Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yekaterinburg eski belediye başkanı Roizman Ukrayna işgalini eleştirdiği için gözaltına alındı

Yekaterinburg eski belediye başkanı Roizman Ukrayna işgalini eleştirdiği için gözaltına alındı


ENSAR NUR | TR724 HABER

Rus muhalif siyasetçi ve Yekaterinburg eski belediye başkanı Yevgeni Roizman, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştirdiği için gözaltına alındı. Roizman, ‘Rus silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştırmaya’ karşı çıkarılan yasa kapsamında yargılanacak.

Putin muhalifi ve Rusya’nın 4’üncü büyük şehrinin eski belediye başkanı, Rus ordusunu itibarsızlaştırma suçlamasıyla polis tarafından götürüldü. 59 yaşındaki Yevgeni Roizman, Ukrayna savaşını işgal olarak nitelendirdiği için gözaltına alındığını söyledi.

Muhalif siyasetçi suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Rus mahkemeleri Roizman’ı bu yılın başlarında benzer suçlamalarla 3 kez para cezasına çarptırmış ve yasanın tekrarlanan suçlar için izin verdiği ceza davasının yolunu açmıştı.

Обыск в музее закончен, Ройзмана повели дальше. Видео @Republic_Mag pic.twitter.com/bCG4wFtDZH

— Dmitry Kolezev | Против войны! (@kolezev) August 24, 2022

Rus medyasında yayınlanan videoda, Roizman’ı almaya çelik yelek giymiş maskeli polislerin geldiği görülüyor. Evde yapılan aramanın ardından, Roizman evin önünde bekleyen gazetecilerin yanından geçirilerek polis aracına bindirildi. Roizman götürülürken şunları söyledi: “Prensipte işin özü, savaşa savaş dememdir. Hepsi bu. Ne yazık ki savunmam yok.”

Roizman ayrıca, “Bunu her yerde söyledim, şimdi de söyleyeceğim” dedi. Moskova ise Ukrayna’ya yapılan müdahalenin ‘özel askeri operasyon’ olarak adlandırılması gerektiğinde ısrar ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya asker göndermesinin hemen ardından Kremlin kontrolündeki Duma, orduyu kötülemeyi ve Ukrayna’daki askeri operasyonlar hakkında ‘yanlış bilgi’ yaymayı yasaklayan bir yasayı onaylamıştı.

2013-2018 yılları arasında Yekaterinburg belediye başkanı olarak görev yapan Roizman, gözaltına alınana kadar Rusya’da hapse atılmamış ya da yetkililerin baskısı altında ülkeyi terk etmemiş az sayıdaki muhalif isimlerden biriydi. Önde gelen iki diğer muhalif siyasetçi, Ilya Yashin ve Vladimir Kara-Murza da, Roizman ile aynı yasa kapsamında hapis cezasıyla karşı karşıya.

Savaş karşıtı aktivistlerin çoğu halihazırda gözaltına alınmış ya da ülkeden çıkmış olduğundan, Roizman’ın da tutuklanması bekleniyordu.

The Guardian’ın aktardığına göre, Roizman daha önce, tutuklanma ihtimaline karşı içinde diş fırçası, diş macunu ve diğer gerekli malzemelerin bulunduğu bir çanta bulundurduğunu söylemişti.

Mart ayında Observer’a verdiği bir röportajda “Üçüncü Reich döneminde anti-faşistlerin nasıl hissettiğini şimdi anlıyorum” demiş, “Ama kaçamam, bunu yapmak benim için kabul edilemez” diyerek Rusya’yı terk etmeyeceğini belirtmişti.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version