Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Saldırganın profili: Lübnan asıllı, Facebook hesabında Humeyni ve Hamaney’i öven paylaşımlarla Kasım Süleymani fotoğrafları var

Serbestiyet


“Şeytan Ayetleri” kitabının Hint kökenli yazarı Salman Rüşti, New York’ta Chautauque Enstitüsü’nde ders verdiği sırada Hadi Matar adlı birinin bıçaklı saldırısına uğradı. New York Times’ın edindiği bilgiye göre ameliyata alınan ve solunum cihazına bağlanan Salman Rüşti bir gözünü kaybedebilir. Rüşti’nin ayrıca karaciğeri ve kolundaki damarlar da saldırı nedeniyle zarar gördü.

İlk incelemelere göre 24 yaşındaki Hadi Matar’ın Güney Lübnan’dan ABD’ye göç etmiş Şii olduğu tespit edildi. Matar’ın telefonu ve sosyal medyasında Ayetullah Hamaney, Kasım Süleymani gibi İranlı isimlerin fotoğrafları ile bu kişileri öven paylaşımlar dikkat çekti.

Hadi Matar’ın üzerinden 2008’de İsrail tarafından öldürülen Hizbullah komutanı Imad Mughniyah’ın soyadına nazireyle  Hassan Mughniyah adına düzenlenmiş, New Jersey eyaletine kayıtlı bir sahte ehliyet de çıktı.

FBI’ın da dahil olduğu soruşturmada henüz Matar ile İran arasında sempati dışında bir bağ tespit edilemedi.

Yazdığı “Şeytan Ayetleri” romanı nedeniyle dönemin İran dini lideri Ayetullah Humeyni tarafından Salman Rüşti hakkında ölüm fetvası verilmiş, İran, Rüşti’yi öldürenlere 3 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı.

Fotoğraf: AP

Humeyni’nin Salman Rüşti hakkında 1989’da yayımladığı ölüm fetvasında şu ifadeler yer almıştı:

“Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar tüm yiğit Müslümanları bir an önce onları öldürmeye çağırıyorum ki bundan sonra kimse Müslümanların kutsal inançlarına hakaret etmeye cesaret etmesin.”

Hamaney: Fetva geçerli

2019’da İran dini lideri Ali Hamaney’in fetvanın geçerli olduğuna ilişkin açıklamaları yayımlanmıştı.

2012’de başına konan ödül arttırıldı

2012’de İran’da yarı resmi yardım kuruluşu 15 Khordad adlı bir vakıf, Rüşti hakkındaki fetvanın geçerli olduğunu duyurmuş, öldürülmesi karşılığında 3.3 milyon dolarlık ödül açıklamıştı.

“Şeytan Ayetleri” kitabı İran’da 1988 yılından beri yasaklı.

Japonya’daki yayıncısı ve çevirmeni öldürüldü

Şeytan Ayetleri’nin Japonya’daki yayıncısı ve çevirmeni olan Hitoshi Igarashi 1991’de bıçaklanarak öldürülmüştü.

Kitabın İtalyanca çevirisini yapan Ettore Capriolo da aynı sene evinin önünde bıçaklı saldırıya uğramış, olaydan yaralı olarak kurtulmuştu.

1993’te ise kitabı Norveç’te yayımlayan William Nygaard evinin önünde silahlı saldırıya uğramıştı. Nygaard, saldırı sonrası birkaç ay hastanede kalmıştı.

Türkçe yayımlamak isteyen Aziz Nesin, Madımak Katliamı’nın öncesinde hedef gösterilmişti

Aziz Nesin, 1993 yılında o dönem başyazarlığını yaptığı Aydınlık gazetesinde kitabın Türkçesini yazı dizisi halinde yayımlamaya başlamıştı.

Nesin, Madımak Katliamı’nın öncesindeki günlerde Şeytan Ayetleri yazı dizisi nedeniyle hedef gösterilmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version