Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sanna Marin başbakanlık makamını mı zayıflatıyor, orta yaşlı erkek politikacıları mı?

Sanna Marin başbakanlık makamını mı zayıflatıyor, orta yaşlı erkek politikacıları mı?


Sanna Marin (36) genç, yetenekli, güzel ve Finlandiya’nın başbakanı. Marin, başbakanlık kurumunu sarsıp kendine getirmek ve tazelemek istediğini söylüyordu; Marin’in gerçekte yaptığı da bu oldu.

Marin, partiliyor, çılgınlar gibi dans ediyor ve manşetlere çıkıyor. Fakat şaşırtıcı bir şekilde çok az kişi başbakan olarak yaptığı işi eleştiriyor.

Medyada çıkan son fırtına, özel bir Instagram hesabından sızdırılan içerikten patladı. Düzenlenmiş video klipler, Marin’in her genç kadının boş zamanlarında yaptığı gibi özel bir evde seksi hareketler ve mutlu bir ruh haliyle dans ettiğini gösteriyordu. Marin’e ise müzik ve sanat dünyasından genç ünlüler eşlik ediyordu.

Sanna Marin, videolar ortaya çıktıktan sonra düzenlediği basın toplantısında özür dilemedi ama yanlış bir şey yapmadığını söyledi. Acil bir durumda her zaman erişilebilir olduğunu, sadece hafif alkollü içkiler tükettiğini, hiçbir zaman ertesi gün akşamdan kalma olmadığını ve partilerin işini etkilemediğini belirtti.

Güvenlik uzmanları da ülkenin güvenliğinin tehlikeye atılmadığını ifade etti. Yoldaşları, Marin’e güvenlerinin tam olduğunu dile getirdi; aynı şey koalisyon hükümetindeki ortakları için de geçerli…

Getirilen bazı eleştiriler, bu tarz videoların zararlı, hatta tehlikeli yabancı fenomenlerin (influencer) ve Rusyalı troll fabrikalarının ekmeğine yağ sürebileceği uyarısında bulunuyor.

Diğer endişeli sesler, söz konusu video görüntülerinin özel partilerden çıkması sebebiyle Marin’in güvenilir arkadaşlar seçmemiş gibi göründüğünü öne sürüyor. Muhakeme yeteneği onu yanılttı mı? Ya da her şey planlıydı ve böyle mi olması istenmişti?

HANGİSİ DAHA İYİ?

Marin’in Sosyal Demokrat Partisi’nin yaş ortalaması 70 ve Finlandiya önümüzdeki yıl meclis seçimlerine gidecek. Marin’in sosyal medya hesaplarında pek çok genç takipçisi var ve bunların hepsi politikayla ilgili değil; onlar, daha çok yönetici pozisyonundaki genç bir kişi olarak Sanna Marin ile ilgileniyor: Alınacak pek çok potansiyel oy…

Marin, başbakan olarak bir sorundan diğerine bir kazanan olarak ilerliyor. Finlandiya, COVID-19 pandemisini düşük bir ölü sayısı ve kapanmaların ardından hızla iyileşen bir ekonomi ile atlattı. Sonra Rusya Ukrayna’ya saldırdı ve Finlandiya NATO üyeliğine başvurmaya karar verdi.

Marin, siyasi rolünde her zaman çok ciddidir, açık ve net konuşur ve o videolarda görünen parti insanından fersah fersah uzaktır.

Sosyal medya devri, siyaset oyununu değiştirdi ve çok az Finlandiyalı siyasetçi bu oyunu Marin ve ekibi kadar iyi oynayıp profesyonel bir şekilde kullanabiliyor. Marin, tayyörünün içinde, yüzündeki ifadesiz ve soğuk ifadeyle ciddi bir başbakandan en seksi kıyafetleri içinde genç bir kadına dönüşmeyi biliyor.

Bu yaz üzerindeki yırtık kot şortu, deri ceketi ve botları ile bir rock festivaline katılırken çekilmiş siyah-beyaz fotoğrafı sosyal medyada hızla yayıldı ve özellikle genç nüfustan oldukça olumlu bir ilgi gördü.

Marin’in boş zamanlarındaki davranışını eleştiren sesler, başbakanlık makamını zayıflattığını öne sürüyor. Aksi yöndeki sesler ise önceki dönem orta yaşlı erkek başbakanların da elbette çılgınca kutlamalar yaptığını, fakat bunların kapalı kapılar ardında yapıldığını hatırlatıyor. Hangisi daha iyi? (Leena Reikko/Bianet)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version