Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelenski: Halkı uyarsaydık, Ruslar üç günde ülkeyi ele geçirirdi

Zelenski: Halkı uyarsaydık, Ruslar üç günde ülkeyi ele geçirirdi


Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, The Washington Post’dan Isabelle Khurshudyan’a verdiği röportajda Ukrayna’nın işgal edileceğine dair gelen uyarıları ve verdikleri tepkileri değerlendirdi. Yaklaşık bir saat sürdüğü belirtilen röportajın şimdilik sadece bir kısmı paylaşılırken tam metnin daha sonraki bir tarihte yayınlanacağı açıklandı. 

Savaş kesindi 

CIA tarafından ocak ayında Rus işgali için uyarılan Zelenski, Rusların Ukrayna’nın işgali için hazırladıkları planların benzersiz olmadığını, 6 ay öncesinden birliklerin Belarus’ta toplanarak kilit altyapı noktalarını ele geçirmek ya da bombalamak için eğitim aldıklarının zaten bilinmekte olduğunu söyledi. Zelenski, gelen işgal sinyalleri ile ilgili zaten Rusya’nın bir işgal planı olduğuna inandıklarını ve kendilerini uyaran devletlere savaşmak zorunda olduklarını, savaşın kesin olduğunu açıklamaya çalıştıklarını söyledi.  

Putin’in yaklaşık 3 yıldır iletişim kurmaktan kaçındığını vurgulayan Zelenski, Rusların müzakereler için hazır olduğu söyleminin bir saçmalıktan öteye gitmediğini ve bu saçmalığı dinlemek istemediğini dile getirdi. Putin’in tavrı nedeniyle savaşın kaçınılmaz olduğunu ve bunun için de silahlara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Zelenski, “ihtiyacımız olan tek şey silahlar ve eğer fırsatınız varsa onu benimle müzakere masasına oturmaya zorlayın” dedi. 

Bunu insanlara söyleyemezdik 

İşgali zaten beklediklerini belirten Zelenski, “bana basitçe ‘Dinle, insanları şimdiden hazırlamaya başlamalısın ve onlara para biriktirmeleri, yiyecek depolamaları gerektiğini söylemelisin’ diyemezsiniz” dedi. Ukrayna Başkanı, Rusya’nın işgal planını halk ile paylaştıkları senaryoda “Ekim ayından bu yana ayda 7 milyar dolar kaybediyor olurduk ve Ruslar saldırdığı anda bizi üç gün içinde ele geçirirlerdi” dedi. 

İşgalden önce çıkartılacak bir kaosun insanların ülkeden kaçmasına sebep olacağını ve Rusya’nın işini kolaylaştıracağını söyledi. Zelenski, ekim ayında halkın kaosa sürüklendiği takdirde işgal başladığında Ukrayna’da bir hükümet olmayacağını iddia etti. Zelenski, Rus işgali başladıklarında güçlü olduklarını, insanların çoğunun ülkeyi terk etmeyerek evleri için savaştığını ve Rus işgalini bu insanların durdurduğuna dikkat çekti.  

Yeterli Desteği Alamadık 

Ukrayna Cumhurbaşkanı, batılı ülkelerden işgale dair istihbarat bilgilerinin kendi bildiklerinden daha fazlası olmadığını belirtti. Savaşmak zorunda olduklarını fakat gerekli silah desteğinden mahrum bırakıldıklarını söyledi. Savaşın başından beri hava sahalarının kapatılması için destek istediklerinin ve bunun birçok ölümü engelleyebileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “bugün bile, bu savaş devam ederken, gökyüzünü kapatma ve güvence altına alma şansımız yoksa ne anlamı var” dedi. 

Ülke ekonomisini kötü etkileneceğini bildikleri halde halkın bankalardan paralarını alma imkanlarını kısıtlamadıklarını, Ukrayna bankalarından on milyarlarca dolarlık mevduat çekildiğini ifade eden Zelenski, “kusura bakmayın, Ukraynalılar Avrupa’da, Ukraynalılara orada verilen miktara kıyasla çok daha fazla para harcadılar” dedi. 

Sadece Bayraktarlar ile savaş yapılamaz 

Uzun süre NATO silahlarından mahrum kaldıklarını ve Sovyet döneminden kalma silahlara sahip olduklarını hatırlatan Zelenski, Bayraktar gibi insansız hava araçlarının savaş için tek başına yeterli olmadığını söyledi. “Bakın, kimse Rusya ile savaşmak istemiyor. Herkes Ukrayna’nın kazanmasını istiyor ama kimse Rusya ile savaşmak istemiyor” diyen Cumhurbaşkanı, bugün sahip oldukları silahlar için ise ABD’ye minnettar olduğunu belirtti.  

Zelenski, Savaşın Avrupa’nın daha derinlerine gideceği ve Ukrayna’nın silahları sadece kendi topraklarını değil Avrupa’yı da savunmak için istediği anlaşıldıktan sonra batılı ülkelerin silah göndermeye başladıklarını dile getirdi.  

Rus vatandaşları AB’ye girememeli 

Rusya’nın uluslararası hukuku çok uzun zamandır ihlal etmekte olduğunu ifade eden Zelenski, “Rusya Federasyonu’nun tüm vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine girişinin yasaklanmalı” dedi. En başından beri sınırları kapatmanın çok önemli bir yaptırım olacağına inandığını söyleyen Zelenski, “Bırakalım da felsefelerini değiştirene kadar kendi dünyalarında yaşasınlar” dedi.

Rusya içerisinde Putin’i zor durumda bırakmanın en etkili yol olacağını, Rus halkının Putin’in alacağı kararlar üzerinde oluşturacağı baskının sonuç vereceğini ve savaşın sona ereceğini ifade etti. Zelenski, “Mesele para değil, mesele gaz ya da borular ya da Almanların kışın ısınamayacak olması değil. Sınırları bir yıllığına kapatın, sonucu göreceksiniz” dedi. 

 

  

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version