Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Shanghai Ranking en iyi üniversiteler 2022 listesi açıklandı; ilk 500’de Türkiye’den bir üniversite var

Shanghai Ranking en iyi üniversiteler 2022 listesi açıklandı; ilk 500’de Türkiye’den bir üniversite var


ENSAR NUR | TR724 HABER

Shanghai Ranking danışmanlık şirketi 2022 en iyi üniversiteler listesini yayınladı. Üniversitelerin bilimsel araştırma kalitelerinin değerlendirildiği sıralamada, Türk üniversiteleri yine sınıfta kaldı.

2003 yılında Çin’in Jiao Tong Üniversitesi tarafından tasarlanan ve 2009 yılından bu yana Shanghai Ranking danışmanlık şirketi tarafından her yıl hazırlanan en iyi üniversiteler sıralaması bu sabah açıklandı. Üniversitelerin fen bilimleri alanındaki araştırma faaliyetlerine odaklanan Şangay sıralamasında ilk 3 sırayı sırasıyla Amerikan üniversiteleri Harvard, Stanford ve MIT aldı. Türkiye’den sadece İstanbul Üniversitesi 400-500 arasında kendine yer bulabildi.

Dünya genelinde yaklaşık 2 bin 500 üniversitenin incelendiği sıralamada 6 kriter kullanılıyor:

Amerikan üniversiteleri domine etmeye devam ediyor

Listenin ilk sıralarını Amerikan üniversiteleri domine etmeye devam ediyor. İlk 20 sırada 15 Amerikan üniversitesi yer alırken, İngiltere’den Cambridge, Oxford ve University College London; Fransa’dan son zamanlarda ciddi yatırımlar yapılan Université Paris-Saclay; İsviçre’den Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ilk 20 sırada yer aldı.

Türk üniversiteleri yine sınıfta kaldı

Bin üniversitelik listeye 11 Türk üniversitesi girerken, ilk 500’de sadece İstanbul Üniversitesi yer aldı. 11 üniversiteden 6’sı, 900-1000 arasında sıralandı.

Geçtiğimiz yıl sıralamada 8 üniversite bulunuyordu. Listeye bu yıl girmeyi başaran üniversiteler ise Fırat Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi.

 

Listenin tamamına linkten ulaşabilirisiniz: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version