Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Telekulak skandalı sonrası Yunanistan Başbakanı: Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim

Telekulak skandalı sonrası Yunanistan Başbakanı: Haberim yoktu, buna asla izin vermezdim


Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon ve Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis’in istifasına neden olan telefon dinleme skandalına ilişkin açıklama yaptı.

Üülkede giderek giderek derinleşen siyasi krizle kendi arasına mesafe koymaya çalışan Miçotakis, televizyonlardan canlı yayımlanan konuşmasında, muhalefet partisi PASOK’un yeni lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Andrulakis ile Yunan gazeteci Thanasis Koukakis’e yönelik telefon dinleme  eyleminden haberi olmadığını savundu.

Söz konusu olayın, EYP’nin eksikliklerini ortaya çıkardığını dile getiren Miçotakis, “Her şey yasal olarak yapılmasına rağmen EYP, bu özel eylemin siyasi boyutunu hafife aldı. Kanuni açıdan doğruydu ancak siyasi olarak kabul edilemezdi.” dedi.

Miçotakis, telefon dinleme skandalı sonucu Yunan halkının EYP’ye güveninin zarar gördüğünün altını çizerek, “Yanlıştı. Bilgim yoktu, eğer olsaydı buna asla izin vermezdim.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER

Yunanistan’da telekulak skandalı

Yunanistan’da sosyalist PASOK’un lideri Nikos Andrulakis’in telefonunun dinlenmesi skandalı, ülkede siyasi krize dönüşüyor. Gözler Başbakan Miçotakis’in yarınki açıklamasına çevrildi.

Çeşitli sınamalara karşı EYP’nin katkısının göz ardı edilemeyeceğini kaydeden Miçotakis, “EYP’in güçsüz olmasını isteyen pek çok düşman var. Ülke dışında bazı karanlık güçler, ülkede herhangi bir istikrarsızlık planı üzerinde çalışıyorlarsa, Yunanistan’ın güçlü olduğunu bilmeliler.” dedi.

SUÇ DUYURUSU YAPILMIŞTI

Andrulakis, telefonunun yasa dışı dinlenmesine ve özel bilgilerine erişilmesine yönelik girişimde bulunulduğu gerekçesiyle Yunanistan Yüksek Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunmuştu. Andrulakis, 28 Haziran’da Avrupa Parlamentosunun özel hizmetinden faydalanarak, telefonunun casus bir yazılımla izlenip izlenmediğini kontrol ettirmişti. Telefonda yapılan ilk incelemede, “Predator” isimli casus yazılımla ilişkili şüpheli bir link tespit edilmişti.

Daha sonra yapılan ayrıntılı incelemede ise Andrulakis’in, 21 Eylül 2021’de telefon sahibini casus yazılım programına yönlendiren linkin bulunduğu bir mesaj aldığı ancak Andrulakis’in mesajda belirtilen linke tıklamadığı görülmüştü.

Nisanda ise Yunan gazeteci Koukakis’in cep telefonunda da casus yazılım tespit edilmişti. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Yunan yetkililerden, gazeteci Koukakis’in cep telefonunda tespit edilen casus yazılım programına ilişkin araştırma yapılmasını istemişti.

IPI’nın açıklamasında, Koukakis’in cep telefonunun 2021’de 10 hafta boyunca “Predator” isimli casus yazılımla takip edildiği kaydedilmişti.

Bu olayların ardından EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon, kurumun dinleme faaliyetlerindeki “dikkatsizlik” gerekçesiyle 5 Ağustos’ta Miçotakis’e istifasını sunmuştu.

“Predator” isimli casus yazılımla ticari ilişkileri olduğu iddia edilen ve aynı zamanda Miçotakis’in yeğeni olan Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis de aynı gün görevinden ayrılmıştı.

SYRIZA VE PASOK’TAN SERT TEPKİ

Sputnik’in haberine göre Yunanistan’ın ana muhalefet partisi SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras, telekulak iddiasıyla ilgili istifaların ‘suçluluk kabulü içerdiğini ve başbakanın sorumluluğunu teyit ettiğini’ söyledi.

Çipras, “Miçotakis, Yunan halkına kendi skandalı hakkında açıklama yapmalı. Bu demokrasiyle ilgili bir meseledir” dedi.

SYRIZA, başbakanı telefonların dinlendiğini bilmek ve koordine etmekle suçladı. Ana muhalefet partisi ayrıca Miçotakis’in, kendini kurtarmak için en yakın ve en güvendiği ortaklarını feda ettiğini öne sürdü. Parti, iki istifanın ‘hükümetin ve Hükümet Sözcüsü Yiannis Economou’nun aylardır ‘yozlaşmış yalanlar’ söylediğini kanıtladığını’ iddia etti.

PASOK da hükümeti, onaylanmasına rağmen, telefon dinleme iddialarını örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Meclis Grup Başkanı Kostas Skandalidis, 29 Temmuz’da iddialarla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan meclis komisyonu toplantısını kastederek, “10 gün önce PASOK lideri, cep telefonunu dinleme girişimi olduğunu iddia etti ve bu Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Ertesi gün hükümet konuyu kapatmak için parlamentoya koştu” diye konuştu.

Skandalidis, “Hükümetin Cuma günkü istifa gerekçeleri, gülünç ve açıkçası anlaşılamaz. Yunanistan’ın açıkça büyük bir demokrasi ve şeffaflık sorunu var. Bunun sorumluluğu doğrudan başbakana aittir. Demokratik yükümlülüklerini yerine getiremiyorsa seçime gitmelidir. PASOK, Yunanistan’da denetimsiz çalışan karanlık mekanizmalarla savaşmaya devam edecektir” değerlendirmesini yaptı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version