Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TMSF’den ‘kayyım’ açıklaması: Yasal koruma yok, endişe duymamaları amaçlandı

TMSF’den ‘kayyım’ açıklaması: Yasal koruma yok, endişe duymamaları amaçlandı


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), hiç kimsenin kayyımlar hakkında soruşturma açamayacağına dair iddiaların doğru olmadığını iddia etti. TMSF’nin açıklamasına göre konuya ilişkin kanuni düzenleme, ‘kayyım temsilcilerinin sorumluluklarının benzer görevleri yapanlar ile eşit hale getirilmesinden’ ibaret. Ancak kanun maddesi TMSF’nin açıklamasını yalanlıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kayyımları hedef alan açıklamalarına TMSF’den cevap geldi. Kılıçdaroğlu, kayyımların yargılamadan muaf tutulması için kanun çıkarıldığını söylemişti. TMSF’den yapılan açıklamada ise bunun doğru olmadığı ileri sürüldü.

“Hiç kimse kayyımlar hakkında soruşturma açamaz.” iddialarının asılsız olduğu belirtilen açıklamada, “Yapılan kanuni düzenleme, zaten kanunda var olan kayyım temsilcilerinin sorumluluklarının, İcra ve İflas Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu’ndaki düzenlemeler çerçevesinde, benzer görevleri yapanlar ile eşit hale getirilmesinden ibarettir. İcra ve İflas Kanunu’nun 5. maddesindeki kaideler, FETÖ ile ilişkili şirketlerde görev yapan kayyım temsilcileri için de geçerli olmuştur. İcra ve iflas dairesi görevlilerinin kusurlarından doğan tazminat davaları, ancak idare aleyhine açılabilir. Devletin, zararın meydana gelmesinde kusuru bulunan görevlilere rücu hakkı saklıdır. Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır.”

KAYYIMLARIN ENDİŞE DUYMAMALARI HEDEFLENİYORMUŞ

Açıklamada, kanunda yapılan değişiklikle, iddia edildiği gibi kayyım temsilcilerine benzersiz bir ayrıcalık ve sınırsız bir sorumsuzluk tanınmadığı bildirildi. TMSF tarafından atanan kayyım temsilcilerinin yargıdan muaf tutulmalarının söz konusu olmadığı vurgulandı. Kanunun, kayyım temsilcilerinin görevlerini herhangi bir endişe ve tereddüt duymadan yerine getirmeleri için hazırlandığı aktarıldı: “Bu nedenle kayyım temsilcilerinin mutlak bir sorumsuzluğundan bahsedilemeyecek olup kanuni düzenlemenin haksız fiil veya suç teşkil eden eylemleri kapsamadığı aşikardır.”

KANUN MADDESİ: CEZAİ SORUMLULUKLARI YOK!

Ancak kanun maddesi TMSF’yi yalanlıyor. Kayyımların ‘koruma’ altına alındığı kanun maddesine göre ‘cezai sorumlulukları’ yok!

TMSF denetimine giren şirketlere atanan kayyım veya başka yetkililer, 6755 sayılı kanunun 37. maddesine tabii.

İlgili madde aynen şöyle:

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version