Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarlalar ‘rehin’: 1,3 milyon tarım arazisi ipotekli

Tarlalar ‘rehin’: 1,3 milyon tarım arazisi ipotekli


Bankalara rehine verilen (ipotekli) tarım arazisi sayısının bir milyon 366 bin 172 olduğu açıklandı.

Türkiye’de bir milyon 366 binden fazla tarım arazisinin, bankalarda rehine durumda olduğu ortaya çıktı.

 

AKP’nin tarım politikaları çiftçilerin toprağı terk etmesine neden olurken, işlerini devam ettiren çiftçiler de yüksek maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Kayıtlı 2,1 milyon çiftçi içerisindeki pek çok çiftçi tarımsal üretimi sürdürmek için banka kredisi kullanırken, konu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verilen yanıtla da bir kez daha gündeme geldi.

 

Tarım arazilerinin ne kadarının rehin edildiğine yönelik soru önergesine; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından verilen yanıtta Tapu Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) verileri baz alındı.

 

BAKAN KURUM ‘REHİN” SAYISINI AÇIKLADI 

 

Kurum, son 5 yıllık verileri dikkate alarak, “TAKBİS kayıtlarına göre; 2017-2021 yılları itibarıyla; ‘tarla, bağ, incir, kavak, fidan, meyve, sebze, tarla, çay, bahçe, narenciye, elma, sera, fındık, bahçe, fıstık, pamuk, tütün, pirinç, çeltik, mısır, zeytin’ geçen kelimelerin sorgulanması neticesinde, rehin tesis edilen taşınmaz sayısı bir milyon 366 bin 172 olarak belirlenmiştir” yanıtını verdi.

 

‘BORCU BORÇLA DÖNDÜRÜYORLAR’

 

Cumhuriyet’te yer alan habere göre verileri değerlendiren Gürer, icra takibinde çiftçi borçlarının önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “Çiftçi ve ipotek sayılarına bakıldığında çiftçinin kredisiz, anapara ile üretim yapma şansı olmadığı görülüyor. Çiftçi kredi alıyor. Üretim yapıyor. Gelirini bankaya götürüp borcunu kapatıyor. Borcu borçla döndürüyor. Ödeyemezse malını kaybediyor” dedi.

 

‘ZİRAAT BANKASI KREDİ VERMEMEK İÇİN HER YOLU DENİYOR’

 

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 2022 Ocak ayı verilerine göre, 2 milyon 113 bin tarımsal arazi malikinin, 4 milyon hektar civarındaki tarımsal arazisini 3 trilyonun üzerinde parasal değer ile ipotek ettirdiğini belirtti.

 

Başevirgen, “Bu kadar büyük bir ipotek değerine karşılık kullanılan borç tutarının bir trilyon liranın üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Bu meblağ çiftçimizin son 5 yılda dehşet verici düzeyde bir borca battığının göstergesidir. Devlete veya bankalara borcu olmayan çiftçi kaldı mı?” diye sordu.

 

Başevirgen, Ziraat Bankası’nın, çiftçiye kredi vermemek için her yolu denediğini de söyleyerek, “Başkalarına milyon dolarlık kredileri düşük değerdeki teminatlara karşılık verebilen Ziraat Bankası, konu çiftçi olduğunda kılı kırk yarıyor” dedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version