Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Soylu hava, kara ve deniz sınır kapılarını doğrudan kendisine bağladı’

Soylu’dan Seçim Yasası teklifine itiraz


Güvenlik kaynaklarına yakın T24 yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen hafta sonu aynı gece çıkan üç ayrı kararname ile jandarma, emniyet ve mülki idare amirlerini MHP’den gelen listeler doğrultusunda yeniden şekillendirdiğini yazdı.

Şardan, Soylu’nun yakın zamana kadar valilerin yetkisinde olan mülki amir atamalarını kendisinin yaptığını ve böylece daha önce tonlarca uyuşturucunun yakalandığı limanlar başta olmak üzere tüm kara, hava ve deniz sınır kapılarını doğrudan kendisine bağladığını belirtti.

Tolga Şardan şunları yazdı:

İlginçtir; aynı kararnamede, Soylu’nun bir süredir gündemde olan ülkenin önemli limanları ve sınır kapılarının bulunduğu ilçelerin kaymakamlarını değiştirmesi tesadüf olsa gerek!

Örneğin Mersin Serbest Bölgesi’nin ve limanın bulunduğu Akdeniz ilçesi, İzmir’in önemli limanlarından Çeşme’nin, Kocaeli’nin her yerinde bulunan limanların bağlı olduğu ilçeler Gebze, Körfez, Derince ve Gölcük’e yeni kaymakam ataması gerçekleşti. Kocaeli Serbest Bölgesi’nin Gölcük’te bulunduğunu hatırlatayım.

Ayrıca yine İzmir’in önemli limanı ve gemi söküm tesislerinin bulunduğu Aliağa ve Dikili’nin, Tekirdağ’da Çorlu ve Çerkezköy ile bağlantılı faaliyet yürüten Ceyport’un bulunduğu Süleymanpaşa’nın, Antalya’nın yat limanlarının bulunduğu Kaş’ın kaymakamlarının değişmesi dikkati çekti. Ayrıca, Trakya’nın önemli hava sınır kapısı olan Çorlu’nun kaymakamı yenilendi.

Kara sınır kapılarından ise, Edirne – İpsala, Iğdır – Borualan, Hakkâri – Yüksekova, Şırnak – Silopi, Ağrı – Doğubayazıt kaymakamları da değiştirildi. 

Bu değişimleri, bakanlığın resmi açıklamasında yer aldığı şekliyle “kıdem ve liyakata göre yapıldığı” yaklaşımıyla kabul etmek gerekiyor kanımca.

Daha önce de Of’da görev yapan Kaymakam Eyüp Fırat, atandığı Fethiye’de yaşadığı özel bir süreç sonrasında önce geçici olarak Uşak Vali Yardımcısı yapıldı. Fırat, son kararnameyle Hayrabolu Kaymakamlığı’na kaydırıldı. 

Doğu ve Güneydoğu’daki sınır kentlerinden Van’da 6 kaymakam, Hakkari’de 3 kaymakam ve bir vali yardımcısı, Şırnak’ta dört kaymakam ve bir vali yardımcısı, Şanlıurfa’da üç kaymakam ve iki vali yardımcısı, Gaziantep’te 4 kaymakam ve iki vali yardımcısı, Kilis’te iki kaymakam, Hatay’da İskenderun’un da içinde bulunduğu 6 kaymakam ve 2 vali yardımcısının görev yeri değişti. Hatay’dan tayini çıkan vali yardımcılarından Erhan Güney’in İdlib ve Apaydın Kampı’ndan sorumlu olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Ayrıca, Diyarbakır’da 6 kaymakam ve iki vali yardımcısı, Mersin’de 5 kaymakam başka kentlere atandı. Van, Diyarbakır ve Mersin’deki atamalarda görev süresinin tamamlanmasının yanı sıra son valiler kararnamesiyle değişen valilerin tekliflerinin etkili olduğu belirtiliyor. 

Yanı sıra, Şırnak’ın Cizre ilçesine, ilçe tarihinde ilk kez kadın kaymakam atandı. Adıyaman – Besni Kaymakamı Nazlı Demir, hem Cizre’nin yeni kaymakamı ve kadın kayyum belediye başkanı oldu.

Yine batı sınırının büyük kenti Edirne’de de Keşan ve Süloğlu dışındaki tüm ilçelerin kaymakamları ile bir vali yardımcısı kararnameye alınarak başka kentlere gönderildi. 

Bakan Soylu, memleketi Trabzon’da Of’un dışında Maçka, Sürmene, Çarşıbaşı, Düzköy, Köprübaşı Kaymakamları ile bir vali yardımcısını değiştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Güneysu Kaymakamı Arif Oltulu, bakanlık merkez teşkilatında görevlendirildi. Oltulu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde şube müdürü yapıldı.

Kararnameyle ilgili görüştüğüm kaynaklar, MHP kanalından gelen hemen tüm taleplerin Soylu tarafından dikkate alındığı ve atamaların gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 

İzmir’in önemli ilçelerinden Karşıyaka’nın Kaymakamı Ali Rıza Çalışır’ın ise Aydın Vali Yardımcısı olması dikkati çekti. 

Kararnamede, kısa süre sonra yurt dışı görevi tamamlayarak dönüş yapan Erol Rüstemoğlu Ankara’nın Gölbaşı ilçesi kaymakamı, Salih Bıçak Kocaeli Vali Yardımcısı ve Ümit Cavuldak ise İzmir Hudut Mülki İdare Amiri yapıldı. 

Bu arada bir detay vereyim. Bakan Soylu hem geçen yıl hem de bu yılki kararnamelerde “hudut sınır idare amiri” görevlendirmesi yapmaya başladı. 

Soylu’nun uygulamasının şöyle bir önemi var. Söz konusu atamalara konu olan mülki idare amirleri, daha önce görevli oldukları il valilerince görevlendiriliyordu. Ancak yeni uygulamayla bu atamalarda görev alanlar doğrudan İçişleri Bakanı’nın onayı ile değerlendiriliyor. 

Bir örnek vereyim: İstanbul Havalimanı’ndan sorumlu mülki idare amiri olan bürokrat, havalimanının yolcu ve uçuş trafiği, tesis güvenliği, polis ve gümrük birimlerinden tam sorumlu. Kısacası havalimanının her şeyinde tam yetkili. Bu konumdaki mülki amir doğrudan İçişleri Bakanı’na karşı sorumlu. 

Bakan Soylu, iki yılda ülke genelinde 15’e yakın böyle atama yaptı. 

Diğer bir deyişle hava, kara ve deniz sınır kapılarını doğrudan kendisine bağladı!

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version