Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK ve bakanlıklar susunca ölüm istatistikleri sorusuna Nebati yanıt verdi: ‘Veri henüz toplanamadı’

TÜİK ve bakanlıklar susunca ölüm istatistikleri sorusuna Nebati yanıt verdi: 'Veri henüz toplanamadı'


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sağlık Bakanlığı haziran ayında açıklanması gereken 2021’e ait ölüm istatistiklerine ilişkin sessizliğini korurken, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu birbirine attığı ölüm verileriyle ilgili konuyla ilgili açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi. Nebati, 2021’in ölüm istatistikleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Cumhuriyet’in haberine göre TÜİK, koronavirüs (Covid-19) salgınının ölüm verilerini de içeren 2020 ve 2021’e ilişkin ölüm istatistiklerini hâlâ açıklamazken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu durum sorulduğunda, “O TÜİK’in sorunu” savunmasını yaptı. Verileri almak için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bireysel başvuru yapanlar, “Talep ettiğiniz bilgiler TÜİK sorumluluğundadır” yanıtını aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kendisine bu kapsamda yöneltilen sorulara, “Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır” yanıtını verdi.

Bunun üzerine önergeler, Hazine Bakanı Nebati’ye yöneldi. CHP Kocaelli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın 2019, 2020 ve 2021’in ölüm istatistiklerini sorduğu önergesine yanıt veren Nebati, sorumluluğu İçişleri Bakanlığı’na yükledi. TÜİK’in ölüm verilerini İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden temin ettiğini aktaran Nebati, “1 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki toplam ölüm sayısı ve bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı toplam ölüm sayısı bilgisi, istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların tamamlanmasının akabinde açıklanacaktır” bilgisini paylaştı. Verilerin henüz toplanamadığı savunmasını yapan Nebati 2021’in verilerine ilişkin “Veri derleme süreci devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version