Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sadr yanlıları Irak Meclisi’ndeki eylemi sonlandıracak

Sadr yanlıları Irak Meclisi’ndeki eylemi sonlandıracak


Ekim 2021 genel seçimlerinden bu yana, yaklaşık 10 aydır hükümetin kurulamadığı Irak’ta, Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr yanlılarının, Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’deki oturma eylemi devam ediyor.

Bağdat’taki eylemler 4. gününe girerken, Sadr hareketinden Meclis binasını boşaltma kararı geldi.  

Ancak oturma eyleminin Meclis önü ve bahçesinde sürdürülmesi çağrısı yaptığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABER

Irak Ordusu’ndan Sadr yanlılarının protestoları için açıklama: Tarafsızız

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr yanlılarının Çarşamba günü başlattığı protesto eylemleri sürüyor. Irak Ordusu’ndan da eylemlere ilişkin açıklama geldi.

 

KAZIMİ’DEN ULUSAL DİYALOG ÇAĞRISI

Son gelişme  Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Sadr Hareketi mensuplarına seslenerek devlet kurumlarını boşaltmalarını istemesinin ardından geldi.

“Rudaw’ın aktardığına göre, tarafları “vatana ihanet suçlamalarından kaçınmaya, aynı ülkedeki kardeşler arasında düşmanlık ve kin beslememeye” davet eden Kazımi, “Mesajınız nettir ve soğukkanlı davranmanız takdire şayandır. Ulusal tüm tarafların üzerinde anlaşabileceği ulusal çözüm projesinin hayata geçirilmesinin zamanı geldi. Protestocuları, güvenlik güçleriyle dayanışma içinde olmaya çağırıyorum ve devlet kurumlarına saygı gösterip oraları boşaltmalarını ve genel düzeni korumalarını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Ülkede “büyük bir siyasi tıkanıklık yaşadığını” da kaydeden Kazımi, “Güvenliği korumak ve durumu kontrol altında tutmak için gereken tedbirleri aldık” dedi


Daha önce de 27 Temmuz’da Yeşil Bölge’yi basarak Meclis binasına giren protestocular, geçici hükümetin görevde olduğu ülkede “Koordinasyon Çerçevesi”nin başbakanlık için önerdiği eski bakan ve eski eyalet valisi Muhammed Şii el-Sudani’nin adaylığına karşı çıkıyor.

Şii Koordinasyon Çerçevesi, destekçilerini Sadr Hareketi mensuplarının meclis binasını basması üzerine Yeşil Bölge çevresinde gösteriye çağırmıştı.

Bunun üzerine binlerce Koordinasyon Çerçevesi destekçisi, Yeşil Bölge’nin kapısına yaklaşmış, güvenlik güçleri, bölgeye girmemeleri için kalabalığa tazyikli su ile müdahalede bulunmuştu. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, dün itibariyla Yeşil Bölge’nin önündeki protestolarını sonlandırmaya başladı.

İLGİLİ HABER

Arap Birliği’nden Irak’taki siyasi güçlere: Tansiyonu düşürün

Bağdat’ta Sadr destekçilerinin Meclis basmayı da içeren eylemlerine ilişkin Arap Birliği ‘tansiyonun düşürülmesi’ çağrısında bulundu.

 

TÜRKİYE’DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da taraflara itidal çağrısı yaptı.

“Irak’ın başkenti Bağdat’ta cereyan eden gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Irak’taki gelişmelere zemin oluşturan siyasi belirsizliğin biran evvel giderilmesini ve Irak halkının beklentisi temelinde kapsayıcı, temsil kuvveti güçlü bir hükümetin daha fazla zaman geçirmeden kurulmasını temenni ediyoruz. Iraklıların görüş ve beklentilerini demokratik yollarla ifade etme haklarına saygı duyuyoruz. Bu bağlamda, şiddetten uzak durulması ve kamu düzeninin muhafazasına öncelik verilmesi gereğini vurguluyoruz. İlgili tüm taraflara sağduyu ve itidal içerisinde hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

IRAK’TA SİYASİ KRİZ

Irak’ta Ekim 2021’de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti.

Sadr’a bağlı milletvekillerinin Haziran’da çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi ola, İran destekli Şii siyasi çatı kuruluşu Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz’da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurmuştu. Sadr’ın destekçileri, Sudani’yi protesto etmek için 27 Temmuz’da Yeşil Bölge’yi basarak meclis binasına girmiş ve süresiz oturma eylemi başlatmıştı. Protestocular, 30 Temmuz’da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis’e girmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version