Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya’da markalar el değiştiriyor: Starbucks’ın yerine Stars Coffee

Rusya’da markalar el değiştiriyor: Starbucks’ın yerine Stars Coffee


AHMET KURU | TR724 BERLİN

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sonrası uluslararası büyük zincir şirketler bir bir ülkede operasyonlarını durdurma kararı almışlardı. Fakat piyasada varlıklarına alışılmış bu şirketler olmadan günlük hayatın devam ettirilemeyeceğine karar veren Rusya, bu markaların ‘çakmaları’nın önünü açıyor. Mc Donald’s’ın yerini ‘Vkusno i Tochka’ ile doldurmaya çalışan Rusya, Starbucks yerine de ‘Stars Coffee’ şubesi açtı.

Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da devam ettirdiği saldırı ve işgaller uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çekerken, dünyanın en büyük firmaları ülkedeki organizasyonlarını bir bir durdurma kararı almıştı. Dünyanın her yerinde tanınan ve birçok ülkede halkın günlük rutinleri arasında ikame edilemez şekilde yerini almış olan bu firmaların bir anda kapanması günlük akış içerisinde doldurulması zor bir boşluk oluşturdu. Bölgedeki fast-food dükkanlarının kapanmasını fırsat bilen birçok kebapçı ve dönercinin yeni şubeler açtığı biliniyor. Ayrıca ülkenin önde gelen oligarkları ve zenginleri bu zincir şirketlerin bıraktıkları şubeleri devralarak kendi markalarını kuruyorlar. En son haziran ayında dünyanın belki de en bilinen fast-food zinciri olan Mc Donald’s’ın yerine ‘Vkusno i Tochka’ açılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde ise Kremlin’e yakınlığı ile tanınan Rus rapçi Timati, ünlü kahve zinciri Starbucks’ı devraldığını açıkladı. İsmi Stars Coffee olarak değiştirilen zincirin bazı şubelerinin restorana dönüştürüleceği açıklanırken, 2000 kadar çalışanın yaklaşık yüzde 80’inin firmanın bünyesinde kalıp çalışmaya devam etmek istediği aktarıldı. Rusya’nın bu hamlesi tabi ki akıllara İkinci Dünya Savaşı’nı ve Fanta’nın bulunma hikayesini getiriyor.

İkinci Dünya Savaşı ve Fanta

İkinci Dünya Savaşı sebebiyle nerdeyse bütün dünyanın ambargo uyguladığı Almanya’da kolanın temel maddesi olan ithal karışım da tükenmişti. Artık kola üretimi mümkün değildi çünkü ne formülü biliyorlardı ne de ABD’den ithal edebiliyorlardı. Coca-Cola’nın Essen’deki fabrikasında çözüm arayan Max Keith, kimyagerlerle bir araya gelerek bir çözüm yolu aramaya başladı. Ülkede yetişen meyveler ve yan ürünlerle bir çözüm üretilmesi gerekiyordu. Sonunda peynir altı suyu ve elma konsantrasyonu kullanılarak üretilebilecek bir içecek bulunmuştu. İşçiler arasında yapılan isim yarışmasında birinci gelen isim ‘Fanta’ oldu ve bugün dünyada dolaşımda olan portakal aromalı bu gazlı içecek, savaş zamanı Almanya’sında bir bir kriz çözümü olarak ortaya çıktı. 1955 yılında İtalya’daki Coca-Cola fabrikası, ülkede üretimi ve ulaşımı kolay olan portakal üzerine denemeler yapıp bugün bildiğimiz Fanta tadını üretti. Daha sonra bütün dünyaya hızla yayıldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version