İ NUR DAVALARINDA DA YARGILANDI, HAPİS YATTI

Dedesinin uzun yıllar önce de aynı şekilde yargılandığını ifade eden torunu, “Dedem 24 yaşında Said Nursi’yi ziyarete gidiyor. Üstad kendisini 20 senelik talebesi kabul ediyor. Sonra Risale-i Nur davalarında yargılanıyor. Bekir Berk ile mahkemelere gidiyorlar. 1 ay hapis yatıyor. Sonunda hepsinden beraat ediyor. Eve gelen baskında jandarma ilk matbu eserlere el koyuyor. Hala tarafımıza geri verilmedi mesela o kadar dilekçe yazdık. Dedem eve ziyarete gelen her insana elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır. 17 defa hacca gitmiş bir insan. Civardaki herkes tanır.” diye konuştu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version